Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βαρουφάκης Αίγινα: Στο στόχαστρο της κυβέρνησης ο… Γιάνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης Αίγινα: Στο στόχαστρο της κυβέρνησης ο… Γιάνης

Βαρουφάκης Αίγινα: Ο κ. Βαρουφάκης έκοψε ταχύτητα, είπε "είμαι βουλευτής" και όταν το όργανο επέμεινε να του δείξει τα σχετικά έγγραφα εκείνος απάντησε "δεν ξέρεις ποιος είμαι;".

Βαρουφάκης Αίγινα: Σφοδρά πυρά κατά του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη που εντοπίστηκε στην Αίγινα εν μέσω καραντίνας για τον κοροναϊό εξαπέλυσε η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «θα μπορούσε να ζητήσει συγγνώμη που δεν σταμάτησε στον έλεγχο του Λιμενικού». Παράλληλα, σχολιάζοντας το tweet του κ. Βαρουφάκη, που λέει ότι επέστρεψε στο σπίτι του στην Αίγινα από τη Βουλή, ο κ. Πέτσας, μιλώντας στο Open, τόνισε ότι ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 θα πρέπει να αποδείξει ότι στην Αίγινα είναι το σπίτι του, η μόνιμη κατοικία του.

«Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσει ό,τι προβλέπεται» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πέτσας σημείωσε ακόμη ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν δίνει το καλό παράδειγμα στους πολίτες και πρόσθεσε ότι «δεν έχω ακούσει κανένα παρόμοιο περιστατικό από βουλευτή».

Αντίδραση Άδωνι

Να επιστρέψει από την Αίγινα και να ζητήσει συγγνώμη καλεί τον Γιάνη Βαρουφάκη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. «Ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε τη βουλευτική του ιδιότητα για να ξεφύγει από τα μέτρα. Είναι τελείως λάθος σήμα και τον παρακαλώ να δώσει το καλώ παράδειγμα, να επιστρέψει και να ζητήσει και συγγνώμη. “Πράγματι έχουν εξαιρεθεί οι βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης από την εφαρμογή των μέτρων, αλλά έχουμε εξαιρεθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, όχι γενικώς» είπε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Το να βλέπουμε έναν αρχηγό κόμματος, πρώην υπουργό Οικονομικών, να λέει ‘εμένα δεν με νοιάζει τι λέει το κράτος, εγώ πάω στην Αίγινα να κάνω διακοπές’, είναι παντελώς απαράδεκτο. Και είναι απαράδεκτο ως σήμα προς την ελληνική κοινωνία. Έκανε λάθος, τον παρακαλώ, με σεβασμό, να πάρει το πλοίο να γυρίσει και να ζητήσει συγγνώμη» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τι απάντησε ο Βαρουφάκης μέσω του MEGA

Με τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, έδωσε τη δική του απάντηση σε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να «σπάει» την καραντίνα και να πηγαίνει στην Αίγινα. Oι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Βαρουφάκη να μεταβαίνει στην Αίγινα όπου διατηρεί σπίτι, παρά τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης, δεν μετέβη στην Αίγινα, αλλά μένει εκεί και ταξίδεψε στην Αθήνα για να λάβει μέρος σε συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη 9 Απριλίου.

«Ως βαθιά δημοκράτης, αναγνωρίζω το δικαίωμα που έχει ο καθένας να εξευτελίζεται με αυτά που λέει δημοσίως», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Αν θέλουν να γελοιοποιηθούν ας μου βάλουν πρόστιμο

Απαντώντας ο Γιάνης Βαρουφάκης και μέσω του protothema υποστήριξε ότι «ζούμε στην Αίγινα με την Δανάη πάνω από το μισό μέρος του χρόνου. Είχα πάει στη Βουλή για την συζήτηση σχετικά με το Eurogroup. Γύρισα το βράδυ στην Αίγινα και δεν έχω βγει από το σπίτι έκτοτε». Στην ερώτηση αν είναι μόνιμος κάτοικος Αίγινας ο κ. Βαρουφάκης απάντησε «όχι, δεν είμαι μόνιμος κάτοικος Αίγινας αλλά ζούσα στην Αίγινα πριν την απαγόρευση».

Επικαλέστηκε, δε, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία, όπως είπε, «εξαιρεί τους βουλευτές για την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων. Δεν υπάρχει πιο σχετικό από το να πάω στη Βουλή. Ήμουν καθόλα νόμιμος γιατί ήρθα πριν την απαγόρευση στην Αίγινα». Όσον αφορά το επεισόδιο με τον λιμενικό ο κ. Βαρουφάκης επέλεξε να απαντήσει ότι «5 χρόνια τώρα ζω μια διαστρέβλωση και μια δαιμονοποίηση που αν κάθομαι και απαντάω σε κάθε ανοησία δεν θα επιβιώσω».

«Αν θέλουν να γελοιοποιηθούν ας μου βάλουν 150 ευρώ. Αν θέλουν να βάλουν προστιμο σε βουλευτή για κοινοβουλευτικά του καθήκοντα θα αποδυναμώσουν τη δυναμική της έννοιας του προστίμου» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις στα νησιά

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού, από την Πέμπτη πραγματοποιούνται ενδελεχείς έλεγχοι, ενόψει των εορτών του Πάσχα, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η μετακίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας επιτρέπεται για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, αλλά και των μεταφορικών μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία, ενώ επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από αυτά.

Για την περίπτωση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ο κάθε επιβάτης θα πρέπει να έχει μαζί του το ισχύον εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης που θα αναφέρει τη μόνιμη κατοικία του, αλλά και το ΜΑΝ, τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη ή τη βεβαίωση μόνιμης διαμονής του από τον οικείο δήμαρχο.

«Ανάξια σχολιασμού», λέει το κόμμα

«Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή στήριξε τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης με κοινό σκοπό την υγεία των πολιτών. Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή, ακόμα και πριν την ένταση του φαινομένου στη χώρα μας, την κανονική μεν αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης δε λειτουργία της Βουλής – αίτημα που, ως τώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει αποδεχθεί» είπε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ διευκρίνισε πως:

«Στην Αθήνα πήγα στις 10 πμ για να μιλήσω στη Βουλή επειδή ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να τοποθετηθώ μέσω τηλεδιάσκεψης. Στις 16.30 επέστρεψα σπίτι μου. Τόσο απλά» ενώ χαρακτήρισε τα «ρεπορτάζ» περί «σπασίματος της καραντίνας» για διακοπές στην Αίγινα, ανάξια σχολιασμού.

Βαρουφάκης – Αίγινα: Τι είπε ο δήμαρχος

Διαφορετική ήταν πάντως η αφήγηση που έκανε για το περιστατικό ο Δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Ζορμπάς, ο οποίος υποστηρίζει πως ήταν παρών στο συμβάν. «Βρισκόμαστε στο λιμάνι της Αίγινας και μαζί με τις λιμενικές αρχές κάνουμε ελέγχους σε πεζούς και οχήματα στα δύο δρομολόγια, που γίνονται πλέον καθημερινά», περιέγραψε ο κ. Ζορμπάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Status 107,7.

Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους, εντοπίστηκε στο όχημά του ο κ. Βαρουφάκης, του έκανε νόημα ο λιμενικός για να σταματήσει, εκείνος έκοψε αρκετά ταχύτητα, δεν σταμάτησε εντελώς και του είπε ότι «εγώ είμαι βουλευτής», ανέφερε ο κ. Ζορμπά και συνέχισε: Ο λιμενικός του είπε «κύριε, κάνουμε έναν έλεγχο, θέλω τα έγγραφά σας» και του απάντησε, τότε «δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» και κατευθύνθηκε προς την έξοδο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αίγινας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν ανταποκρίθηκε στον έλεγχο: «Ημουν παρών, δεν απέδειξε τα χαρτιά του, δεν ανταποκρίθηκε, έφυγε σε δευτερόλεπτα», σημείωσε ο κ. Ζορμπάς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις