Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Live οι δηλώσεις Τσιόδρα – Χαρδαλιά
75 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Live οι δηλώσεις Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Οι δηλώσεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Στα 2081 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, καθώς ο ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 72 νέα. Τρεις νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα οι νεκροί να φτάσουν τους 93. Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 535 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 796 με επαφή με ήδη γνωστά κρούσματα. Την ίδια ώρα 75 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 15 εξήλθαν από την εντατική. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι τα 67 έτη και το 77% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70.

Από τις 93 ανθρώπους που έχουν χάσεις τη ζωή τους από τη νόσο, οι 26 είναι γυναίκες και υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 72 έτη. Συνολικά έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά 37.344 δείγματα. Αύριο, αντί της καθιερωμένης ενημέρωσης από τον κ. Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδιαλιά, θα υπάρξει γραπτή ανακοίνωση.

Το περπάτημα είναι υγεία

Σχολιάζοντας εικόνες με πολύ κόσμο σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο κΤσιόδρας είπε πως φυσικά και ειδικά όσο ανοίγει ο καιρός μπορεί κάποιος να βγαίνει για έναν περίπατο, αναφέροντας πως 30 λεπτά την ημέρα είναι ένας καλός χρόνος. Ωστόσο υπενθύμισε πως πρέπει πάντα να κρατάμε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Φαίνεται να έχουμε γλυτώσει μια καταιγίδα

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε για ακόμα μια φορά πως εξαρτάται από τον κόσμο η πορεία του ιού, και πως τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και τώρα, φαίνεται να έχει ο κόσμος σε γενικές γραμμές συμμορφωθεί στα μέτρα και να έχει αποφύγει μια “καταιγίδα”. Ωστόσο δεν είναι ακόμα ώρα χαλάρωσης.

Τέσσερα κρούσματα στον καταυλισμό των Ρομά στην Λάρισα

Σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά στην Λάρισα τον οποίο επισκέφτηκαν ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι βρέθηκαν 4 άτομα θετικοί στον ιό. Ευχαρίστησε την πλειοψηφία των καταυλισμών των Ρομά στην περιοχή για την συνεργασία τους και την πειθάρχηση στα μέτρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε επίσης ότι θα λειτουργήσουν από εβδομάδα διπλάσιες λαϊκές απ’ ότι τώρα, προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός στις ήδη υπάρχουσες.

Κορονοϊός: Παρατείνεται έως τις 27 Απριλίου το «λουκέτο» στα εμπορικά καταστήματα

Κλειστές έως τις ‪27 Απριλίου‬ θα παραμείνουν όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν κλείσει προσωρινά για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Η απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ‘ οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ. Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ). Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων.

Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων. Επίσης δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται διά της παρούσας.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Τα πάμε πολύ καλά

Την ίδια ώρα, αισιόδοξος σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα -όπως αυτή φαίνεται από τα νούμερα-, εμφανίζεται ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο CNN Greece. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση αποδίδουν αναμφισβήτητα, σημειώνει ο ίδιος, και όπως επισημαίνει, εάν συνεχιστούν στον ίδιο βαθμό, μέσα στον Μάιο είναι πιθανό να δούμε την πλήρη ύφεση, ίσως και μια «εκρίζωση της επιδημίας».

«Καταρχάς, από τα νούμερα που βλέπουμε, η επιδημία βρίσκεται σε πλήρη σταθεροποίηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης. «Αυτό δεν χρειάζεται και πολύ επιστήμη, καθότι σε σύγκριση με χώρες παρόμοιου μεγέθους, είναι χαρακτηριστικά χαμηλότερα τα νούμερα στην Ελλάδα. Το άλλο που βλέπουμε είναι ότι οι αριθμοί που εκφράζουν την πίεση στο σύστημα Υγείας, δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων κυρίως, βρίσκεται σε μείωση, σε ελάττωση».

Ανησυχία για τη Λάρισα

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει επίσης και από μια μελέτη του Κέντρου Ανάλυσης Παγκόσμιων Λοιμωδών Νοσημάτων (MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis) του Imperial Gollege που κάνει μία σύγκριση 14 ευρωπαϊκών χωρών, η οποία όπως λέει ο κ. Μαγιορκίνης, «δείχνει αναμφισβήτητα ότι τα νούμερα στην Ελλάδα είναι καλύτερα από τις άλλες αυτές χώρες. Δείχνει ότι από τις 23 Μαρτίου, η μεταδοτικότητα στην Ελλάδα έχει πέσει δραματικά σε επίπεδο που θα οδηγήσει σε πλήρη ύφεση».

«Εάν συνεχιστούν τα μέτρα όπως είναι, εάν συνεχιστεί και η ελάττωση της επιδημίας όπως την βλέπουμε, λογικά, μέσα στον Μάιο πρέπει να έχουμε δει την πλήρη ύφεση, ίσως και εκρίζωση της επιδημίας», τονίζει, εφιστώντας, ωστόσο, την προσοχή σε σχέση με τις περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμών: «Το ανησυχητικό είναι κάποιες ομάδες πληθυσμών που είναι περιθωριοποιημένες, για παράδειγμα αυτό που έγινε στη Λάρισα».

«Δεν είναι μακριά ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο»

«Εγώ που ήμουν ο αισιόδοξος, είχα προβλέψει πριν από τρία σαββατοκύριακα, ότι αν δεν ξεπερνάγαμε τους 100 διασωληνωμένους, θα πηγαίναμε καλά. Και αυτό είναι το αισιόδοξο και δεν τους ξεπεράσαμε ποτέ, οπότε, δεν είναι μακριά λοιπόν ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο και εφόσον κρατήσουμε τα μέτρα βέβαια. Αν εξακολουθήσουμε με ότι κάναμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα πάμε πολύ καλά. Πάμε εξαιρετικά καλά», σημειώνει.

«Ίσως να είμαστε και οι πρώτοι οι οποίοι θα μπούμε σε διαδικασία χαλάρωσης

Σε ό,τι αφορά στο πώς θα πρέπει να αντιστραφούν τα μέτρα, εφόσον συνεχιστεί η καλή πορεία στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε στην επιτροπή με βάση επιστημονικά δεδομένα». Χαρακτηριστική, όμως, είναι η επισήμανσή του πως «το αρνητικό, το οποίο είναι και το θετικό συγχρόνως, είναι ότι μάλλον δεν θα υπάρξει προηγούμενο από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οπότε ίσως να είμαστε και οι πρώτοι οι οποίοι θα μπούμε σε διαδικασία χαλάρωσης. Οπότε τα δεδομένα που θα έχουμε για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος, ίσως να είναι εξαιρετικά περιορισμένα, γιατί τώρα προέρχονται από την Κίνα». «Μπορεί να υπάρχουν άλλες χώρες πιο μικρές δικές μας, στα Βαλκάνια, που να βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο με μας, αλλα δεν γνωρίζω πόσο καλά δεδομένα θα έχουμε στη διάθεσή μας για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος να πάρουμε», προσθέτει.

«Το άλλο που θα χρειαστεί για να γίνει χαλάρωση, χρειαζόμαστε εκτεταμένη και έντονη επιδημιολογική επιτήρηση. Χρειαζόμαστε να δούμε πόσοι άνθρωποι μολύνθηκαν μέσα από μελέτες αντισωμάτων, και συγχρόνως να τρέχουμε μοριακά τεστ σε ιδιαίτερους πληθυσμούς και τυχαία. Και σε πληθυσμούς υψηλού ρίσκου, με επιδημιολογικά κριτήρια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις