Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κορονοϊός Ελλάδα: Πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων από τον διεθνή Τύπο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός Ελλάδα: Πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων από τον διεθνή Τύπο

Κορονοϊός Ελλάδα: Τώρα στην νέα κρίση του κορονοϊού , τα όσα γράφονται και ακούγονται είναι μόνο εγκωμιαστικά.

Κορονοϊός Ελλάδα: Είναι γεγονός πως τα περισσότερα διεθνή μέσα αφιέρωναν στήλες στην Ελλάδα μόνο για… κακό. Οι εποχές των μνημονίων, αλλά κυρίως και η πρώτη περίοδος της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, έδιναν τροφή για αρνητικά δημοσιεύματα. Τώρα στην νέα κρίση του κορονοϊού ,τα όσα γράφονται και ακούγονται είναι μόνο εγκωμιαστικά. Την ώρα που το BBC χτυπά μέσα στο “σπίτι” του τον ασθενή πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του, η βρετανική εφημερίδα “Independent” σε άρθρο της σχολιάζει θετικά τα αποτελέσματα που πέτυχε η χώρα μας έναντι της πανδημίας. Το δημοσίευμα στέκεται στα μέτρα που η χώρα έλαβε εγκαίρως αναφορικά με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και υποστηρίζει ότι αφορμή για την αποφάσεις αυτές ήταν “η εύθραυστη κατάσταση του συστήματος υγείας της Ελλάδας”. Στο ίδιο άρθρο αναδεικνύεται και η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει πάρκα, παραλίες και χιονοδρομικά μετά τις εικόνες που κατέγραψαν μεγάλο συνωστισμό.

Δεν είναι όμως μόνο ο “Independent”.Η γαλλική εφημερίδα “Le Figaro” επικεντρώνεται στο “πρόσωπο των ημερών”, τον Σωτήρη Τσιόδρα. Μπορεί ο Θανάσης Καρτερός, αλλά και άλλοι σύντροφοι” του να κατηγορούν τον γνωστό λοιμωξιολόγο, αλλά στην Γαλλία θεωρούν πως είναι αυτός που έκανε τους Έλληνες να αποφύγουν να συνομιλήσουν με τον θάνατο.  Στο αφιέρωμα της γαλλική εφημερίδας, περιγράφεται ως “ένας άνθρωπος με διακριτική εμφάνιση, σχεδόν εξαντλημένος, αθλητικός με ένα σήμα στο κομψό γκρι κοστούμι του με την επιγραφή “Μείνετε σπίτι”. Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά και απαλή φωνή. Είναι ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, διευθυντής της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων. Μέχρι τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει γίνει από την αρχή αυτής της πανδημίας, το πρόσωπο αναφοράς στη χώρα.”

Αποθέωση Τσιόδρα

“Οι Έλληνες τον εκτιμούν και για την ηρεμία του, την πολύ καλή γνώση του θέματος, τη βαθιά του συμπάθεια προς όλα τα θύματα και το γεγονός ότι χαιρετίζει καθημερινά την ακλόνητη αφοσίωση του νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι επίσης το αντίδοτο στις ψευδείς ειδήσεις. Ακόμη και αν επικρίνει τη στάση ορισμένων Ελλήνων, οι οποίοι παραμένουν ασυνείδητοι και συνεχίζουν να τρέχουν στις παραλίες, το κάνει χωρίς να υιοθετεί ένα τόνο σαν να κάνει μάθημα. Αν και με το βιογραφικό που διαθέτει, θα μπορούσε να το κάνει”, σχολιάζει στη γαλλική εφημερίδα ο κοινωνιολόγος Αντρέας Δρυμιώτης.

Στο ίδιο αφιέρωμα υπάρχουν εκτενείς αναφορές στο βιογραφικό του και στην πρωτοβουλία που πήρε αμέσως μόλις χτύπησε ο κορονοιός την Ιταλία να ειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας να επιβάλει δραστικά μέτρα. Το πιστεύω του: “να είναι ένα βήμα μπροστά από την εξάπλωση”. “Ο Σωτήριος Τσιόδρας πέτυχε επίσης, να κάμψει την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία, που δεν έχει διαχωριστεί από το Κράτος. Και τώρα ξέρουμε, ότι γι’ αυτό διαθέτει ένα αποτελεσματικό όπλο. Κάθε Κυριακή, το πρωί, ξυπνάει, όχι για να κάνει jogging, αλλά πηγαίνει στην ενορία του. Είναι στην πραγματικότητα ένας βυζαντινός ψάλτης”.

Τα αντανακλαστικά

Αν και κοντά στην Εκκλησία, ο Τσιόρδας συμβούλευσε την πλήρη απαγόρευση κάθε Λειτουργίας. Ο Πρωθυπουργός το έκανε. Μια δύσκολη απόφαση σε μια ορθόδοξη χώρα κατά 98%. Σήμερα, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν τον καθηγητή, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την Ιστορία της χώρας”.

Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, αλλά και την αλληλεγγύη των κατοίκων έναντι του κορονοϊού εκθειάζει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, σε ρεπορτάζ της απεσταλμένης της Καρμέλα Τζίλιο. Η ιταλική, δημόσια τηλεόραση δίνει έμφαση στην κατ΄οίκον παράδοση τροφίμων και φαρμάκων από εθελοντές, υπό τον συντονισμό του Δήμου Αθηναίων. “Με μικρά φορτηγά, τα τρόφιμα παραδίδονται ασταμάτητα σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα”, σημειώνει το ρεπορτάζ. “Τους εθελοντές βοηθούν, επίσης, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και γιατροί. Είναι ένας καθρέφτης της Ελλάδας η οποία, μέσα στην γενικότερη θύελλα της επιδημίας, κρατά σταθερά το πηδάλιο και καταφέρνει να περιορίσει το κύμα των μολύνσεων σε ένα ρυθμό που είναι από τους χαμηλότερους στον κόσμο, παρά τις περικοπές των περασμένων ετών”, μεταδίδει η απεσταλμένη της Rai.

“Bloomberg”, “Reuters”

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η χώρα μας κινήθηκε έγκαιρα, κλείνοντας σχολεία, αλλά και καταστήματα και απαγορεύοντας δημόσιες εκδηλώσεις πριν ο ιός εξαπλωθεί. Εύσημα στην Ελλάδα αποδίδει και το πρακτορείο “Bloomberg”. Παρουσίασε τα μέτρα που πήρε η εγκαίρως η κυβέρνηση σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ αναφέρεται στον σημαντικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και ανθρώπινων απωλειών που έχει η χώρα μας σε σχέση με χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο και η Πορτογαλία που είναι συγκρίσιμες πληθυσμιακά.

Το “Reuters” με την σειρά του ανέφερε σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στην εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας τονίζοντας ότι αποτελεί μια ένδειξη ότι η καμπύλη κάμπτεται, ωστόσο όπως ανέφερε το πρακτορείο, αρχές προειδοποιούν να μην υπάρξει εφησυχασμός. Το δημοσίευμα επικαλείται δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα που εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς και του Νίκου Χαρδαλιά που προτρέπει να αποφεύγουμε κάθε μετακίνηση εκτός και αν είναι εντελώς απαραίτητη.

Δείτε ακόμη

Παπασταθόπουλος: Για πρώτη φορά η Ευρώπη μιλάει καλά για ελληνική κυβέρνηση (vid)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις