Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μέτρα για Πάσχα 2020: Μπλόκα, drone και ελικόπτερα – Πολύ αυστηροί έλεγχοι
ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Μέτρα για Πάσχα 2020: Μπλόκα, drone και ελικόπτερα – Πολύ αυστηροί έλεγχοι

Μέτρα για Πάσχα 2020: Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα, περιλαμβάνει μια σειρά αυστηρών μέτρων που εφαρμόζονται σε 24ωρη βάση για την αποτροπή της μετακίνησης όσων επινοήσουν διάφορες μεθόδους για να «σπάσουν» την καραντίνα.

Μέτρα για Πάσχα 2020: Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ωστόσο το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί το Πάσχα είναι μεγάλο και η ανάγκη για την ευλαβική εφαρμογή των μέτρων πιο επιτακτική από ποτέ.Είναι σημαντικό πως όλο και περισσότεροι επιστήμονες τοποθετούνται γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τηρούν πιστά τα μέτρα καθώς δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με τον ιό. Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας προκειμένου να οι πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να μην υπάρξει έξοδος προς την επαρχία, τα νησιά, τα εξοχικά.

Τα μέτρα είναι αυστηρά, με εντατικότατους ελέγχους στο οδικό δίκτυο, στα διόδια και στα λιμάνια. Μάλιστα τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά, καθώς στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα είναι ήδη σε πλήρη εφαρμογή από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Εφαρμόζονται σε 24ωρη βάση για την αποτροπή της μετακίνησης όσων τυχόν επινοήσουν διάφορες μεθόδους για να «σπάσουν» την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού και προσπαθήσουν να μεταβούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Μπλόκα σε όλα τα διόδια των εθνικών οδών, στους παράδρομους, καθώς και σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου της περιφέρειας. Μάλιστα δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς υπάρχει επιτήρηση από αέρος, με drones και ελικόπτερα και όπου παρουσιαστεί αδικαιολόγητα αυξημένη κίνηση θα μεταβαίνουν για έλεγχο. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ώστε να εντοπιστούν τυχόν παραβάτες.

Οι αυστηροί έλεγχοι όμως δεν περιορίζονται μόνο για τους οδηγούς και τους επιβάτες των ΙΧ, αλλά θα πραγματοποιούνται σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και ΚΤΕΛ. Παράλληλα το Λιμενικό Σώμα θα βρίσκεται σε όλα τα λιμάνια και τους πορθμειακούς σταθμούς και θα ελέγχει όσους επιβιβάζονται σε πλοία. Όσοι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα θα ταξιδεύουν, στους υπόλοιπους θα απαγορεύεται η επιβίβαση και θα τους επιβάλλεται πρόστιμο.

Συνεχείς έλεγχοι και στους δρόμους των πόλεων

Η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία θα έχει συνεχόμενη παρουσία με περιπολίες και μπλόκα στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε μικρότερες πόλεις και σε χωριά τόσο για τον έλεγχο των μετακινήσεων, αλλά για την αποτροπή τυχόν συγκεντρώσεων πολιτών, ειδικά την Κυριακή του Πάσχα. Υπενθυμίζεται πως εδώ και μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόσο σε συνεντεύξεις του, όσο και στα μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, επαναλαμβάνει «Το Πάσχα μένουμε σπίτι. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές. Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό».

Αυτό σημαίνει πως το Πάσχα του 2020 δεν θα υπάρξουν ούτε υπαίθριες σούβλες, ούτε συναθροίσεις και ο οβελίας θα ψηθεί στον φούρνο. Συγκεκριμένα, το σούβλισμα του οβελία δεν επιτρέπεται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών ή υπαίθριους χώρους, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση οι γείτονες και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες και ένοικοι διαμερισμάτων. Στην περίπτωση των μονοκατοικιών ή διαμερισμάτων που έχουν ταράτσα δική τους, ή μεγάλο μπαλκόνι με εγκατάσταση για ψησταριά, τότε το σούβλισμα επιτρέπεται, αλλά χωρίς καλεσμένους, μόνο για τα μέλη της οικογένειας που μένουν εκεί.

Δείτε βίντεο σήμερα το πρωί από τα διόδια Ελευσίνας, όπου έχουν δημιουργηθεί ουρές λόγω των ελέγχων:

Διακριτική επιτήρηση στις εκκλησίες

Μετά από τις απαραίτητες διευκρινίσεις που έδωσε η Ιερά Σύνοδος και το ξεκάθαρο μήνυμα προς του πιστούς ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι πολίτες δεν θα μπορούν να μεταβούν στους ναούς ούτε για τις Ακολουθίες, ούτε για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο. Ωστόσο επειδή υπάρχουν φόβοι για συγκεντρώσεις έξω από εκκλησίες, οι αστυνομικοί θα κάνουν διακριτικές επιτηρήσεις έξω από τις εκκλησίες ώστε να αποφευχθούν συγκεντρώσεις.

Ξεκάθαρος γι αυτό το ζήτημα ήταν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λέγοντας «η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης, άρα οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό. Είναι μία θυσία που πρέπει να κάνουμε για το κοινό καλό αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να διακυβευθεί η εθνική προσπάθεια. Το κερί μας στην εκκλησία, θα το ανάψουμε όταν τελειώσει αυτή η πρωτοφανής κρίση για όλους. Προς το παρόν θα αρκεστούμε στην ατομική προσευχή, δίπλα στις εικόνες που ο καθένας μπορεί να έχει στο σπίτι του. Οι ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο».

Διοικητής Τροχαίας για τα μέτρα: Ελέγχουμε σε 24ωρη βάση με drones, ελικόπτερα και μπλόκα

“Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής διενεργεί συστηματικούς ελέγχους σε όλο το οδικό δίκτυο, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση ενόψει των εορτών του Πάσχα. Οι πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις, τα μέτρα είναι για το καλό τους, αλλά και για το καλό όλων μας”, τονίζει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Σπυρίδων Λάσκος, σχετικά με τα μέτρα που λήφθηκαν για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.

Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση τους και γιατί επιβάλλεται προσοχή

Στην πιστή εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική κοινωνία, και ιδιαίτερα από όσους πιστούς κοιτούν κρυφά τις τελευταίες ημέρες προς τις εκκλησίες, προσβλέπει η κυβέρνηση, ώστε στις 27 Απριλίου να επιχειρηθεί με θετικούς οιωνούς η πρώτη αποτίμηση των μέτρων αυτοπεριορισμού της πανδημίας.

Με την ημερομηνία – ορόσημο να κινητοποιεί ήδη τους αρμόδιους υπουργούς, «αν συνεχίσουμε καλά, ενδεχομένως να πάρουμε πίσω μέτρα τον Μάιο» γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι ήδη «έχουμε κάνει μια προεργασία με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ποια είναι τα μέτρα, αυτά που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη, σιγά-σιγά και λελογισμένα να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις