Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα 800 ευρώ – εργαζόμενοι: Σε τρία στάδια η πληρωμή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 800 ευρώ – εργαζόμενοι: Σε τρία στάδια η πληρωμή

Επίδομα 800 ευρώ - εργαζόμενοι: Την ίδια ώρα, παρατάθηκε με νέα υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού έως και την 24η Απριλίου αντί της 10ης Απριλίου.

Επίδομα 800 ευρώ – εργαζόμενοι: Ανάλογα με τον χρόνο υποβολής των σχετικών αιτήσεων θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ στους μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας ανεστάλη, είτε διότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται είτε έκλεισε με κρατική εντολή, είτε διότι πλήττεται σημαντικά από την τρέχουσα κρίση λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα έχει αποσαφηνίσει η κυβέρνηση η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ θα δοθεί σε τρία στάδια ως εξής:

Πρώτο στάδιο

Μεταξύ της Μεγάλης Τρίτης και της Μεγάλης Πέμπτης θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ όσοι εργαζόμενοι (με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους), αλλά και οι εργοδότες τους (κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων), υποβάλουν τη σχετική δήλωση έως τις 10 Απριλίου (οι εργαζόμενοι στο supportemployees.gov.gr και οι εργοδότες τους στο σύστημα Εργάνη). Αυτό θα είναι το πρώτο τριήμερο των πληρωμών των 800 ευρώ στους δικαιούχους.

Νωρίτερα, μεταξύ 11-13 Απριλίου, θα είναι δυνατές οι διορθώσεις στις δηλώσεις αυτές.

Τονίζεται ότι η προθεσμία της 10ης Απριλίου αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά και τους εργαζομένους τους. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά, ήτοι ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ, η προθεσμία υποβολής στο σύστημα Εργάνη των σχετικών δηλώσεων λήγει την 20ή Απριλίου.

Δεύτερο στάδιο

Στο τριήμερο μεταξύ 24-26 Απριλίου θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ όσοι εργαζόμενοι πληττόμενων (και όχι κλειστών) βάσει λίστας ΚΑΔ επιχειρήσεων υποβάλουν σχετική δήλωση (supportemployees.gov.gr) από την 11η έως την 20ή Απριλίου (με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους). Αυτό θα είναι το δεύτερο τριήμερο πληρωμών. Νωρίτερα, μεταξύ 21-24 Απριλίου, θα είναι δυνατές οι διορθώσεις στις σχετικές δηλώσεις.

Τρίτο στάδιο

Μεταξύ 5ης και 7ης Μαΐου θα λάβουν τη σχετική αποζημίωση όσοι εργαζόμενοι πληττόμενων βάσει λίστας ΚΑΔ επιχειρήσεων υποβάλουν δήλωση στην ειδική πλατφόρμα (supportemployees.gov.gr) μεταξύ 21-30 Απριλίου (με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους).

Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις για το επίδομα των 800 ευρώ

Παρατάθηκε με νέα υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού έως και την 24η Απριλίου αντί της 10ης Απριλίου.

Επίσης με την ίδια απόφαση παρατάθηκε και η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του».

Επίσης με τη νέα ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καθορίστηκαν το χρονοδιάγραμμα των υποβολών και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών – εργαζομένων καθώς και των καταβολών των 800 ευρώ στους δικαιούχους.

Με τη νέα εγκύκλιο δίδεται η δυνατότητα σε εργοδότες και επιχειρήσεις να προβούν στις εξής διορθώσεις

Για τους εργοδότες:

διόρθωση στοιχείων της υπεύθυνης δήλωσης
ανάκληση εκ παραδρομής δήλωσης
προσθήκη επιπλέον εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης
προσθήκη στοιχείων που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου
διόρθωση στοιχείων που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου
διόρθωση ή αλλαγή κατηγορίας υπαγωγής από ΚΑΔ πληττόμενης σε ΚΑΔ επιχειρηματικής δραστηριότητας που
ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής.

Για τους εργαζόμενους:

διόρθωση στοιχείων δήλωσης, όπως IBAN, μίσθιο κ.λπ.
συμπλήρωση στοιχείων μίσθωσης
ανάκληση της υπεύθυνης δήλωσης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος επιθυμεί τη μη υπαγωγή του στην οικονομική ενίσχυση διότι στο ενδιάμεσο διάστημα λύθηκε η σύμβαση με οικειοθελή αποχώρηση από την εργασία.
Επίσης, με την εγκύκλιο δίδεται η δυνατότητα, υπό όρους, ανάκλησης της σύμβασης σε αναστολή και παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων των εργαζομένων σε τρεις φάσεις, πάντα με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Η Α’ φάση δηλώσεων είναι από 1/4 έως 10/4. Η Β΄ φάση από την 11/4 έως 20/4 και η Γ’ φάση από 21/4 έως 30/4. Επίσης παρατάσεις δόθηκαν μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Μαΐου και για τα 3 διαφορετικά έντυπα που αφορούν τις δηλώσεις εξ αποστάσεως εργασία, το προσωπικό ασφαλείας και τη μεταφορά προσωπικού εντός τους ίδιου ομίλου

Δείτε ακόμη

Έκπτωση ενοικίου 40%: Δικαιούχοι και οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων

Σκυλακάκης: Έρχεται πακέτο μέτρων για ανέργους

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται το έκτακτο «Δώρο Πάσχα»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις