Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Eurogroup κορωνοϊός: Δεν βγήκε «λευκός καπνός», νέα τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη
ΝΕΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Eurogroup κορωνοϊός: Δεν βγήκε «λευκός καπνός», νέα τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη

Eurogroup κορωνοϊός: Η Ιταλία δεν φάνηκε να κάνει πίσω από το αίτημά της να υπάρξει αναφορά για ένα είδους ευρω – ομολογο, ενώ η Ολλανδία και η Γερμανία είχαν επιφυλάξεις.

Eurogroup κορωνοϊός: Ναυάγιο στις συζητήσεις του Eurogroup, καθώς η τηλεδιάσκεψη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Πέμπτη. Την είδηση έκανε γνωστή ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο με ανάρτησή του στο twitter, ανακοινώνοντας την αναβολή για την Πέμπτη μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων. Ήταν σχεδόν βέβαιο πως δεν θα έβγαινε λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ. Μάλιστα όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο το ναυάγιο, αφού δεν υπήρχε στο τραπέζι ούτε καν προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup.

Ότι θα ακολουθούσε ολονύχτιο θρίλερ με τη συμφωνία να μοιάζει να βρίσκεται μακριά επιβεβαιώθηκε μόλις έγινε γνωστή η πρόταση της Γερμανίας για συμβιβαστική λύση. Ομως όπως ήταν αναμενόμενο βρήκε κατηγορηματικά αντίθετη κυρίως την Ιταλία, η οποία είχε ήδη «πυροβολήσει» την Κομισιόν για την πρόθεση της να δημοσιοποιήσει σήμερα έναν οδικό χάρτη εξόδου της ΕΕ από την καραντίνα, χωρίς να διαβουλευθεί με τις κυβερνήσεις, ειδικά των χωρών που υποφέρουν. Την ίδια στιγμή αντιδράσεις είχαν πυροδοτηθεί και από την τοποθέτηση της Ολλανδίας για τη χρήση των γραμμών του ESM υπό όρους.

Έκκληση Λε Μερ – Σολτς

Βασικότερα προβλήματα αποτελούσαν οι εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τις χώρες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και οι αναφορές για κάποιου είδους αμοιβαιοποίησης του χρέους. Η Ιταλία δεν φάνηκε να κάνει πίσω από το αίτημά της να υπάρξει αναφορά για ένα είδους ευρω – ομολογο, ενώ η Ολλανδία και η Γερμανία είχαν επιφυλάξεις.

Η Ισπανία, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή είχε συναχθεί με την Ιταλία για την έκδοση κορωνο – ομολόγου, αποφάσισε να αλλάξει γραμμή και να συνταχθεί με τη Γαλλία η οποία ζητεί, αν και όχι τόσο έντονα, τη δημιουργία ενός ad hoc ταμείου για τις δημόσιες δαπάνες που θα δικαιολογούνται σε κάθε περίπτωση από την κρίση του νέου ιού, φθάνοντας μέχρι και το 3% του ΑΕΠ της ΕΕ το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω ενός φορέα ειδικού σκοπού (special purpose vehicle – SPV)και στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κεντρική Κεντρική Τράπεζα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς καλούν όλα τα κράτη – μέλη να ανταποκριθούν στις εξαιρετικές προκλήσεις για την επίτευξη μιας  συμφωνίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις