Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Live οι ανακοινώσεις Τσιόδρα – Χαρδαλιά
84 ΣΕ ΜΕΘ

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Live οι ανακοινώσεις Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Συνολικά 83 είναι οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κρούσματα Ελλάδα τώρα: Συνολικά 83 είναι οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος γνωστοποίησε επιπλέον 52 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον στα 1.884. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το 57% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άνδρες. 509 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στον εξωτερικό, ενώ 708 έχουν σχέση με άλλον ασθενή. Οι διασωληνωμένοι είναι 84, με τη μέση ηλικία τους να είναι τα 67 έτη. Το 77% εξ αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.  14 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, θετική στον κορωνοϊό διαγνώσθηκε γυναίκα ιατρός στο Θριάσιο νοσοκομείο. Η εντατικολόγος, που εργάζεται στη ΜΕΘ του Θριασίου, δεν είχε συμπτώματα, αλλά αποφάσισε με δική της πρωτοβουλία να κάνει τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο βγήκε θετικό. Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών της ιατρού και ήδη έχουν γίνει τεστ σε περίπου 40 συναδέλφους της, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται μέχρι το βράδυ. Η ίδια η εντατικολόγος είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

83 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 2 ακόμη νεκρούς από τον κορωνοϊό και 83 συνολικά στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας. «Δεν μπορώ, ούτε θα μπορέσω να συνηθίσω τους θανάτους αυτής της πανδημίας. Είναι η τεράστια απώλεια αυτής της πανδημίας, είναι η πληγή της καρδιάς μας» σχολίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας αφού ανακοίνωσε τους νέους θανάτους στη χώρα από τον κορωνοϊό. Σε ένα θετικό νέο της ημέρας θα πρέπει να σημειωθεί η ανακοίνωση του Σωτήρη Τσιόδρα για την πορεία των ασθενών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Όπως είπε, από τους 39 διασωληνωμένους με Covid-19, έχουν αποσωληνωθεί 17 και 4 έχουν πάρει εξιτήριο ως σήμερα.

Τι συμβαίνει με τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο ζήτημα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, τόσο ο ΠΟΥ, όσο όμως και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων επανέλαβαν πως η γενικευμένη χρήση μασκών από το κοινό «δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά δεδομένα». Όπως είπε, ο ΠΟΥ επεσήμανε τους κινδύνους μετάδοσης του ιού από την λάθος χρήση της μάσκας. Υπάρχουν κίνδυνοι όπως είπε να μολυνθεί κανείς χωρίς να θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας ή να αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, σημείωσε πως δημιουργείται η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών και η αποστασιοποίηση.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών. Επανέλαβε λοιπόν πως σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

Ο λοιμωξιολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς. Ο Σωτήρης Τσιόδρας συμπλήρωσε πως η τελική τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής πρόληψης για τον κορωνοϊό θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη.

Η πρόβλεψη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, μια νέα επιστημονική πρόβλεψη που ήρθε στη δημοσιότητα. Η ανάλυση έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον η οποία μπορεί από την μια να επιβεβαιώνει ότι η πρώτη μάχη κερδίζεται σταδιακά, αφού το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει υπερφορτωθεί όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ, ωστόσο όπως εκτιμά χρειάζεται συστηματική προσπάθεια καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν οι θάνατοι στη χώρα μας μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τους 450 έως τα τέλη Μαΐου.

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου, Κρίστοφερ Μάρεϊ.

Πότε κορυφώνεται η «καμπύλη» στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον η περίφημη «καμπύλη» στη χώρα μας δείχνει να κορυφώνεται στις 21 Απριλίου με μέσο όρο θανάτων εκείνη την ημέρα τους 13, όπως δημοσιεύεται και στο covid19.healthdata.org. Η παραπάνω ημερομηνία επιβεβαιώνει και τις προειδοποιήσεις του εκπροσώπου του υπουργείο Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα και του υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά ότι ο Απρίλιος είναι ο κρίσιμος μήνας για την πορεία της επιδημίας στη χώρα. Την ίδια ώρα, προβλέπεται ότι η ημέρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα «δοκιμαστεί» θα είναι στις 18 Απριλίου, καθώς αναμένεται να χρειαστούν περισσότεροι πόροι: κλίνες σε ΜΕΘ και απλές καθώς και ιατροί και νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Τέλος, όσον αφορά την 1η ημέρα που δεν θα υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής από τον κορωνοϊό στη χώρας μας η ανάλυση του Πανεπιστημίου δείχνει πως αυτή θα είναι την Δευτέρα 27 Μαΐου.

Κορονοϊός: Αμερικανική εταιρεία ανέπτυξε νέο εμβόλιο – Μέσα Μαΐου ξεκινούν οι δοκιμές σε ανθρώπους

Η βιομηχανία σκευασμάτων βιοτεχνολογίας Novavax Inc ανακοίνωσε σήμερα πως έχει αναπτύξει ένα νέο υποψήφιο εμβόλιο για τον κορονοϊό και θα ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους στα μέσα Μαΐου. Η εταιρεία με έδρα το Μέριλαντ ανακοίνωσε πως το υποβοηθητικό ανοσοενισχυτικό της σκεύασμα Matrix-M μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το υποψήφιο εμβόλιό της NVX-CoV2373 για να ενισχύσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα ανοσοενισχυτικά χρησιμοποιούνται κυρίως για να διευκολύνουν τα εμβόλια να προκαλέσουν μία ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση, περιλμβανομένης και της παραγωγής αντισωμάτων και την ακόμη πιο μακρά διάρκεια της προστασίας απέναντι σε προσβολές από ιούς και βακτήρια. Η Novavax ανακοίνωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα για την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια από τις δοκιμές του εμβολίου αναμένονται γυρω στον Ιούλιο.

Οι προσπάθειες της Novavax έρχονται να προστεθούν στα εγχειρήματα που έχουν ξεκινήσει και δεκάδες άλλες φαρμακοβιομηχανίες στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός επαρκούς εμβολίου ή αποτελεσματικών αντιϊκών φαρμάκων, ενάντια στον νέο κορονοϊό. Μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα ενός πολυαναμενόμενου αντιϊκού σκευάσματος της εταιρείας Gilead Sciences Inc, όπως επίσης και των ήδη αδειοδοτημένων προϊόντων των Roche Holding και Regeneron Pharmaceuticals Inc . Πάνω από 1, 34 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 76.043 ασθενείς έχουν πεθάνει έως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Reuters.

Δείτε ακόμη

“Μπορώ να δω αν έχω περάσει COVID-19;” – Το Ινστιτούτο Παστέρ απαντά σε 23 ερωτήσεις

Το πρώτο τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού στη Ρωσία, είναι έτοιμο

“Ήρωας δεν είμαι εγώ, είναι ο Κολοκοτρώνης” – Γιατρός που νοσεί ξεσπά μέσα σε θάλαμο στη Λάρισα

Στο πλευρό γιατρών και νοσηλευτών οι πυροσβέστες – Το συγκινητικό “ευχαριστώ” στο ΑΧΕΠΑ

Η δραματική ιστορία του 46χρονου Έλληνα που πέθανε μόνος στο Μεξικό από κορονοϊό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις