Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

29

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Καρδιά προστασία: Το φρούτο που ρίχνει την πίεση
PLUS

Καρδιά προστασία: Το φρούτο που ρίχνει την πίεση

Καρδιά προστασία: Η ευεργετική δράση των μήλων στην υγεία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον αντιοξειδωτικό τους πλούτο.

Καρδιά προστασία: Τα φρούτα του χειμώνα είναι γεμάτα οφέλη για την καρδιά, το βάρος αλλά και την πίεση του αίματος. Άλλωστε, όλοι μας γνωρίζουμε την φράση πως «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Πλήθος ερευνών κυρίως επιδημιολογικών έχουν συνδέσει την κατανάλωση μήλου με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, άσθματος, διαβήτη και καρκίνου.

Η ευεργετική δράση των μήλων στην υγεία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον αντιοξειδωτικό τους πλούτο. Τα μήλα είναι πλούσια σε καροτενοειδή (β-καροτένιο), που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, φλαβονοειδή (φλαβανόλες, κατεχίνες, επικατεχίνες, προκυανιδίνες) που θεωρούνται καρδιοπροστατευτικά, καθώς και φαινόλες στις οποίες αποδίδεται καρδιοπροστατευτική δράση αλλά και ιδιότητες προστασίας όρασης.

Ποια μήλα προτιμώνται

Επιπλέον το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, τα 2/3 των οποίων βρίσκονται στην φλούδα (ένα μέτριο μήλο με τη φλούδα περιέχει 2,4γρ φυτικών ινών και χωρίς την φλούδα, 1,3γρ). Βέβαια στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μήλα ανήκουν στα ευπαθή φρούτα γι’ αυτό και κατά την καλλιέργεια τους, με τις μεθόδους της συμβατικής γεωργίας, υφίστανται ψεκασμούς.

Η συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι ότι τα μήλα της συμβατικής γεωργίας βρίσκονται ψηλά στη λίστα των πιο επιβαρημένων με φυτοφάρμακα φρούτων. Γι’ αυτό το λόγο, ίσως είναι προτιμότερα τα μήλα βιολογικής γεωργίας για την καλλιέργεια των οποίων δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις