Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κορονοϊός Ελλάδα: Προγραμματισμός και συγκρατημένη αισιοδοξία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός Ελλάδα: Προγραμματισμός και συγκρατημένη αισιοδοξία

Κορονοϊός Ελλάδα: Οι επιστήμονες θα επανεκτιμήσουν τότε την κατάσταση και θα δώσουν ενδεχομένως το πράσινο φως για την μερική άρση των περιορισμών

Κορονοϊός Ελλάδα: Τα περιοριστικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα διαρκέσουν επίσημα έως τις 27 Απριλίου, πράγμα αναμενόμενο, αφού οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο μήνας αυτός είναι ο πιο κρίσιμος για την ανακοπή της μετάδοσης του ιού. Οι επιστήμονες θα επανεκτιμήσουν τότε την κατάσταση και θα δώσουν ενδεχομένως το πράσινο φως για την μερική άρση των περιορισμών αυτών σταδιακά μέσα στον μήνα Μάιο. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μια συζήτηση για την άρση των μέτρων είναι πρώιμη στην παρούσα φάση. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τον προγραμματισμό της, ώστε μόλις δοθεί το πράσινο φως από τους επιστήμονες να μπορεί σιγά και σταθερά να εκκινήσει την οικονομία.

Το καλό σενάριο θέλει την μερική άρση των μέτρων εντός του επόμενου μήνα, αλλά πάντα με προϋποθέσεις για κάθε μέτρο που θα αφαιρείται. Αρχικά εξετάζεται η άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία, θα ακολουθήσει η επανεκκίνηση των μεγάλων επιχειρήσεων ενδεχομένως με ένα ποσοστό των εργαζομένων και όχι όλων, θα ακολουθήσουν τα εμπορικά καταστήματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάλι με περιορισμούς σε αριθμό εργαζομένων και στην τελική φάση θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης, τα σχολεία, ενώ θα αποκατασταθεί και η αεροπορική συγκοινωνία.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κορονοϊός Ελλάδα: Ευλαβική τήρηση των μέτρων

Για να φτάσουμε όμως σε αυτές τις φάσεις της επιστροφής στην κανονικότητα θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα τον μήνα Απρίλιο. Και επειδή υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις απείθαρχων ως προς τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση εξετάζει τόσο το κλείσιμο των διοδίων εν όψει Πάσχα και την αυστηροποίηση των ελέγχων ακόμη και στους παράδρομους των εθνικών οδών. Ήδη τα φαινόμενα αλλαγής τόπου κατοικίας μέσω της ΑΑΔΕ σταμάτησαν, αφού αυτή η μεταβολή δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα, ενώ εξετάζεται και η μετακίνηση κατοίκων με πλοίο ακόμη και μεταξύ των νησιών της χώρας. Τέλος, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα και οι ποινές σε όσους παραμένουν ασυνείδητοι.

Κανονικά η τροφοδοσία

Κανένα πρόβλημα δεν παρατηρείται στην τροφοδοσία της αγοράς όπως διαβεβαιώνει η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου .Ο προβληματισμός που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες για πιθανές ελλείψεις στο λεκανοπέδιο, επειδή οι πολίτες θα παραμείνουν εντός του κλεινού άστεως τις ημέρες του Πάσχα δεν υφίσταται πια, αφού τα προϊόντα που έρχονται από τους παραγωγούς και τις εισαγωγές στην Αθήνα δεν θα φεύγουν για την περιφέρεια. Μοναδικό αγκάθι η επάρκεια σε αντισηπτικά και είδη καθαρισμού, για τα οποία παρατηρούνται ελλείψεις σε μερικά σουπερμάρκετ. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι σε λίγα εικοσιτετράωρα θα ομαλοποιηθεί και αυτή η δυσλειτουργία, καθώς στην χώρα ενεργοποιήθηκαν επιχειρήσεις για την παραγωγή αντισηπτικών που θα διατεθούν άμεσα στην αγορά.

Καμιά συζήτηση

Ξορκίζουν κάθε συζήτηση για εκλογές ή για σκέψεις εκλογών στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Επειδή αρκετοί εκτίμησαν ότι η αποτελεσματικότητα Μητσοτάκη και κυβέρνησης στην αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας, όσο και του προσφυγικού ζητήματος και η κατακόρυφη άνοδος των ποσοστών αποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη θα οδηγούσαν τον πρωθυπουργό σε μια τέτοια απόφαση, αυτή η συζήτηση απορρίπτεται εν τη γενέσει της. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μας δήλωσε πριν λίγο «προτεραιότητα έχουν οι ανθρώπινες ζωές, η υγεία των πολιτών, η θωράκιση του συστήματος υγείας και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει στον ορίζοντα εκτός από το να περάσει η χώρα όσο πιο ανώδυνα και με τις λιγότερες απώλειες την πανδημία και να βγει πιο δυνατή από αυτήν την δοκιμασία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Νίκη Κεραμέως εξηγεί γιατί δεν ακυρώνονται οι πανελλαδικές

«Ναι» από Μητσοτάκη στην αγορά από την ΕΕ πατεντών εμβολίων και τεστ για τον κορονοϊό

Γεωργιάδης: Πενταπλασιάζεται η παραγωγή αντισηπτικών στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις