Τσερνόμπιλ: Αύξηση ραδιενέργειας

ΚΟΣΜΟΣ

Τσερνόμπιλ: Αύξηση ραδιενέργειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Τσερνόμπιλ: Οι φλόγες κατάκαψαν περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό

06.04.2020 | 16:31

Τσερνόμπιλ: Θεαματική αύξηση της ραδιενέργειας λόγω μιας δασικής πυρκαγιάς καταμετρήθηκε στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Εκεί το 1986 διαδραματίστηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο κατακαίοντας περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, του Κιέβου. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Οικολογικής Επιθεώρησης της Ουκρανίας Έγκορ Φιρσόφ σε ανάρτησή του στο Facebook δήλωσε ότι «Υπάρχουν άσχημες ειδήσεις: η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιάς».

Το μήνυμα συνοδευόταν από βίντεο που δείχνει έναν μετρητή Γκάιγκερ (για την ανίχνευση και μέτρηση της ακτινοβολίας) που εμφανίζει επίπεδο ραδιενέργειας 16 φορές υψηλότερο από το κανονικό. Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων είχαν διαβεβαιώσει αρχικά σήμερα ότι δεν υπήρχε αύξηση της ραδιενέργειας, αφότου είχαν κάνει λόγο χθες για «δυσκολίες» στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφή λόγω μιας αύξησης της ραδιενέργειας σε ορισμένα σημεία. Δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και εκατό πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Τσερνόμπιλ: Το τραγικό συμβάν

Ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986 μολύνοντας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και τα τρία τέταρτα της Ευρώπης. Μετά την καταστροφή αυτή, οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή απομακρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ένα τεράστιο έδαφος, που κάλυπτε περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έμεινε εγκαταλειμμένο. Τρεις ακόμη αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου συνέχισαν να λειτουργούν μετά την τραγωδία. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000, σηματοδοτώντας το τέλος κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας στο Τσερνόμπιλ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δραματική αύξηση νεκρών στο Ιράν: Ποιος είναι ο «καλός οιωνός»

«Ήμουν πιο φοβισμένη από ποτέ»: Η μεγαλύτερη οικογένεια στην Βρετανία απέκτησε το 22ο παιδί της

«Ενεργήσαμε γρήγορα και δραστικά»: Η Αυστρία προχωράει σε σταδιακή άρση των μέτρων

 

Exit mobile version