alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα – μετακινήσεις: Μένουμε σπίτι και τον Μάη
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα – μετακινήσεις: Μένουμε σπίτι και τον Μάη

Νέα μέτρα - μετακινήσεις: Προ των πυλών βρίσκονται νέα, πιο αυστηρά μέτρα για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κοροναϊού.

Νέα μέτρα – μετακινήσεις: Μια… χαραμάδα ελπίδας πως η χώρα μας δεν θα αργήσει να βγει από το τούνελ της πανδημίας, έχει προκαλέσει ήδη τα πρώτα χαμόγελα στους Έλληνες. Ο ξένος Τύπος επιδίδεται σε διθυραμβικά σχόλια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αποτελεί όπως σημειώνουν παράδειγμα προς μίμηση, ενώ και οι επιστήμονες ανά τον κόσμο εκφράζουν διστακτικά την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα “γλιτώσει” χωρίς πολλές απώλειες. Ωστόσο, η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται, τα νούμερα και οι στατιστικές μπορεί να είναι αναγκαία στην επιστημονική κοινότητα, αλλά το Πάσχα του 2021, θέλουμε να το περάσουμε με όλους.

Ακριβώς γι’ αυτό, η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει τους “‘ύμνους” και δεν καθησυχάζει. Απεναντίας, αυτή η μικρή αισιοδοξία έχει ρίξει στο τραπέζι του Μαξίμου τη σκέψη όχι μόνο για πιο αυστηρά μέτρα, αλλά και για… καιρό ακόμα μέσα! Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε την παράταση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας ως την 27η Απριλίου σχεδόν βέβαιο διαφαίνεται ότι αυτή θα παραταθεί ως την 4η Μαΐου.

Λόγω του μεγάλου κινδύνου έξαρσης της μετάδοσης του ιού που θα προκαλέσει ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η επιτροπή των επιστημόνων θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση την παράταση των μέτρων. Με την προϋπόθεση ότι ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες και απαγορεύσεις καθώς και ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς, υπάρχει η σκέψη της σταδιακής αποκλιμάκωσης των απαγορεύσεων από 4/5/2020. Σε κάθε άλλη περίπτωση που δε τηρηθούν οι απαγορεύσεις και δεν εισακουστούν οι παραινέσεις της κυβέρνησης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αρχίσει ένας νέος κύκλος μέτρων ο οποίος θα διαρκέσει και τον Ιούνιο.

Οι απείθαρχοι μάς κλείνουν κι άλλο μέσα

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες και κατηγορηματικά απευθυνόμαστε σε αυτούς τους λίγους ανεύθυνους. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε βήμα παρέκκλιση από τα μέτρα και θα δείξουμε μηδενική ανοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Άλλες τρεις εβδομάδες μπροστά μας σκληρής προσπάθειας και επιμονής στο δόγμα-στόχο μένουμε σπίτι» ήταν το μήνυμα του υφυπουργού, το οποίο μόνο τυχαίο δεν ήταν, αλλά είχε συγκεκριμένους αποδέκτες. Αυτοί ήταν οι λίγοι οι οποίοι δεν δείχνουν ακόμα να έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, αν και οι περισσότεροι πολίτες ακολουθούν ευλαβικά τα μέτρα, οι αστυνομικές αρχές φοβούνται ότι ίσως αρκετοί θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να περάσουν τα διόδια και να βρεθούν στο εξοχικό τους.

Καθοριστική η περίοδος του Πάσχα

Στο ίδιο μήκος κύματος στέκεται και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κοροναϊό. «Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα έχει νόημα μόνο αν διατηρήσουμε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα» σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται ως τις 27 Απρίλη. Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως σε άλλες χώρες που τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν εκτοξευτεί δεν μιλούν για την επόμενη μέρα.

«Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Διαχειρίζονται ένα πολύ δύσκολο παρόν. Εμείς κινηθήκαμε νωρίς και πολύ πριν από άλλους το Φεβρουάριο και έχουμε απτά αποτελέσματα. Πρέπει επομένως να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τις επόμενες φάσεις» είπε. «Πράξαμε όμως το σωστό. Ενώ όμως είναι τεχνικά πιο εύκολο να παίρνεις μέτρα περιορισμού είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αποκλιμακώνεις σταδιακά και αυτό πρέπει να γίνει εξαιρετικά προσεκτικά» συνέχισε ο κ. Μόσιαλος για τα περιοριστικά μέτρα που έφεραν την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Να μην καταστρέψουμε όσα έχουμε καταφέρει

Έτσι λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι η κρισιμότερη περίοδος στη μάχη κατά του κοροναϊού είναι αυτή του Πάσχα. Εάν χαλαρώσουμε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστρέψουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες ότι χτίζουμε από τον Φεβρουάριο.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως όλοι οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως αν χαλαρώσουμε τα μέτρα, είμαστε δύο εβδομάδες μακριά από το να γίνουμε Ιταλία. Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο κ. Τσιόδρας, πως αν εφησυχάσουμε ο ιός «θα μας διαλύσει γρήγορα». Έτσι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εδώ και αρκετές ημέρες νέο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν εκτός νομού μόνο με έντυπο από το Taxis που θα δηλώνει ότι το μέρος στο οποίο μεταβαίνουν είναι η μόνιμη κατοικία τους, ενώ δεν θα μπορούν να επιστρέψουν. Παράλληλα, όσον αφορά στις λειτουργίες, θα γίνονται σε κάποιες εκκλησίες σε κάθε περιφέρεια και θα μεταδίδονται τηλεοπτικά για να μπορεί να τις παρακολουθήσει όποιος θέλει από το σπίτι του.

1. Πλαφόν στις εξόδους

Πρώτο βήμα πιθανώς να γίνει με αριθμητικό περιορισμό στις ημερήσιες μετακινήσεις του πολίτη, με αποστολή έως δύο SMS. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι η πλειονότητα των πολιτών συνδυάζει σε μία-δύο εξόδους τις ανάγκες του. Πάντως δεν προκρίνεται το μοντέλο Κύπρου με μόλις μία μετακίνηση ημερησίως.

2. Κυκλοφορία µε ώρα επιστροφής

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η σκέψη για χρονικό όριο (όχι πάνω από τρίωρο) για τις μετακινήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς να καθοριστεί περιθώριο ανά τύπο μετακίνησης (άλλο για την τράπεζα, άλλο για την άθληση). Οι τεχνικές λεπτομέρειες ώστε τα δύο πρώτα μέτρα να εφαρμοστούν μόνα τους ή σε συνδυασμό εξελίσσεται σε «σπαζοκεφαλιά» και μεγάλο σκέλος είναι στα χέρια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

3. Αποκλεισμός δημόσιων χώρων

Η επέκταση του μοντέλου κλεισίματος της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Πρωθυπουργός ζητάει όλο και πιο έντονα την άμεση κινητοποίηση δημάρχων και περιφερειαρχών στις «κόκκινες ζώνες» τους.

4. Ειδική έγγραφη βεβαίωση κυκλοφορίας για ηλικιωμένους

Τις τελευταίες μέρες διατυπώνονταν, κατά πληροφορίες, σκέψεις για κατάργηση της έντυπης βεβαίωσης μετακίνησης. Το σενάριο δείχνει να εγκαταλείπεται, ωστόσο υπό συζήτηση αναμένεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συμπλήρωσης του εγγράφου μόνο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

5. Αστυνομικοί έλεγχοι

Στο επιχειρησιακό σκέλος ειδικό σχεδιασμό καταρτίζουν τα σώματα ασφαλείας – ιδίως ενόψει Πάσχα – σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, στάσεις λεωφορείων. Ελεγχοι γίνονται ήδη αλλά προδιαγράφεται ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας τη Μ. Εβδομάδα.

6. Κλείσιμο διοδίων

Στον φόβο του Μαξίμου για τυχόν απόπειρα φυγής πολιτών από τα αστικά κέντρα σε μικρότερες πόλεις, χωριά και νησιά, ουδείς αποκλείει «σφράγισμα» των εθνικών οδών. Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι δεν επιτρέπονται βόλτες στα χωριά και εφόσον διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κανόνα, θα ληφθεί κάθε μέτρο αποτροπής.

7. Κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων

Επισήμως το Μαξίμου αντιμετωπίζει ως «υπεύθυνη και μετρημένη» τη στάση της Ιεράς Συνόδου για κεκλεισμένων των θυρών ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα. Η οριστική απάντηση της κυβέρνησης θα έρθει την επόμενη εβδομάδα με βάση και επιστημονικές εισηγήσεις. Κατά πληροφορίες, υπό επεξεργασία θα τεθεί η δυνατότητα για «κλειστές» λειτουργίες σε συγκεκριμένους ναούς που θα καλύπτουν γεωγραφικά όλη τη χώρα.

8. Μεγαλύτερο πρόστιμο στην άσκοπη κυκλοφορία

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των προστίμων ή και των ποινών ειδικά σε κατά εξακολούθηση παραβάτες. Μέχρι στιγμής πρόθεση δεν είναι η άμεση «αναβάθμιση» της χρηματικής τιμωρίας, ωστόσο πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για αυστηροποίηση εφόσον ενταθούν οι απερίσκεπτες συμπεριφορές.

9. Αυστηρότερη απαγόρευση συναθροίσεων

Στην ίδια λογική θα συζητηθεί η αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων και τυχόν ανάγκη ενίσχυσης ενόψει του Πάσχα, με πιθανότητα δηλαδή να χαμηλώσει το σημερινό όριο των 10 ανθρώπων.

10. Άπαξ μετακινήσεις εκτός δήμου μόνιμης κατοικίας

Την επέκταση του μοντέλου κυκλοφορίας των μόνιμων κατοίκων των νησιών με τη Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης και το Ε1 επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για όσους επιχειρήσουν να μετακινηθούν εκτός των δήμων τους. Και σε αυτή την περίπτωση διαμηνύεται πάντως ότι οι μετακινήσεις παραμένουν άπαξ και δεν επιτρέπεται μετάβαση σε εξοχικά.

Στη μάχη και οι Ένοπλες δυνάμεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα επιστρατευτούν στη «μάχη» με τον κοροναϊό. Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί περαιτέρω η εμπλοκή των στρατιωτικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων για την παραγωγή υγειονομικού και προστατευτικού υλικού. Μάλιστα, μέχρι την επόμενη Παρασκευή αναμένεται να παραδοθούν 150.000 χειρουργικές μάσκες στους αρμόδιους φορείς.

Επιπλέον, θα ενεργοποιηθούν και τα εργαστήρια των στρατιωτικών ιατρικών σχολών για την επεξεργασία δειγμάτων από τεστ ανίχνευσης κοροναϊού. Από το Πολεμικό Ναυτικό δρομολογείται επίσης η επίταξη πλοίου, ώστε, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και μία σειρά από δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας σε ότι αφορά το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε επίπεδο μονίμων στελεχών όσο και στρατευσίμων.

Μέτρα κατά της διασποράς: Προς αυστηροποίηση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις