Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μύκονος κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα μετά τα κρούσματα, πλήρης απαγόρευση το βράδυ
ΕΛΛΑΔΑ

Μύκονος κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα μετά τα κρούσματα, πλήρης απαγόρευση το βράδυ

Μύκονος κορονοϊός: Αναλυτικά όλα τα επιπλέον μέτρα που αποφάσισε η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έπειτα από εντολή του Νίκου Χαρδαλιά.

Μύκονος κορονοϊός: Σε “καραντίνα” μέχρι τουλάχιστον τις 20 Απριλίου μπαίνει η ζωή των κατοίκων σε Μύκονο, ενώ στη Σαντορίνη σταματούν τα οικοδομικά έργα πλην των δημοσίων που έχουν χαρακτηριστεί επείγοντα, μετά τα τελευταία κρούσματα κορονοϊου που επιβεβαιώθηκαν σε ασθενείς οι οποίοι ήδη έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται ήδη σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι μια 69χρονη από την Άνω Μερα είναι το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη Μύκονο. Η γυναίκα η οποία προσήλθε στο Κέντρο Υγείας του νησιού με λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού και όντως διαγνώστηκε με COVID-19. Κατόπιν, διακομίσθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο αναφοράς της Αττικής για νοσηλεία. Σήμερα, έγινε γνωστό πως νόσησε και μία 42χρονη αγιογράφος που βρισκόταν στο περιβάλλον της πρώτης. Η αγιογράφος βρέθηκε για θεραπεία στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία, της Αθήνας.

Με την απόφαση αυτή και για να μη διαδοθεί ο ιός του κορονοϊού καθώς δεν έχει γίνει γνωστή η πηγή μετάδοσης, μεταξύ των μέτρων, που αποφασίστηκαν είναι  η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης, ενώ αναστέλλεται και η δυνατότητα κάποιων εκ των κατ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων.

Μεταξύ αυτών είναι η μετακίνηση για παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς αυτή θα πραγματοποιείται όπως και σε άλλες περιοχές με το ίδιο καθεστώς απαγορεύσεων από τους ανθρώπους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, η παρουσία σε τυχόν  κηδεία μόνο συγγενών πρώτου βαθμού.

Απαγορεύσεις ισχύουν πλέον και για την σωματική άσκηση, καθώς θα επιτρέπεται μόνο  η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας (15΄) για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.

Μέτρα ανακοινώθηκαν και ισχύουν ήδη και για τη λειτουργία λαίκών αγορών-10 τετραγωνικά μέτρα τουλάχιστον η απόσταση των πάγκων και όλοι από τη μία πλευρά- ενώ αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές δραστηριότητες πλην συγκεκριμένων δημοσίων έργων που κρίνονται απαραίτητα για την ομαλή ζωή των πολιτών και έχουν χαρακτηριστεί απαραίτητα.

Η πλήρης ανακοίνωση του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τις απαγορεύσεις στα δύο νησιά, έχει ως εξής:

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τους Δημάρχους Μυκόνου και Σαντορίνης αποφασίζεται:

1. H λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Μυκόνου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Ειδικότερα:

Την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης.

2. Την αναστολή δυνατότητας των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων των περιπτώσεων Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (https://forma.gov.gr/) και συγκεκριμένα:

Η βοήθεια σε άτομα σε ανάγκη

• Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β4 που αφορά «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη». Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα των οικείων Δήμων μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι».

Τι επιτρέπεται σε κηδεία, αν χρειαστεί

• Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β5 που αφορά «Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α΄ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα.

Μόνο 15 λεπτά για τα ζώα πέριξ της οικίας

• Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β6 που αφορά «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου». Επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας (15΄) για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.

Οι λαϊκές αγορές

3. Τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και συγκεκριμένα:

• Οι πάγκοι των πωλητών θα πρέπει να απέχουν κατ΄ ελάχιστο δέκα μέτρα (10m) μεταξύ τους.

• Η τοποθέτηση των πάγκων των πωλητών επιτρέπεται μόνο στην μία πλευρά του δρόμου και όχι εκατέρωθεν του δρόμου.

Τα σούπερ μάρκετ

4. Τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των υπεραγορών (Super Market) και συγκεκριμένα με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 20 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

5. Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Μυκόνου, της ΠΕ Κυκλάδων στην λήψη των επιπλέον περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας των πολιτών.

Η βοήθεια της πυροσβεστικής

6. Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Μυκόνου, της ΠΕ Κυκλάδων σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

7. Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Από το πρωί της Δευτέρας η ισχύς των μέτρων

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από την 06-04-2020 και ώρα 08:00 και για δεκατέσσερις  ημέρες, ήτοι μέχρι την 08:00 της 20-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Στη Σαντορίνη

Αναστέλλεται προσωρινά η οικοδομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την γεωγραφική και διοικητική ενότητα του Δήμου Σαντορίνης από 06-04-2020 και για χρονικό διάστημα 30 ημερών, για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Εξαιρούνται τα έργα ανάγκης

Της ανωτέρω απαγόρευσης εξαιρούνται τα ακόλουθα δημόσια έργα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως έκτακτα:

α) Η ανακατασκευή του λιμανιού του Αθηνιού (το μοναδικό λιμάνι της Σαντορίνης) με αναθέτουσα αρχή το ΥΠΟΜΕΔΙ.

β) Η αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου προς το λιμάνι του Αθηνιού (μοναδική οδός πρόσβασης) με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

γ) Η αποκατάσταση του δρόμου του Μονολίθου περιοχής αεροδρομίου (μοναδική πρόσβαση) με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

δ) Η αποκατάσταση της βατότητας και η άρση της επικινδυνότητας του δρόμου στην Καλντέρα της Οίας και του Φηροστεφανίου.

Η Δημοτική Αστυνομία

H τήρηση των κανόνων προστασίας στα έργα αυτά θα διασφαλιστεί από την Δημοτική Αστυνομία Σαντορίνης. Μετά το πέρας του ανωτέρω χρονικού διαστήματος θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της αναστολής των εργασιών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις