Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

04

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κάπνισμα κορωνοϊός: Μελέτη εξηγεί τον ρόλο του τσιγάρου στον ιό
ΚΟΣΜΟΣ

Κάπνισμα κορωνοϊός: Μελέτη εξηγεί τον ρόλο του τσιγάρου στον ιό

Κάπνισμα κορωνοϊός: Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Internal Medicine.

Κάπνισμα κορωνοϊός: Eπιστήμονες ανακοίνωσαν με δημοσίευση στο European Journal of Internal Medicine τα αποτελέσματα μιας προκαταρκτικής μελέτης ανάλυσης αποτελεσμάτων (meta-analysis) και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων από κορονοϊό COVID-19 δεν σχετίζεται με το τσιγάρο (Lippi G, Henry BH. Eur J Intern Med. 2020:doi:10.1016/j.ejim.2020.03.014). Σε προγενέστερη δημοσιευμένη μελέτη που αφορούσε 44,672 περιπτώσεις ασθενών από την Κίνα, αποκάλυπτε ότι υπάρχει υψηλότερη συχνότητα θνητότητας  ανάμεσα στους άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες  (2.8% vs. 1.7%).

Αυτή η διαφορά θα μπορούσε σε ένα βαθμό να αντανακλά τη μεγαλύτερη συχνότητα συνυπαρχόντων νοσημάτων η βλαβερών για τους πνεύμονες συνείθειες, όπως το κάπνισμα ανάμεσα στους άντρες. Στο παραπάνω  συμπέρασμα αναφέρθηκε ο Giuseppe Lippi, MD, από το κλινικό βιοχημικό εργαστήριο του τμήματος νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Βερόνας στην Ιταλία και ο Brandon Michael Henry, MD, PhD, πανεπιστημιακός ακόλουθος στο Cincinnati Children’s Hospital Medical Center.

Το ενεργό κάπνισμα δεν αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα

Στην Κίνα το 52.1% των αντρών αναφέρεται ότι είναι καπνιστές σε αντίθεση με τις γυναίκες που καπνίστριες  είναι μόνο το  2.7%. “Παρόλα αυτά γράφουν οι ερευνητές, έχει διαπιστωθεί ότι στους καπνιστές τα επίπεδα του ενζύμου του μετατροπέα της αγγειοτενσίνης 2 το οποίο αποτελεί τον υποδοχέα στον οποίο δεσμεύεται ο κορονοϊός  COVID-19 στην επιφάνεια των κυττάρων του ξενιστή, είναι χαμηλά. Οι Lippi και  Henry εξέτασαν τα αποτελέσματα πέντε μελετών που είχαν συμπεριλάβει συνολικά  1,399 ασθενείς . Βρήκαν ότι αναμεσά σε αυτούς υπήρχαν 288  ασθενείς που είχαν αναπτύξει  σοβαρή νόσο από  COVID-19.

Το ενεργό κάπνισμα δεν αποτέλεσε σημαντικό προγνωστικό παράγοντα για ανάπτυξη σοβαρής νόσου από COVID-19 αφού μόνο σε μια από τις πέντε μελέτες βρέθηκε θετική συσχέτιση. “Συμπερασματικά,  λένε οι ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτής της  πρoκαταρκτικης μελέτης που βασίστηκε σε Κινέζους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό , δείχνουν ότι το ενεργό κάπνισμα δεν αποτελεί όπως φαίνεται  παράγοντα κινδύνου που ενισχύει  την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρής κλινικής εικόνας από COVID-19’’. Ωστόσο τα συμπεράσματα δεν αποενοχοποιούν το κάπνισμα: Έχει τους δικούς του θανατηφόρους κινδύνους ακόμα και αν δεν συνδέεται με την κλινική εικόνα των ασθενών από Covid-19.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις