Χλωρίνη κορωνοϊός: Τι συμβουλεύει ο Τσιόδρας – Προσοχή με τα κλιματιστικά

ΕΛΛΑΔΑ

Χλωρίνη κορωνοϊός: Τι συμβουλεύει ο Τσιόδρας – Προσοχή με τα κλιματιστικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Χλωρίνη κορωνοϊός: Ειδική αναφορά στα κλιματιστικά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

04.04.2020 | 21:51

Χλωρίνη κορωνοϊός: Έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο ως προς τη χρήση των κλιματιστικών όσο και κατά τη διενέργεια απολυμάνσεων με διαλύματα χλωρίου ή χλωρίνης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, απηύθυνε το Σάββατο ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημερώσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλαδα, ο καθηγητής Τσιόδρας ερωτήθηκε πρωτίστως για την επιρροή των καιρικών συνθηκών στη διασπορά της νόσου, αλλά και στους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των κλιματιστικών.

Όπως είπε ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, «η αλλαγή του καιρού σίγουρα ευνοεί διασπορά του ιού. Δεν έχουμε ένδειξη επί του παρόντος. Αν τηρούνται τα μέτρα, δεν θα υπάρξει διασποράΑναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα της χρήσης των κλιματιστικών, ο ίδιος επισήμανε πως «είναι ένα δύσκολο θέμα».

«Για να αραιώσει η ποσότητα των ιικών σωματιδίων χρειάζεται καλός αερισμός των χώρων μέσα στο σπίτι κι αυτός να είναι συχνός και τακτικός», συνέχισε.

Η απολύμανση με χλωρίνη

Ειδική μνεία έκανε Σωτήρης Τσιόδρας και στο θέμα της απολύμανσης των χώρων, με διαλύματα χλωρίου ή χλωρίνης. Όπως τόνισε, «δεν έχουμε κάποια δεδομένα ότι ο ιός γίνεται πιο ανθεκτικός με τον καθαρισμό. Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει προσοχή όταν χειριζόμαστε διαλύματα χλωρίνης. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ευαισθησία, κάποιοι μπορεί να έχουν αλλεργία, ίσως σε κάποιους προκαλέσει δύσπνοια.

Να είναι καλά αεριζόμενος ο χώρος, να χρησιμοποιούνται οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ. Φυσικά, η χρήση των αντισηπτικών που μπορεί να εναλλάσσεται με τη χρήση του καθαρισμου με σαπούνι και νερό, μπορεί να δημιουργήσει κάποιον ερεθισμό στο δέρμα αλλά όχι σοβαρά προβλήματα υγείας. Το μόνο στο οποίο έχει δίκιο και θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά είναι η χρήση της αραίωσης της χλωρίνης όταν καθαρίζουμε επιφάνειες, εκεί χρειάζεται μία προσοχή και να αερίζεται καλά ο χώρος».

Exit mobile version