Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία κορονοϊός: Η αντιπολίτευση αντιδρά στα μέτρα Ερντογάν – Στα ύψη η ανεργία
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία κορονοϊός: Η αντιπολίτευση αντιδρά στα μέτρα Ερντογάν – Στα ύψη η ανεργία

Τουρκία κορονοϊός: Ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε πως περίπου 400.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω των μέτρων.

Τουρκία κορονοϊός: Τουλάχιστον δύο εκατ. εργαζόμενοι στην Τουρκία έχουν χάσει τις δουλειές τους εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για το περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να τους στηρίξει, ανέφερε σήμερα κόμμα της αντιπολίτευσης. Μέχρι σήμερα ο COVID-19 έχει σκοτώσει 356 ανθρώπους στη χώρα, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν στα 18.135. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο των καταστημάτων, των εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων αλλά δεν έχει επιβάλει πλήρη μέτρα περιορισμού, όπως έχει ζητήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε πως περίπου 400.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω των μέτρων, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που πληρώνονται με ημερομίσθιο, όπως οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων και οι κουρείς, να μείνουν άνεργοι. «Ο αριθμός όσων εργάζονταν εκεί και είναι τώρα άνεργοι υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια. Θα πάρουν επίδομα ανεργίας από το ταμείο ανεργίας για μια σύντομη περίοδο, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το τι θα γίνει μετά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη στο Fox TV.

Ο Δημήτρης Καιρίδης για την Τουρκία

Η εκστρατεία δωρεών

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την επίδραση της επιδημίας στο εργατικό δυναμικό δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τον Μάιο, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία του Μαρτίου. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει επίσης ένα πακέτο υποστήριξης αξίας 100 δισεκ. λιρών για την οικονομία και ξεκίνησε μια εκστρατεία δωρεών προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια για τους άπορους.

Μάλιστα σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνιών η εκστρατεία έχει συγκεντρώσει 847 εκατομμύρια λίρες. «Καλέσαμε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τους εργαζομένους με ημερομίσθιο. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να «κάνει θυσίες», αντί να κάνει μια εκστρατεία δωρεών.

Τα 7 μέτρα που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος είναι τα εξής: 

Tα ταξίδια ανάμεσα στις πόλεις της Τουρκίας θα γίνονται μόνο με άδεια νομάρχη

Ο ιδιωτικός τομέας, όπως και ο δημόσιος, θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σύστημα ευέλικτης εργασίας με μίνιμουμ προσωπικό.

Οι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα κάθονται αραιά μεταξύ τους.

Οι χώροι για πικνίκ, τα δάση και οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι κλειστοί τα σαββατοκύριακα. Δεν θα επιτρέπονται ομάδες στις περιοχές αυτές ούτε τις καθημερινές.

Οι στρατιώτες θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών κατά την εισδοχή τους και την απόλυσή τους από το στράτευμα.

Όλες οι διεθνείς πτήσεις σταματάνε.

Σε όλους τους νομούς, θα δημιουργηθεί μια Επιτροπή Πανδημίας, με επικεφαλής τους νομάρχες, για να παρακολουθούν τα μέτρα ή να λαμβάνουν πρόσθετα για την επαρχία τους.

Η τουρκική Στρατοχωροφυλακή στέλνει φάρμακα σε ηλικιωμένη με drone

Δείτε ακόμα

Βρετανία: 48χρονη μητέρα πέθανε τρεις μέρες αφότου παρουσίασε συμπτώματα

Ουσία που φέρεται να καταπολεμά τον κορονοϊό ανακαλύφθηκε στη Βιέννη – Δοκιμές σε βαριά ασθενείς

Ανατροπή: Ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλώνεται απλώς με την αναπνοή

Αγγλία: 26χρονη με πνευμονική πάθηση και διαβήτη, “νίκησε” τον κορονοϊό!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις