alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορωνοϊός μετανάστες: Ραγδαία η εξάπλωση σε δομές κλειστών πληθυσμών
ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Κορωνοϊός μετανάστες: Ραγδαία η εξάπλωση σε δομές κλειστών πληθυσμών

Κορωνοϊός μετανάστες: Τον επιθετικό ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού στους κλειστούς πληθυσμούς επιβεβαίωσαν τα κρούσματα που καταγράφονται με σαρωτικό ρυθμό τις τελευταίες ημέρες στη Ριτσώνα και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κορωνοϊός μετανάστες: Θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε 29χρονη πρόσφυγας η οποία γέννησε στη μαιευτική κλινική του Κιλκίς. Σύμφωνα με το eidisis.gr η 29χρονη γυναίκα δεν είναι από τη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας αλλά διαμένει εδώ και καιρό σε σπίτι στην πόλη του Κιλκίς. Πριν από ημέρες γέννησε με καισαρική στην κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς και μετά από επιπλοκές που είχε διαπιστώθηκε πως είναι και θετική στον κορωνοϊό. Τις τελευταίες ημέρες προληπτικά και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της εξέτασης είχε απομονωθεί σε θάλαμο του ιδρύματος και πλέον μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ.

Ιχνηλατούνται όλες οι επαφές που είχε η γυναίκα και έχουν ληφθεί συνολικά 45 δείγματα για εξέταση και αναμένονται τα απολέσματά τους για το αν είναι θετικοί στον κορωνοϊό ή όχι.Στην πόλη του Κιλκίς βρέθηκε και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της σοβαρής κατάστασης που δημιουργήθηκε. Παράλληλα απολυμάνθηκαν κλινικές του νοσοκομείου, καθώς και η Παιδιατρική όπου φιλοξενήθηκε το νεογέννητο.

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τις δομές μεταναστών

Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στους λεγόμενους «κλειστούς πληθυσμούς» έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας και στους επιστήμονες τη ραγδαία εξάπλωση του ιού σε τέτοιες συνθήκες. Πρόκειται για τα 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, τα 119 κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και τα κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, είναι κάτι παραπάνω από είκοσι.

Όσον αφορά τα κρούσματα στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας, στενές επαφές του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος (μια γυναίκα που γέννησε προ ημερών σε νοσοκομείο των Αθηνών) αποφασίστηκε, βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, η 14ήμερη καραντίνα προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός.

Στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο – 70χρονος στο νοσοκομείο

Σχετικά με τους 380 επιβαίνοντες του πλοίου, οι 119 ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, οι 259 αρνητικοί ενώ υπήρχαν και 2 ακατάλληλα δείγματα που θα επανεξεταστούν από το Ινστιτούτο Παστέρ. Πλέον οι επιβάτες που έχουν μολυνθεί παραμένουν στο πλοίο σε ειδική προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ένας 70χρονος, η υγεία του οποίου επιδεινώθηκε μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αναφοράς. Οπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στον Αnt1, «οι υγιείς επιβάτες θα επαναπατριστούν». Σημειώνεται ότι στην ετοιμότητα του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με τα κρούσματα στις κλειστές δομές είχε αναφερθεί χθες ο υπ. Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης αναφέροντας πως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα και στους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι οποίοι αποτελούν το 1% του πληθυσμού. «Είμαστε έτοιμοι με ειδικό σχέδιο οπουδήποτε υπάρξουν κρούσματα να ενισχύσουμε την προστασία και τη φύλαξη», υπογράμμισε σε συνέντευξή του.

Ραγδαία η εξάπλωση του κορωνοϊού σε κλειστούς πληθυσμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στους κλειστούς πληθυσμούς της δομής προσφύγων και του πλοίου νόσησε μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες το 1/3 των πληθυσμών αυτών. «Στους κλειστούς πληθυσμούς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα διασποράς και μετάδοσης ενός τέτοιου ιού που μεταδίδεται τόσο εύκολα. Η μεταδοτικότητα και αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες «attack rate», δηλαδή το πόσο εύκολα μεταδίδεται και κολλάει ο ένας τον άλλον και πόσο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εκτίθενται στον ιό προσβάλλονται, είναι πολύ υψηλά σε αυτές τις καταστάσεις». Αυτό τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσιόδρας είχε υπογραμμίσει ξανά την ανάγκη να αποκλειστεί κάθε είσοδος του νέου ιού σε κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων, γηροκομεία και σε δομές χρόνια πασχόντων. «Γνωρίζαμε δύο πράγματα από την εξέλιξη της πανδημίας. Πρώτον, ότι ο ιός σε τέτοιες δομές μπορεί πάρα πολύ εύκολα να εξαπλωθεί. Δεύτερον, ότι σε αυτές τις δομές είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε πλάνο και πρόγραμμα δράσης», είχε τονίσει μεταξύ άλλων.