Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορωνοϊός – Πορτογαλία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Πορτογαλία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κορωνοϊός - Πορτογαλία: Μόνο ένας βουλευτής ψήφισε κατά του μέτρου, δέκα τήρησαν αποχή και 215 βουλευτές ψήφισαν υπέρ.

Κορωνοϊός – Πορτογαλία: H Πορτογαλία αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλες 15 ημέρες προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των θανάτων από την ασθένεια ξεπέρασε τους 200. Συγκεκριμένα οι θάνατοι φτάνουν στους 209 με 22 νέους, ενώ τα κρούσματα στα 9.034. «Αν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ήταν απαραίτητη πριν από 15 ημέρες, είναι ζωτικής σημασίας να την ανανεώσουμε σήμερα», δήλωσε στο Kοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. «Όλη η προσπάθεια που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα θα τεθεί σε κίνδυνο αν αυτή δεν συνεχιστεί».

Μόνο ένας βουλευτής ψήφισε κατά του μέτρου, δέκα τήρησαν αποχή και 215 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Άνα Καταρίνα Μέντες χαρακτήρισε το μέτρο «σκληρό αλλά απαραίτητο». Η Πορτογαλία έχει επιβεβαιώσει 9.034 κρούσματα του κορονοϊού και 209 θανάτους, με τις υγειονομικές αρχές να αναμένουν ότι η επιδημία θα σταθεροποιηθεί στα τέλη Μαΐου. Τα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση οικογενειών και επιχειρήσεων στη διάρκεια της επιδημίας περιλαμβάνουν στήριξη των μισθών των εργαζομένων που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και πιστωτική γραμμή για βιομηχανίες που έχουν πληγεί σοβαρά όπως ο τουρισμός, η κλωστοϋφαντουργία και η γεωργία.

«Οι τράπεζες οφείλουν πολλά στους Πορτογάλους»

Ωστόσο βουλευτές κάλεσαν στη σημερινή συνεδρίαση τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα να ενισχύσουν τη στήριξή τους στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ρούι Ρίο να δηλώνει ότι θα ήταν «ντροπή» αν οι τράπεζες δημοσιοποιήσουν κέρδη για το 2020 και το 2021. «Οι τράπεζες οφείλουν πολλά στους Πορτογάλους. Τώρα είναι υποχρέωσή τους να βοηθήσουν», είπε. «Δεν πρέπει να επωφεληθούν από αυτή την κρίση».

Τα αριστερά κόμματα Μπλόκο της Αριστεράς και Κομμουνιστικό Κόμμα επεσήμαναν πως ορισμένοι εργαζόμενοι αναγκάζονται από τους εργοδότες τους να πηγαίνουν στο γραφείο και πολλοί χάνουν τη δουλειά τους παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι προτεραιότητά της είναι να διατηρηθεί η απασχόληση. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης να αποτελέσει πρόσχημα για την επιβολή του νόμου της ζούγκλας στις ζωές και στα δικαιώματα των εργατών», είπε ο κομμουνιστής βουλευτής Ζοάο Ολιβέιρα.

Ο άτυχος 14χρονος στην Πορτογαλία

Ένας 14χρονος στην Πορτογαλία είναι ένα από τα νεότερα θύματα του κορονοϊού στην Ευρώπη. Το παιδί έπασχε από ψωρίαση η οποία, σύμφωνα με τους γιατρούς, μπορεί να κάνει ευάλωτο το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Βίτορ Γκοντίνιο έφυγε από τη ζωή, σκορπώντας θλίψη και προκαλώντας στη χώρα του. Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου του Οβάρ, στο οποίο και ξεψύχησε ο έφηβος, ο 14χρονος δεν είχε εμφανίσει σημάδια μόλυνσης. Ωστόσο, όταν έφτασε στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα, του έγινε το τεστ το οποίο και ήταν θετικό.

Δείτε ακόμα

Στυγερό έγκλημα στην Ιταλία – Δολοφόνησε τη φίλη του γιατί “τον κόλλησε”

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί τους νέους: «Ο ιός δεν πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους»

Δραματικές στιγμές για την Βρετανία: Αυξάνεται κατά εκατοντάδες ο αριθμός των νεκρών

ΠΟΥ: Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε 50.000 νεκρούς

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις