Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φούστανη – καραντίνα: Τα κρούσματα που οδήγησαν στην απόφαση
ΕΛΛΑΔΑ

Φούστανη – καραντίνα: Τα κρούσματα που οδήγησαν στην απόφαση

Φούστανη - καραντίνα: Σε κατάστασης καραντίνας έχει τεθεί από τις 8 το βράδυ η τοπική κοινότητα Φούστανη του δήμου Αλμωπίας Πέλλας, λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου.

Φούστανη – καραντίνα: Περιορισμό κατ οίκον για τουλάχιστον δέκα τέσσερις ημέρες με ελάχιστη, απαραίτητη δραστηριότητα των αγροτών στις εργασίες της εποχής και ελάχιστη, απαραίτητη δραστηριότητα των κτηνοτρόφων του χωριού, στο πλαίσιο πάντα προστασίας και παρακολούθησης της υγείας και της καθημερινής φροντίδας των ζώων, προβλέπει η απόφαση η απόφαση καραντίνας για το χωριό Φουστάνη που βρίσκεται στα Βόρεια της Πέλλας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των κατοίκων της κοινότητας- πληροφορίες αναφέρουν για τέσσερα κρούσματα σε πολύ λίγες ημέρες- κι η απόφαση ακολουθεί τις προηγούμενες που έχουν ληφθεί μετά από παρατήρηση έξαρσης επίσης κρουσμάτων σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδος.

Στην αναλυτική απόφαση αναφέρεται ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Αλμωπίας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Φούστανης και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων, χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Οι κινήσεις των κτηνοτρόφων

Διατάσσεται επίσης λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο Αλμωπίας για την εξασφάλιση, όπως προαναφέρθηκε, της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των κτηνοτρόφων της Κοινότητας Φούστανης, στο πλαίσιο της προστασίας και παρακολούθησης της υγείας και καθημερινής φροντίδας των ζώων.

Οι αγρότες

Επίσης, λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο Αλμωπίας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών δραστηριοτήτων.

Ακόμη προβλέπεται λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί προς τον Δήμο Αλμωπίας, όπως και επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού και της προσωρινής άρσης της δυνατότητας μετακίνησης των κατοίκων εκτός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Φούστανης.

Η ΕΛΑΣ για την υλοποίηση

Αρμόδια Αρχή εντοπισμού παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για λόγους Δημόσιας Υγείας όπως ως άνω εξειδικεύτηκε, ισχύει από Τετάρτη 01-04-2020 στις 20:00 μ.μ. και για δεκατέσσερις (14) ημέρες, ήτοι μέχρι την 14-04-2020 και ώρα 20:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Υπενθυμίζεται, ότι τo πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού διαγνώστηκε στην Πέλλα και συγκεκριμένα στο χωριό Φούστανη Αλμωπίας, στις 27 Μαρτίου

Το Ε.Κ.Α.Β. δέχτηκε κλήση για να παραλάβει έναν άντρα 67 χρονών ο οποίος είχε 39.9 πυρετό.

Στο νοσοκομείο Έδεσσας

Το πλήρωμα του Ε.Κ.Α.Β. τηρώντας το πρωτόκολλο που έχει θεσπιστεί για τον κορωνοϊό, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, παρέλαβε τον ασθενή και τον μετέφερε κατευθείαν στο νοσοκομείο της Έδεσσας και συγκεκριμένα στον πρώτο όροφο, στον οποίο έχει διαμορφωθεί χώρος για ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού.

Αμέσως πήραν δείγμα από τον ασθενή και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Ο ασθενής παρουσίαζε ήπια συμπτώματα, μόνο πυρετό χωρίς αναπνευστικά προβλήματα. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ιχνηλάτηση των επαφών κατά το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για θετικά κρούσματα και τα αποτελέσματα κρίθηκαν ανησυχητικά γι αυτό και η απόφαση καραντίνας.

Φούστανη: Χωριό της Αλμωπίας στο βόρειο τμήμα

Η Φούστανη είναι χωριό της Αλμωπίας στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Παλιότερα αποτελούσε ξεχωριστή κοινότητα, αργότερα εντάχτηκε στον Καποδιστριακό Δήμο Εξαπλατάνου και σήμερα αποτελεί Κοινότητα του Καλλικρατικού Δήμου Αλμωπίας. Παλιότερα το χωριό ονομάζονταν Εύρωπος, όμως αυτή ονομασία δεν επικράτησε και καθιερώθηκε το σημερινό της όνομα. Η Φούστανη απέχει από την Έδεσσα 43,7 χιλιόμετρα από την Αριδαία 15 χιλιόμετρα, και παρά την μείωση του πληθυσμού που παρουσίασε μεταπολεμικά παραμένει “κεφαλοχώρι” περιοχής της.

Στο χωριό γίνονταν και γίνεται καλλιέργεια αμπελιών, μήλων και ακτινίδιων. Από το 1966 λειτουργεί στο χωριό τριτάξιο Γυμνάσιο αρχικά ως παράρτημα του Γυμνασίου Εξαπλατάνου, αργότερα δε έγινε αυτοτελές Γυμνάσιο. Στο σχολείο φοιτούν μαθητές από τα γειτονικά χωριά Πρόδρομος, Νερόμυλοι, Φιλώτεια, Θηριόπετρα, Αετοχώρι, Νότια και Περίκλεια. Στη Φούστανη λειτουργεί κανονικά Δημοτικό Σχολείο, το οποίο έχει ονομαστεί “Κωνσταντίνος Μαντάς”, καθώς και Νηπιαγωγείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις