Δίδυμα μωρά – καθημερινότητα: Πρακτικές συμβουλές για τους νέους γονείς

PLUS

Δίδυμα μωρά – καθημερινότητα: Πρακτικές συμβουλές για τους νέους γονείς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βίκυ Καλοφωτιά

Δίδυμα μωρά - καθημερινότητα: Με αυτούς τους τρόπους η ζωή με τα δίδυμα γίνεται ευκολότερη.

01.04.2020 | 20:51

Δίδυμα μωρά – καθημερινότητα: Ο ερχομός ενός παιδιού φέρνει ασύγκριτη χαρά αλλά και πολλές ευθύνες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος στους γονείς. Αυτό το άγχος εντείνεται όταν στην οικογένεια γεννιούνται δίδυμα ή και τρίδυμα, μιας και τότε η προσπάθεια θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη και ορισμένες φορές ακόμα και «ταυτόχρονη». Ειδικά οι γονείς των διδύμων μπορεί να χρειαστούν μερικές παραπάνω στρατηγικές για να καταφέρουν να διαχειριστούν το στρες όπως και την εξάντληση, που φέρει μαζί της η φροντίδα και η ευθύνη. Όταν φροντίζετε τα δίδυμα μαζί με τον σύντροφό σας ή ένα αγαπημένο πρόσωπο που σας βοηθά, ίσως είναι ευκολότερο, καθώς μπορεί ο καθένας να αναλάβει από ένα μωράκι κι έτσι να μοιραστεί η δουλειά. Ωστόσο, όταν είστε μόνοι σας και πρέπει να παρακολουθήσετε ταυτόχρονα και τα δύο μωράκια, θα ήταν καλό να δώσετε προτεραιότητα στις άμεσες ανάγκες τους.

Τα δίδυμα, όπως όλα τα αδέλφια, αγαπούν πολύ το ένα το άλλο ενώ μοιράζονται έναν ιδιαίτερο δεσμό. Για αυτό ακριβώς τον λόγο νιώθουν πολύ άνετα όταν βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, οπότε φροντίστε να τα βάζετε πλάι-πλάι. Επίσης, όταν παρατηρείτε ότι είναι ανήσυχα δοκιμάστε να τους τραγουδήσετε ή και να χορέψετε ήπια, καθώς τα κρατάτε στην αγκαλιά σας. Δοκιμάστε ακόμα και μερικές αστείες γκριμάτσες ή χαϊδέψτε τα. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να ζητήσετε την βοήθειά τους. Ακόμα και μια απλή συζήτηση μαζί τους, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, ξεχνώντας τις περιττές ανησυχίες. Είναι απαραίτητο να κάνετε και διαλείμματα ώστε να μπορείτε να φροντίζετε τα μικρά σας. Βρείτε λίγη ώρα μέσα στην μέρα και κάντε κάτι που πραγματικά σας ευχαριστεί και σας βοηθά να χαλαρώσετε.

Δίδυμα μωρά: Η ψυχολογία των διδύμων και ποιες είναι οι δυσκολίες

Τα δίδυμα μαθαίνουν να παρακολουθούν, να παρατηρούν με προσοχή αλλά και να μιμούνται το ένα το άλλο από την πολύ μικρή ηλικία και αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξή τους. Βέβαια, στους διζυγωτικούς διδύμους το κάθε βρέφος ωριμάζει σε διαφορετικό χρόνο, αλλά μεγαλώνοντας και παίζοντας μαζί, μαθαίνουν να μοιράζονται για παράδειγμα τα παιχνίδια τους.Η δυσκολία είναι ότι από την γέννησή τους θα πρέπει να μοιράζονται τη μητέρα τους και δεν θα τη νοιώσουν σαν προσωπικό κτήμα τους στο ξεκίνημα της ζωής τους.

Στα μονοωογενή δίδυμα πολλές φορές υπάρχει δυσκολία να τα ξεχωρίσουν στο οικογενειακό και κοινωνικό-σχολικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται σαν διαφορετικά άτομα. Πολλές φορές τους φωνάζουν ο/η δίδυμος/η, χωρίς να τους λένε με τα ονόματά τους, ενώ το ομοιόμορφο ντύσιμο που τους κάνουν κάποιοι γονείς δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη διαφοροποίηση τους. Επίσης, η ανάπτυξη του λόγου είναι ενδεχόμενο να καθυστερήσει γιατί τα δίδυμα αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ τους και αυτό δυσκολεύει την εξέλιξη της γλώσσας.

Exit mobile version