Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιταλία κορονοϊός: Γιατί η γειτονική χώρα καταγράφει τόσους θανάτους
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία κορονοϊός: Γιατί η γειτονική χώρα καταγράφει τόσους θανάτους

Ιταλία κορονοϊός: Με τις ηπιότερες καιρικές συνθήκες φέτος το χειμώνα στην Ιταλία η γρίπη ήταν λιγότερο φονική, αναφέρει η έκθεση του υπουργείου Υγείας.

Ιταλία κορονοϊός: Η περίπτωση της Ιταλίας αποτελεί αίνιγμα για τους περισσότερους: Πώς γίνεται μια χώρα 60 εκατομμυρίων κατοίκων να θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού; Ένα στοιχείο, που πιθανώς θα συμβάλει στην απάντηση του γρίφου, είναι ότι η εποχική γρίπη τη σεζόν 2019 – 2020 σκότωσε λιγότερους ηλικιωμένους Ιταλούς από το μέσο όρο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας της χώρας. Oι ηλικιωμένοι και τα άτομα με σοβαρά, χρόνια υποκείμενα νοσήματα που γλίτωσαν το θάνατο από τη γρίπη στο διάστημα Νοεμβρίου – Ιανουαρίου αποτέλεσαν στη συνέχεια στόχο του νέου κορωνοϊού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρει η εν λόγω έκθεση, που ανέλυσε δεδομένα από 19 πόλεις της Ιταλίας μέχρι τις 21 Μαρτίου, οι λιγότεροι θάνατοι από τη γρίπη «οδήγησαν σε μια αύξηση της δεξαμενής των πλέον ευάλωτων» στο νέο κορωνοϊό. Κι αυτοί οι ευάλωτοι Ιταλοί βρέθηκαν εκτεθειμένοι στην Covid-19 από τα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που ίσως ενέτεινε τις επιπτώσεις της επιδημίας στους ηλικιωμένους. Στις πόλεις της βόρειας Ιταλίας, οι οποίες θρηνούν και τα περισσότερα θύματα από τον κορωνοϊό, η θνησιμότητα από τη γρίπη σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν κατά 6% μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ενώ στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας κατά 3% κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα.

To γράφημα, που συνοδεύει την έκθεση αυτή, δείχνει σύμφωνα με το Bloomberg, ότι στη διάρκεια της επιδημίας μέχρι τις 21 Μαρτίου οι θάνατοι την ηλικιωμένων είχαν ήδη αγγίξει τα επίπεδα των δύο προηγούμενων σεζόν γρίπης αν και ήταν λιγότεροι από εκείνους που προκάλεσε η γρίπη το 2016-2017. Με τις ηπιότερες καιρικές συνθήκες φέτος το χειμώνα στην Ιταλία η γρίπη ήταν λιγότερο φονική, αναφέρει η έκθεση του υπουργείου Υγείας.

Ιταλία: 837 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Αν και δείχνει τάσεις σταθεροποίησης, δεν λέει να σταματήσει την επέλαση του στην Ιταλία ο κοροναϊός. Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 837 θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών σε 12.248. Θετικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες τέσσερις μέρες ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων δείχνει σημάδια πτώσης. Την Τρίτη, ανακοινώθηκαν 4.233 νέα κρούσματα, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 105.972. Παράλληλα, 1.109 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Στη Λομβαρδία, τα συνολικά περιστατικά είναι 43.208 και οι νεκροί 7.199 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 14.074 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.644. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.155, με 477 νεκρούς.

Έφτασε στο υψηλότερο σημείο διάδοσής του ο ιός

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να είναι χαμηλότερος από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει πολύ υψηλός. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, ο ιός έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο διάδοσής του και αναμένεται, μετά από κάποιες ημέρες, να αρχίσει η καθοδική πορεία. Υπό τον όρο, όμως, ότι όλοι θα σεβαστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.

Ιταλία: Ιερέας έκανε Θεία λειτουργία σε ταράτσα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις