alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: 5 δήμοι σε αυστηρή καραντίνα
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: 5 δήμοι σε αυστηρή καραντίνα

Κορονοϊός Ελλάδα: Αλλάζει εντελώς η ζωή των κατοίκων των πέντε δήμων Καστοριάς και Ξάνθης που τέθηκαν σε 14ημερη καραντίνα.

Κορονοϊός Ελλάδα: Αλλάζουν όλα για δεκατέσσερις ημέρες για τους κατοίκους των πέντε Δήμων Καστοριάς και Ξάνθης, που λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού και σε μια προσπάθεια να μην πάρει η μετάδοση διαστάσεις τραγωδίας για πολύ κόσμο, τέθηκαν σε αυστηρή καραντίνα με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Συγκεκριμένα, γι’ αυτές τις περιοχές, όπως προκύπτει από τις αναλυτικές διατάξεις που δημοσιεύτηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, αναστέλλονται οι άδειες μετακίνησης για παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη, κάτι το οποίο θα αναλάβουν οι άνθρωποι που τρέχουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» σε αυτούς τους Δήμους, η σωματική άσκηση, οι τελετές, με εξαίρεση τις κηδείες στις οποίες θα επιτρέπεται  αυστηρά και μόνο η παρουσία συγγενών πρώτου βαθμού  και οι άδειες για την βόλτα σκύλων, όπου οι κάτοικοι θα περιορίζονται για 15 λεπτά και αυστηρά έξω από τα σπίτια τους.

Αναλυτικά η απόφαση που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, αναφέρει ότι αποφασίζεται η λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στους  Δήμους  Ξάνθης και  Μύκης, της ΠΕ Ξάνθης και στους  Δήμους  Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου, της ΠΕ Καστοριάς, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κορονοϊός Ελλάδα: Αναλυτικά τα μέτρα

Ειδικότερα προβλέπεται: Η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης. Η  αναστολή δυνατότητας των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων των περιπτώσεων Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β “ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ” (https://forma.gov.gr/)  και συγκεκριμένα: Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β4 που αφορά «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη».

Βοήθεια στο σπίτι και τελετές

Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα των οικείων Δήμων μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι». Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β5 που αφορά «Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α΄ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα.

Μετακινήσεις

Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β6 που αφορά «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου». Επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας (15΄) για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.

Λαϊκές αγορές

Η  λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και συγκεκριμένα:

  • Οι πάγκοι των πωλητών θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους κατ΄ ελάχιστο δέκα μέτρα (10m) μεταξύ τους,
  • Η τοποθέτηση των πάγκων των πωλητών επιτρέπεται μόνο στην μία πλευρά του δρόμου και όχι εκατέρωθεν του δρόμου.

Σούπερ μάρκετ

Η  λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των υπεραγορών (Super Market) και συγκεκριμένα με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 20 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

Επιτήρηση

Η  επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.)  Δυτικής Μακεδονίας  και Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης  για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.   Η λήψη μέριμνας από το ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του Δήμου Μύκης με την διάθεση ενός (1) ασθενοφόρου με το απαραίτητο προσωπικό.  Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με 1 άτομο ιατρικό και 1 άτομο νοσηλευτικό προσωπικό.

Καστοριά και Ορεστιάδα

Η  λήψη μέριμνας από το ΕΚΑΒ α) για την ενίσχυση του Δήμου Καστοριάς με την διάθεση ενός (1) ασθενοφόρου, για την κάλυψη και των αναγκών του Δήμου Ορεστίδος, καθώς και β) για την ενίσχυση του Δήμου Νεστορίου με την διάθεση ενός (1) ασθενοφόρου.  Η  ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, με 3 άτομα ιατρικό και 6 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Για 14 μέρες και επανεξέταση

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης θα ισχύσουν από την 31-03-2020  και ώρα 20:00 και για δεκατέσσερις  ημέρες, ήτοι μέχρι την 08:00 της 13-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Covid – 19: Στο «Αττικόν» δύο κρούσματα από το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»

Αυστηρή προειδοποίηση καθηγήτριας του ΜΙΤ: “Δεν αρκεί η κοινωνική αποστασιοποίηση”

Αυξάνονται οι νεκροί στην Ρωσία: Εργασία εξ αποστάσεως για τον Πούτιν