alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Κορονοϊός Netflix: Το προφητικό σίριαλ για την πανδημία
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κορονοϊός Netflix: Το προφητικό σίριαλ για την πανδημία

Κορονοϊός Netflix: Υπάρχουν πολλές σειρές και ταινίες επιστημονικές φαντασίας, που η υπόθεσή τους μοιάζει με τη δραματική κατάσταση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες απ' όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

Κορονοϊός Netflix: Υπάρχουν πολλές σειρές και ταινίες επιστημονικές φαντασίας, που η υπόθεσή τους μοιάζει με τη δραματική κατάσταση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες απ’ όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Αναμφίβολα, μια από αυτές είναι η ταινία “Contagion”, με τους πρωταγωνιστές της σειράς να δίνουν και συμβουλές για την πανδημία. Ακόμη μια σειρά που περιγράφει με ακρίβεια έναν σαρωτικό ιό της γρίπης που σκοτώνει ανθρώπους στην Αμερική είναι το σίριαλ του Netflix “Επιζών της Επόμενης Μέρας”. Το “Designated Survivor” παρότι έχει γυριστεί εδώ και δυο χρόνια και βρίσκεται ήδη στην τρίτη σεζόν φαίνεται να είχε προβλέψει από τότε αυτό που έρχεται. Η σειρά που προβάλλεται από το Netflix περιγράφει τα έργα και τις ημέρες του ανεξάρτητου πολιτικά Προέδρου των ΗΠΑ Τομ Κίρκμαν και τα διάφορα κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει.

Ο Κίφερ Σάδερλαντ ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αποφασιστικού πολιτικού και πρώην Υπουργού, ο οποίος έχοντας επιβιώσει από μια καταστροφική επίθεση στο Λευκό Οίκο που εξουδετέρωσε όλα τα μέλη της κυβέρνησης αναλαμβάνει ξαφνικά την ηγεσία της χώρας ως ο… τελευταίος επιζών (designated survivor, όπως είναι και ο αρχικός τίτλος). Ακολουθούν βέβαια εκλογές που του δίνουν μόνιμα και δικαιωματικά την εξουσία αλλά καθώς φαίνεται τα βάσανα δεν έχουν τέλος για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αφού έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους πολιτικούς του εχθρούς αλλά και τρομοκρατικά χτυπήματα.

Η υπόθεση του προφητικού σίριαλ

Οι  έκτακτες κρίσεις στο εξωτερικό ακόμα και τον επικίνδυνο Τούρκο Πρόεδρο οι ομοιότητες του οποίου με τον Ερντογάν είναι κι αυτές μέσα στην υπόθεση. Στο σίριαλ μάλιστα αυτό, που κατέχει πολύ καλή θέση στο δίκτυο ABC, όπου προβαλλόταν αρχικά και ύστερα στο Netflix, η Τουρκία από πρώην σύμμαχος των ΗΠΑ φαίνεται να μετατρέπεται στον κατεξοχήν εχθρό της.

Ωστόσο οι περιγραφές του ιού της γρίπης που χτυπάει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι παραπάνω από σατανικές-κάτι που επισήμανε σε προχτεσινό του κείμενο και το περιοδικό Variety παίρνοντας μάλιστα συνέντευξη από τον προφήτη-σεναριογράφο.

Για την ακρίβεια σε ένα από τα επεισόδια του τρίτου κύκλου της σειράς ο Πρόεδρος Κίρκμαν καλείται να αντιμετωπίσει έναν ιό της γρίπης που είναι πολύ κολλητικός, αναπτύσσεται ταχύτατα και χτυπάει κυρίως τους έγχρωμους. Γι αυτό και όλοι αναζητούν κατά πόσο υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την “κατασκευή” του ιού αφού μάλλον πρόκειται για ιό που προέκυψε από κάποιο εργαστήριο.

Πάρτι στο Twitter με τον Τραμπ

Το φάρμακο τελικά το βρίσκει μια φαρμακευτική εταιρεία η οποία αρχικά κρύβει από τον Πρόεδρο ότι έχει πάνω από 10.000 αποθέματα τα οποία κρατάει για να διαθέσει σε ακριβή τιμή στο μέλλον. Τελικά ο Κίρμαν επιτάσσει την εταιρεία και έτσι μπορεί να αρθεί η καραντίνα που, εκτός των άλλων, προκαλεί και πολιτικούς τριγμούς αφού απευθύνεται κυρίως στους έγχρωμους. Ο τρόπος μετάδοσης μοιάζει πάρα πολύ πάντως με τον κορωνοιο και ο λόγος του Προέδρου, ο οποίος μιλάει για “αόρατο εχθρό”μοιάζει να είναι βγαλμένος από σημερινά διαγγέλματα άλλων ηγετών.

Κατά τα άλλα οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το σίριαλ για παραδειγματισμό προς τον δικό τους Πρόεδρο λέγοντας σε διάφορα twitter, που ήδη έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ότι “Ο Τομ Κίρκμαν θα τα κατάφερνε καλύτερα από τον Τραμπ”. Όσο για τον σεναριογράφο, Νιλ Μπέιρ, όταν ρωτήθηκε πως μπόρεσε να είναι τόσο ακριβής στην περιγραφή του επερχόμενου ιού είπε ότι συμβουλεύτηκε ειδικούς από το Πανεπιστήμιο John Hopkins, Harvard και MIT κατά τη συγγραφή του σεναρίου.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι αδυνατεί να πιστέψει πως θα επιβεβαιωνόταν με τον πιο τραγικό τρόπο από την πραγματικότητα για να συμπληρώσει πως είναι πολύ δυσαρεστημένος που μια τόσο προηγμένη τεχνολογικά χώρα δεν διαθέτει καν αποθέματα σε μάσκες και να έχει μια συντονισμένη στρατηγική για ένα τόσο σοβαρό και απειλητικό για τη χώρα ζήτημα.