Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / “LawVid – 19”: Οι νομικοί λογοτεχνούν
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

“LawVid – 19”: Οι νομικοί λογοτεχνούν

Στην εποχή του κορωνοϊού, η δημιουργική απασχόληση είναι η διέξοδος, μας λέει ο "πατέρας" μιας υπέροχης πρωτοβουλίας, Παναγιώτης Περάκης.

Από την Ευτυχία Παπούλια

Με το πολύ έξυπνο κι ευφάνταστο λογοπαίγνιο “LawVid – 19“,  ο Παναγιώτης Περάκης, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και αντιπρόεδρος της CCBE, δίνει διέξοδο στον δικηγορικό αλλά και όχι μόνο κόσμο, που μαζί την υπόλοιπη κοινωνία βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα λόγω της πανδημίας που “σαρώνει” και στη δική μας χώρα. Τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, έχουν κλείσει τους δικηγόρους… σπίτι, μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για όλους αυτούς που έχουν ως τώρα συνηθίσει να διανύουν “χιλιόμετρα” όλη μέρα με το βαλιτσάκι της δουλειάς στο χέρι. Δικαστήρια, τηλέφωνα που χτυπούν ασταμάτητα, σοβαρό προφίλ, “μουτζουρωμένη” ατζέντα και… νεύρα.

Αυτή είναι η καθημερινότητα των δικηγόρων που μπορεί να κούραζε, όμως κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ πως η αποχή θα ήταν όχι για ξεκούραση, αλλά για “πόλεμο” με έναν αόρατο, φονικό εχθρό. Μέσα λοιπόν σε αυτή τη “μαυρίλα”, ο πάντα δημιουργικός Παναγιώτης Περάκης με το άτακτο πνεύμα, καλεί σε διαγωνισμό… καλλιτεχνικού οίστρου!

Αξιοσημείωτη η ανταπόκριση του δικαστικού κόσμου

Η ιδέα του κ. Περάκη, έτυχε εντυπωσιακής αποδοχής, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ανταπόκριση του δικαστικού κόσμου που αγκάλιασε την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή και ήδη γράφει και σβήνει… Δεν πρόκειται όμως μόνο για ένα ευχάριστο διάλειμμα από την “καραντίνα”, μιας και τα ισχυρά ονόματα της Σύγχρονης Γραφής (μεταξύ άλλων οι Χρήστος Χωμενίδης, Κώστας Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Ρίζος, Μανώλης Ανδριωτάκης και  ο π.Υπ. Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς!) που δέχθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη να πλαισιώνουν την Κριτική Επιτροπή, προσδίδουν από μόνα τους λογοτεχνικό “βάρος” στην πρωτοβουλία και αδιαμφισβήτητο κίνητρο για συμμετοχή.

Μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούμε

Όσοι νομικοί λοιπόν θέλουν να ξεφύγουν, αλλά και γιατί όχι; – να ξεδιπλώσουν και άλλα ταλέντα – μπορούν να πάρουν μολύβι και χαρτί και να αποτυπώσουν τις πιο ταξιδιάρικες σκέψεις τους, κόντρα στο κλίμα των ημερών που κάνει τα πάντα για να μας τρομάξει! Οι ατελείωτες ώρες του εγκλεισμού, ας είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούμε, να αναθεωρήσουμε και να θέσουμε νέους στόχους. Άλλωστε, τα περιοριστικά μέτρα αναδεικνύουν με τον πιο “βάρβαρο” τρόπο πως τελικά, αυτά που μας δίνουν ζωή είναι τα μικρά καθημερινά πράγματα που τώρα πρέπει να στερηθούμε. Κι αυτό, είναι από μόνο του αφορμή για πολλές μελαγχολικές ποιητικές γραμμές…

Τι μας είπε ο Παναγιώτης Περάκης

Το Alphafreepress.gr επικοινώνησε με τον “πατέρα” της υπέροχης αυτής ιδέας, που εντυπωσιασμένος από την ανταπόκριση, έδωσε έμφαση στην δύναμη που κρύβει ο καθένας μας μέσα του και τώρα καλείται να “αξιοποιήσει”. Δεν παρέλειψε δε, να ευχαριστήσει ξανά και ξανά όσους “αγκάλιασαν” αυτή τη δημιουργική διέξοδο. “Είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ καλό παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του, δίχως να τα περιμένει όλα από το κράτος. Ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να καταφέρει μεγάλες και μικρές επιτυχίες με τα δικά του “χέρια”, τη δική του ψυχή, δίχως … μεγάλα μέσα”, μας είπε. Ο αντιπρόεδρος της CCBE και μέλος του ΔΣΑ πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία αυτή, είναι μια κίνηση που μας ενώνει, όσο μακριά κι αν βρισκόμαστε για το καλό της υγείας μας, ο ένας από τον άλλο.

Όσο για το καλύτερο, το άφησε για το τέλος…

“Θα είναι το αποτύπωμα, μια ιστορική καταγραφή των όσων αισθάνονται αυτή την περίοδο οι νομικοί. Οι αγωνίες, οι ανησυχίες, οι ελπίδες μας”. Όλα αυτά, που κάποτε θα διαβάζονται στους διαδρόμους των δικαστηρίων και των γραφείων, με τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και τις χειραψίες να έχουν επανέλθει και ο “εχθρός” να βρίσκεται… πίσω από το κελί!

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο “πατέρας” του  “LawVid – 19”,

“Στην εποχή του κορωνοϊού, η δημιουργική απασχόληση είναι η διέξοδος. Ως αντίβαρο στον εγκλεισμό (γιατί μένουμε σπίτι, τηρούμε τα μέτρα), στα προβλήματα και στις αγωνίες μας, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την περίοδο αυτή όσο πιο εποικοδομητική γίνεται. Ας την δούμε και ως μια ευκαιρία επανιεράρχησης των αξιών μας, μια ευκαιρία να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας. Η περίοδος αυτή είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για ν΄αποδείξουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία εξαρτώνται μόνο από μας ή κυρίως από μας, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας και με τους φίλους μας. Βάζοντας όχι χρήματα, αλλά τον χρόνο μας, τις όποιες γνώσεις μας και, κυρίως, την καλή μας διάθεση.

Επανασυνδεόμαστε, εκφράζοντας το πιο δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μας, αφήνοντας πίσω συνήθειες, οπτικές και διαχωρισμούς που μας ταλαιπώρησαν. Έτσι, με αφορμή μια ιδέα και μετά από τη θερμή ανταπόκριση με την οποία την υποδέχτηκαν κάποιοι φίλοι, περνάμε στην πράξη, αντιμετωπίζουμε τον ιό με μια δημιουργική ανοσο-ποίηση, μ΄ έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό! Εμείς οι νομικοί, άλλωστε, έχουμε μακρά παράδοση στη σχέση μας με τα γράμματα, πολλοί δε ανάμεσά μας τη συνεχίζουν.

«Law Vid – 19»! 🖋🖋📜📜

Λογοτεχνικός διαγωνισμός «Law Vid – 19», λοιπόν, ποίησης και διηγήματος, με θέμα την πανδημία και οτιδήποτε μπορεί να συνδέεται μ’ αυτήν στην κοινωνική ζωή ή στον εσωτερικό κόσμο κάθε συμμετέχοντα.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν κατ΄αρχήν δικηγόροι, επειδή όμως είμαστε καλοί άνθρωποι και δεν κρατάμε κακίες, προσκαλούμε και τους δικαστές και τους εισαγγελείς, καθώς και, βέβαια, τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς επιμελητές που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

Καθένας μπορεί να συμμετέχει με έως τρία (3) ποιήματα ή με ένα διήγημα, έκτασης έως δέκα (10) σελίδων Α4, στέλνοντας τα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], με την ένδειξη «για τον λογοτεχνικό διαγωνισμό Law Vid – 19».

Όποιος επιθυμεί μπορεί αντί του ονόματός του να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο.

Η επιλογή θα γίνει από μια κριτική  Ε π ι τ ρ ο π ή, στην οποία δέχτηκαν πρόθυμα να συμμετάσχουν οι παρακάτω φίλοι, ξεχωριστά πρόσωπα όλοι, νομικοί και μη, που παρά τις διαφορές τους σε καταβολές και αντιλήψεις, έχουν άπαντες μια αναμφίβολα ιδιαίτερη σχέση με τα γράμματα και τις τέχνες. Θερμές ευχαριστίες σε όλους!

Είναι οι εξής (κατ΄αλφαβητική σειρά του επωνύμου τους):

1. Μανώλης Ανδριωτάκης, συγγραφέας, δημοσιογράφος

2. Ευαγγελία Βαγενά, δικηγόρος, διευθύντρια Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας

3. Άννα Λαμπαρδάκη, φιλόλογος

4. Νίκη Κόλλια, σπουδάστρια Εθνικής Σχολής Δικαστών, κειμενογράφος

5. Αριστείδης Μπαλτάς, ομοτ. καθ. φιλοσοφίας των επιστημών, συγγραφέας, π. Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού

6. Πάνος Νιαβής, ποιητής

7. Παναγιώτης Ρίζος, δικηγόρος, συγγραφέας

8. Ελένη Τροβά, δικηγόρος, συγγραφέας

9. Μανώλης Χάρος, ζωγράφος

10. Χρήστος Χωμενιδης, συγγραφέας.

Από σήμερα μέχρι και το τέλος των μέτρων

Τον συντονισμό της Επιτροπής θα έχει ο διακεκριμένος ποιητής, πεζογράφος και κριτικός βιβλίου (αλλά και πρώην δικηγόρος), Κώστας Παπαγεωργίου. Ο διαγωνισμός θα  δ ι α ρ κ έ σ ε ι  από σήμερα μέχρι και την τελευταία ημέρα ισχύος των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων λόγω του κορωνοϊού. Για να μην υπάρξει αμφιβολία, θα αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση στον λογαριασμό LawVid – 19 που ανοίξαμε για τον διαγωνισμό στο facebook, μέσω του οποίου θα γίνεται κάθε δημόσια ενημέρωση και επικοινωνία, σχόλια κλπ.

Τα ποιήματα και διηγήματα που θα ξεχωρίσουν -κατ΄ αρχήν 5 ποιήματα και 3 διηγήματα, εκτός αν η Επιτροπή κρίνει διαφορετικά- θα δημοσιευθούν  σε λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς και στην Athens Voice (official), η οποία, επιπλέον, θα φιλοξενήσει μία συνέντευξη του πρώτου νικητή (πολλές ευχαριστίες στον εκδότη, επίσης πρώην συνάδελφο και έγκριτο δημοσιογράφο, Φώτη Γεωργελέ!).

Και εκδήλωση!

Εάν υπάρχει επαρκής συμμετοχή, κατά την κρίση της Επιτροπής μπορεί να δημοσιεύονται ανά εβδομάδα κάποια ποιήματα ή/και διηγήματα στον παραπάνω λογαριασμό του διαγωνισμού στο facebook. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την επιστροφή μας στην κανονικότητα, θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση, στην οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι συμμετέχοντες, με βραβεύσεις, παρουσιάσεις, απαγγελίες, μουσική κλπ. Για την  ε κ δ ή λ ω σ η  θα έχουμε στη διάθεσή μας το θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ, το παλιό δηλαδή κτίριο της Λυρικής Σκηνής στην οδό Ακαδημίας, απέναντι από τον ΔΣΑ (πολλές ευχαριστίες και στην Πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ και εκλεκτή συνάδελφο και φίλη Anna Rokofyllou για την ανταπόκρισή της!).

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η πρωτοβουλία αυτή, ενόψει των συνθηκών, πραγματοποιείται και ξεκινάει άμεσα, αποφεύγοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις. Γι αυτό και δεν απευθυνθήκαμε από πριν στους συλλογικούς μας φορείς (ΔΣΑ κλπ) ζητώντας τη στήριξή τους, μια που εκείνοι αναγκαστικά έχουν τις δικές τους διαδικασίες, ήδη επιβαρημένες με άλλες προτεραιότητες αυτόν τον καιρό. Θα ήταν όμως όχι μόνο αυτονοήτως ευπρόσδεκτη μια τέτοια στήριξη, αλλά και με χαρά θα βλέπαμε να τεθεί ο διαγωνισμός υπό την αιγίδα τους (Δημήτρης Βερβεσός, Panagiotis Lymperopoulos, Ευστάθιος Βεργώνης, Νικος Καραμανογλου, τι λέτε;).

Αυτά προς το παρόν. Για ο,τι τυχόν νεώτερο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Ξεκινείστε λοιπόν να γράφετε και να στέλνετε! Από τώρα!

Και, αν σας αρέσει αυτή η πρωτοβουλία, κοινοποιείστε την!

Εκ μέρους όλων, ΠΠ”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις