Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

06

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / PLUS / Ψωμί – θρεπτική αξία: Τι ισχύει για τις θερμίδες και ποια τα λάθη που κάνουμε
PLUS

Ψωμί – θρεπτική αξία: Τι ισχύει για τις θερμίδες και ποια τα λάθη που κάνουμε

Ψωμί - θρεπτική αξία: Δεν είναι το ψωμί ή τα μακαρόνια που παχαίνουν αλλά το γεγονός ότι συνήθως τα απολαμβάνουμε με τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

Ψωμί – θρεπτική αξία: Το ψωμί, τα μακαρόνια και οι πατάτες έχουν αδικηθεί σε μεγάλο βαθμό και έχουν πολλάκις κατηγορηθεί για την παχυσαρκία. Οι κατηγορίες αυτές όμως, οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι συνήθως τρώμε το ψωμί με βούτυρο ή το «βουτάμε» στο λάδι της σαλάτας, βάζουμε άφθονη σάλτσα στα ζυμαρικά και γαρνίρουμε τις πατάτες με λιωμένο βούτυρο ή τυρί. Ενώ λοιπόν μια φέτα ψωμί έχει 80 θερμίδες, εάν την καταναλώσετε με δυο κουταλάκια βούτυρο αυτομάτως «αποκτά» 170 θερμίδες. Με άλλα λόγια δεν είναι το ψωμί ή τα μακαρόνια που παχαίνουν αλλά το γεγονός ότι συνήθως τα απολαμβάνουμε με τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

Έτσι αυξάνουμε τις θερμίδες που παίρνουμε και τελικά ρίχνουμε τις κατηγορίες στο τρόφιμο που ευθύνεται λιγότερο γι’ αυτό. Αν δεν το βάζετε για να γλιτώσετε θερμίδες διαπράττετε ένα διατροφικό ατόπημα. Στερείτε από τον οργανισμό σας τα καροτινοειδή (αντιοξειδωτικά) των λαχανικών που χρειάζονται το λίπος για να απορροφηθούν. Γι’ αυτό βάλτε λάδι στη σαλάτα, αλλά προκειμένου να ελέγξετε την ποσότητα, χρησιμοποιήστε ένα ψεκαστήρα έτσι ώστε να μειώσετε την ποσότητα ή μετρήστε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Τι ισχύει για τα δημητριακά ολικής άλεσης

Πολλοί πιστεύουν τέλος ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά. Στην πραγματικότητα η διαφορά θερμίδων ανάμεσα στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα επεξεργασμένα είναι πολύ μικρή. Επιλέγοντάς τα λοιπόν, ουσιαστικά δεν γλιτώνετε θερμίδες. Έχετε όμως άλλα οφέλη διόλου αμελητέα και αυτό επειδή διατηρούν τις φυτικές τους ίνες οι οποίες διευκολύνουν την λειτουργία του εντέρου, έχουν βιταμίνες και μέταλλα και κατά κανόνα δεν έχουν ζάχαρη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις