Κορονοομόλογα Ευρώπη: Έκκληση Μακρόν για δημοσιονομική αλληλεγγύη

ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοομόλογα Ευρώπη: Έκκληση Μακρόν για δημοσιονομική αλληλεγγύη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κορονοομόλογα Ευρώπη: Εννέα ευρωπαϊκές χώρες εισηγήθηκαν να υπάρξει έκδοση κοινού χρέους όλης της ευρωζώνης για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ασκώντας πίεση στη Γερμανία, η οποία εναντιώνεται πάγια στην αμοιβαιοποίηση χρεών.

28.03.2020 | 09:06

Κορονοομόλογα Ευρώπη: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί δημοσιονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη, ενώ αρνήθηκε πως αψήφησε τις ενδείξεις στην Ιταλία που έδειχναν πόσο σοβαρή είναι αυτή η κρίση για τη δημόσια υγεία σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ιταλικές εφημερίδες το βράδυ της Παρασκευής. Εννέα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ιταλία, εισηγήθηκαν την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπάρξει έκδοση κοινού χρέους όλης της ευρωζώνης για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, ασκώντας πίεση στη Γερμανία, η οποία εναντιώνεται πάγια σε οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση χρεών.

«Δεν θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Corriere de la Serra, La Stampa και La Repubblica. «Είναι τάχα η ΕΕ, η ευρωζώνη, απλώς ένας νομισματικός θεσμός, ένα σύνολο κανόνων, πολύ χαλαρών, που προβλέπουν ότι κάθε κράτος ενεργεί για λογαριασμό του; Ή θα δράσουμε μαζί, για να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες μας, να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε αυτή την κρίση ζωτικής σημασίας;», διερωτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Μπορεί να πρόκειται για μια δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους, όποιο κι αν είναι το όνομά της, ή κάλλιστα για μια αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για να μπορέσει να προσφερθεί αληθινή υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση», πρότεινε.

Στη Γαλλία λάβαμε τα πιο σκληρά μέτρα το συντομότερο

«Το ύψος του ποσού είναι δευτερεύον, αυτό που μετράει είναι η χειρονομία, διαμέσου της έκδοσης κοινού χρέους ή της σύνταξης κοινού προϋπολογισμού», υπογράμμισε.Παρά τις «επιφυλάξεις» χωρών όπως η Γερμανία «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αντίδραση της κυβέρνησής του, ειδικά ως προς την επιβολή μέτρων περιορισμού, τη στιγμή που η κατάσταση επιδεινωνόταν ραγδαία στην Ιταλία, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε: «Δεν αγνοήσαμε διόλου τις ενδείξεις αυτές. Πήρα πολύ σοβαρά αυτή την κρίση, από τη στιγμή που ξέσπασε στην Κίνα».

Καθώς «η Ιταλία προηγήθηκε από εμάς», «στη Γαλλία λάβαμε τα πιο σκληρά μέτρα το συντομότερο», όταν ο «αριθμός των κρουσμάτων» άρχιζε να γίνεται «συγκρίσιμος», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος, ξεπερνώντας έτσι μια ερώτηση για το γεγονός ότι επέλεξε να πάει να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση την 6η Μαρτίου, 11 ημέρες πριν ανακοινωθούν τα μέτρα περιορισμού. «Ακολούθησα σε κάθε στάδιο τρεις βασικές αρχές: να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τις επιστημονικές συστάσεις, να προσαρμοζόμαστε στην εξέλιξη της κρίσης και να λαμβάνουμε αναλογικά μέτρα», εξήγησε ο Μακρόν. Τη 10η ημέρα περιορισμού των μετακινήσεων στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την παράταση του μέτρου ως τη 15η Απριλίου. Η Γαλλία θρηνεί πλέον 1.995 θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού από το ξέσπασμα της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 300 σε 24 ώρες, με βάση τον επίσημο απολογισμό των αρχών που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Κορονοομόλογα: Η Κίνα ξεκίνησε την έκδοση

Η Κίνα θα διευρύνει το δημόσιο έλλειμμά της και θα εκδώσει ειδικά ομόλογα για να στηρίξει την οικονομία της, που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Η πανδημία, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, είχε ως αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να τραβήξει «χειρόφρενο» τον Φεβρουάριο καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι παρέμειναν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους. Η δραστηριότητα ανακάμπτει, χάρη στην προοδευτική άρση των μέτρων κατά της επιδημίας αλλά οι επιπτώσεις στην οικονομία αναμένεται να έχουν διάρκεια.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για το θέμα αυτό, κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να διευρυνθεί το έλλειμμα και να εκδοθούν ειδικά ομόλογα για να υποστηριχθεί η οικονομία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Δεν έγιναν γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το Πεκίνο, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας ανήλθε στο 2,8% του ΑΕΠ το 2019.

Κορονοϊός: Νεκροί 26.621 άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο -Σχεδόν 600.000 κρούσματα

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 26.621 ανθρώπους από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 590.299 άνθρωποι σε 183 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά κρούσματα, δεδομένου ότι πολλές χώρες εξετάζουν πλέον μόνο τους ασθενείς εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία. Από τους ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί, τουλάχιστον 124.400 θεωρείται ότι έχουν πλέον αποθεραπευτεί.

Οι χώρες όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο είναι η Ιταλία (969), η Ισπανία (769) και οι ΗΠΑ (345). Η Ιταλία, όπου ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό αναφέρθηκε πριν από έναν μήνα, στα τέλη Φεβρουαρίου, μετρά πλέον 9.134 θανάτους και 86.498 κρούσματα ενώ 10.950 άνθρωποι ιάθηκαν. Μετά την Ιταλία, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ισπανία (4.858 θάνατοι, 64.059 κρούσματα) η Κίνα, χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο (3.292 θάνατοι, 81.340 κρούσματα), το Ιράν (2.378 θάνατοι, 32.332 κρούσματα) και η Γαλλία (1.995 θάνατοι, 32.964 κρούσματα). Στην Κίνα αναφέρθηκαν σήμερα 55 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι.

Οι πρώτοι θάνατοι από κορωνοϊό σε χώρες του κόσμου

Από χθες μέχρι σήμερα, αναφέρθηκαν πρώτοι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό στη Νότια Αφρική, την Ονδούρα, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και το Ουζμπεκιστάν. Στο Σεντ Κιτς και Νέβις εντοπίστηκε τα πρώτα κρούσματα. Στην Ευρώπη, μέχρι τις 21.00 της Παρασκευής, είχαν καταγραφεί 18.638 θάνατοι και 313.801 κρούσματα, στην Ασία 3.684 θάνατοι και 102.161 κρούσματα, στη Μέση Ανατολή 2.446 θάνατοι και 39.431 κρούσματα, στις ΗΠΑ και τον Καναδά 1.491 θάνατοι και 98.860 κρούσματα, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 234 θάνατοι και 10.474 κρούσματα, στην Αφρική 114 θάνατοι και 3.826 κρούσματα και στην Ωκεανία 14 νεκροί και 3.491 κρούσματα.

Main Photo: Amit Lahav
Exit mobile version