Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισπανία κορωνοϊός: Η χειρότερη μέρα μετά την τελευταία καταγραφή των κρουσμάτων
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία κορωνοϊός: Η χειρότερη μέρα μετά την τελευταία καταγραφή των κρουσμάτων

Ισπανία κορωνοϊός: Δυστυχώς, η χώρα της Ιβηρικής κατέρριψε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των 769 θανάτων από κορονοϊό από την Παρασκευή.

Ισπανία κορωνοϊός: Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.000. Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί από τη φονική πανδημία του κορονοϊού ανήλθαν σε 832 μέσα σε ένα 24ωρο φτάνοντας τους 5.690 από τότε που ξέσπασε η επιδημία του Covid-19. η χώρα της Ιβηρικής κατέρριψε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των 769 θανάτων από κορονοϊό από την Παρασκευή. Η Ισπανία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.000 και πλέον η κυβέρνηση και το σύστημα υγείας δείχνουν να αδυνατούν να ελέγξουν την εξάπλωσή του. Όπως αναφέρουν οι Αρχές της Μαδρίτης, τη Δευτέρα πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί στη ισπανική πρωτεύουσα ένα δεύτερο αυτοσχέδιο νεκροτομείο, καθώς τα νεκροτομεία δεν μπορούν να χωρέσουν άλλους νεκρούς. Τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι ότι 72.248 άτομα έχουν μολυνθεί, 40.630 χρειάστηκε να νοσηλευθούν, 4.575 άτομα έχουν εισαχθεί στις ΜΕΘ ενώ το παρήγορο είναι ότι 12.285 άτομα έχουν θεραπευτεί από τη νόσο κι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

«Τι πήγε λάθος;»

Συγγραφέας του Guardian γράφει άρθρο με τον τίτλο «Τι πήγε τόσο λάθος στην απάντηση της Ισπανίας στον κορονοϊό» και εξηγεί πως η χώρα είχε ήδη το παράδειγμα της Κίνας, του Ιράν και της ευρωπαϊκής Ιταλίας, της χαρακτηριστικότερης, δηλαδή, περίπτωσης για το πώς και πόσο γρήγορα ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποδώσουμε τη διασπορά του ιού στην Ισπανία στην εγγύτητα της χώρας με την Ιταλία. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, η Ισπανία συνορεύει με την Ιταλία. Αυτό, κατά συνέπεια, ίσως υποδεικνύει την πρώτη λάθος εκτίμηση της χώρας: ότι ο ιός είναι αρκετά μακριά, ότι υπάρχει χρόνος.  Είναι χαρακτηριστικό τι είχε δηλώσει στις 9 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής των ιατρικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης: «Η Ισπανία θα έχει μόνο μερικά κρούσματα». Έξι εβδομάδες μετά, ανακοινώνει καθημερινά τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Ήδη, το κατά κεφαλήν ποσοστό θνητότητας είναι τρεις φορές μεγαλύτερο του Ιράν και 40 φορές μεγαλύτερο από την Κίνα.

Η «βόμβα»

Στις 19 Φεβρουαρίου, 2.500 οπαδοί της Βαλένθια συναντήθηκαν με περίπου 40.000 οπαδούς της Αταλάντα για έναν αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ στο Μπέργκαμο, γεγονός που ο δήμαρχος της πόλης χαρακτηρίζει ως τη «βόμβα» που διέσπειρε τον ιό στη Λομβαρδία. Γυρνώντας στην Ισπανία, οι οπαδοί της ομάδας, οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τον αγώνα από κοντά και οι παίκτες της Βαλένθια ήταν οι πρώτοι που νόσησαν από τον κορονοϊό.

Από εκεί κι έπειτα, ο ιός εξαπλώθηκε μέσα από τις αγαπημένες συνήθειες των Ισπανών: βόλτες, αγκαλιές, φιλιά, ενώ στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μόλις μία εβδομάδα προτού η χώρα αποφασίσει να περάσει σε lockdown, χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους ενώ τρεις ημέρες αργότερα, άλλοι 3.000 οπαδοί της Ατλέτικο πέταξαν στο Λίβερπουλ για έναν ακόμη αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ.

Δείτε ακόμα

“Δεν της μένει χρόνος” – Αδέλφια έκαναν καντάδα στη βαριά άρρωστη μητέρα τους

Σπαρακτικό: Γιατρός γυρνά σπίτι, ο γιος του τρέχει πάνω του αλλά εκείνος τον διώχνει…

Βίντεο: Ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στον πύργο του Άιφελ

Αυξάνονται οι νεκροί στην Τουρκία – Ο Ερντογάν καλεί εκατ. πολίτες σε “εθελοντική καραντίνα”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις