Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κορονοϊός: Νέα μέτρα στήριξης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Νέα μέτρα στήριξης

Κορονοϊός: Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εξετάζουν την διεύρυνση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα λάβουν κρατική ενίσχυση

Κορονοϊός: Αλλαγές στο πακέτο στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι το πρώτο πακέτο που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω της κυβερνητικής απόφασης για την πανδημία, όσο και εκείνων που έχουν αποδεδειγμένα συντριπτική μείωση του τζίρου τους κάτω από το 50%, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εξετάζουν την διεύρυνση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα λάβουν κρατική ενίσχυση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτός από τους ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας) που έχουν ήδη ανακοινωθεί, εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν και νέοι ΚΑΔ σε μια προσπάθεια να ευνοηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις από τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας.

Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επέκταση και στις λεγόμενες δευτερεύουσες δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι αν μια εταιρεία έχει τα περισσότερά της έσοδα όχι από τον βασικό της ΚΑΔ, αλλά από κάποια δευτερεύουσα δραστηριότητα, θα εντάσσεται και αυτή στην οικονομική ενίσχυση που έχει προβλεφθεί. Με την ένταξη και των δευτερευόντων ΚΑΔ στο σύστημα η κυβέρνηση εκτιμά ότι πλέον θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό δίχτυ για χιλιάδες επιπλέον επιχειρήσεις, αλλά και εργαζομένους που δεν προβλέπονταν στην αρχική ρύθμιση.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κορονοϊός: Τριπλάσιος ο αριθμός των καλυπτομένων επιχειρήσεων

Μάλιστα κορυφαία κυβερνητική πηγή έλεγε στο alphafreepress.gr ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που πλέον θα καλύπτονται θα είναι σίγουρα τριπλάσιος από αυτόν που υπολογίστηκε με τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Την ίδια ώρα υπάρχει έντονος προβληματισμός για κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, όπως είναι οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί κ.λπ. Ο υπουργός Eπενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε μέσω δηλώσεών του ότι και γι’ αυτούς τους κλάδους θα υπάρξει άμεσα ανακοίνωση για ενισχύσεις, ωστόσο θα αφορά αυτούς που πραγματικά έχουν πληγεί ή έχουν σταματήσει την δραστηριότητά τους.

Μήνυμα στις τράπεζες

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη στείλει σαφέσταστα μηνύματα στις τράπεζες για να προσφέρουν στήριξη και ευελιξία σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να μην περιοριστούν στην αναστολή πληρωμών έως τον Σεπτέμβριο που έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση αλλά να ευνοήσουν και με άλλα τραπεζικά εργαλεία τους πελάτες τους.

Το ευρωομόλογο

Η κυβέρνηση αναμένει τις επόμενες ημέρες τις αποφάσεις της ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση μέσω ευρωομολόγου ή ενός άλλου μεγαλύτερου πακέτου στήριξης των χωρών μελών της ευρωζώνης και τότε θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και επιπλέον μέτρα στήριξης. Το αισιόδοξο σενάριο είναι αυτό της έκδοσης ομολόγου που θα δώσει την δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να «καλύψει» την ζημιά των επιχειρήσεων σε ποσοστά που θα ξεπερνούν το 70% αλλά και να διασφαλίσει μισθούς εργαζομένων σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ποιοι και πώς θα πάρουν το «επίδομα» των 600 ευρώ

Θετική στον κορωνοϊό και η μητέρα του βρέφους από την Καστοριά: Tι λένε οι γιατροί

Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλήνιες – Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις