Διατροφή για μακροζωία: Ποιες τροφές μας κάνουν να ζούμε περισσότερο

PLUS

Διατροφή για μακροζωία: Ποιες τροφές μας κάνουν να ζούμε περισσότερο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βίκυ Καλοφωτιά

Διατροφή για μακροζωία: Τι φέρνει στο φως νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

27.03.2020 | 19:17

Διατροφή για μακροζωία: Αποτελεί μύθο ότι μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά εξασφαλίζει τη μακροζωία, όπως ισχυρίζεται μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, καταρρίπτοντας μια συνταγή υγείας που ακούμε να κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που η έρευνα δεν αμφισβητεί, είναι το ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες συνδέεται πράγματι με κακή υγεία και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον, όσοι προσλαμβάνουν έστω και λίγα λιπαρά και υδατάνθρακες από ανθυγιεινά τρόφιμα έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τον τρόπο διατροφής και την υγεία 37.233 Αμερικανών, με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη, τα οποία ταξινόμησαν σε κλίμακες σύμφωνα με την περιεκτικότητα της διατροφής σε λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά και την πηγή πρόσληψής τους. Οι άνθρωποι που είχαν κατατάξει υψηλά τη διατροφή χαμηλών λιπαρών και υδατανθράκων, δεν ζούσαν περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν είχαν τα θρεπτικά αυτά στοιχεία περιορισμένα στη διατροφή τους. Όσοι ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ενώ οι πιθανότητες ήταν 6% για όσους προσλάμβαναν λιπαρά από ανθυγιεινά τρόφιμα.

Διατροφή και μακροζωία: Τι συνιστούν οι ειδικοί για να φαινόμαστε για πάντα νέοι

Αυτό που οι ειδικοί επισημαίνουν, είναι πως ο περιορισμός υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά) και λιπαρών (κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και έλαια), βοηθά στην απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα, αποκαλύπτοντας παράλληλα και κάτι ακόμη, που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Αυτό που σχεδόν όλοι έχουμε ως όνειρο και βαθιά επιθυμία, έστω κι αν κάποιοι το κρύβουν. Πώς θα μείνουμε νέοι για όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο και συγκεκριμένα ποιες τροφές θα μας βοηθήσουν να το πραγματοποιήσουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτές είναι τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρια και πουλερικά, που αποτελούν επίσης μια δοκιμασμένη συνταγή για μια πιο υγιή ζωή.

Exit mobile version