Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βραζιλία Κορονοϊός: Στον κόσμο του ο Μπολσονάρου, κάνει λόγο για “υστερίες”
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία Κορονοϊός: Στον κόσμο του ο Μπολσονάρου, κάνει λόγο για “υστερίες”

Βραζιλία Κορονοϊός: Οι Βραζιλιάνοι που βρίσκονται σε καραντίνα διαμαρτύρονται για τον Bolsonaro από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια: «Βγες!»

Βραζιλία Κορονοϊός: Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου επιτέθηκε στους κυβερνήτες πολιτειών και τους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων της Βραζιλίας για τα μέτρα που επιβάλλουν λόγω του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας μάλιστα, τους χαρακτήρισε «εγκληματίες» και προειδοποιώντας εναντίον του κινδύνου «λεηλασιών» και «χάους», προσελκύοντας ωστόσο σφοδρά φραστικά πυρά σε αντίδραση, καθώς ο απολογισμός των νεκρών από την ασθένεια COVID-19 έφθασε τους 57.

Ο Μπολσονάρου, ευθυγραμμιζόμενος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δίνει την προτεραιότητα στην προάσπιση της οικονομίας, απορρίπτοντας τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών που εισηγούνται ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας, οι οποίοι προειδοποιούν πως η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας τον επόμενο μήνα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεπέρασαν τα 2.5000 ενώ οι νεκροί είναι περισσότεροι από 77.

«Άλλοι ιοί έχουν σκοτώσει πολύ περισσότερους απ’ αυτόν και δεν έγινε τόση φασαρία», υποστήριξε ο πρόεδρος σε δημοσιογράφους έξω από την επίσημη κατοικία του. «Αυτό που κάνουν κάποιοι δήμαρχοι και κυβερνήτες είναι έγκλημα. Καταστρέφουν τη Βραζιλία» με αυτή την «πολιτική της καμένης γης», είπε. «Αν δεν επιστρέψουμε στη δουλειά, η Βραζιλία μπορεί να αντιμετωπίσει εκτροπή από τη δημοκρατική ομαλότητα», υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος Μπολσονάρου, που οι φήμες πως και αυτός έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό πληθαίνουν, καθώς τον κατηγορούν πως προσπαθεί να το κρύψει.

Ο Μπολσονάρου κάνει λόγο για… υστερία

Ο Μπολσονάρου μιλά από το ξέσπασμα της πανδημίας περί «υστερίας» επιμένοντας ότι προέχει η προστασία της οικονομίας. Καθώς ο πρόεδρος συνέχισε να υποτιμά την επιδημία, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στρατηγός ε.α. Αουγκούστου Ελένου, αψηφώντας τις συμβουλές των γιατρών να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, επέστρεψε στα καθήκοντά του έπειτα από επτά ημέρες, παρότι οι εξετάσεις έδειξαν πως έχει μολυνθεί. Ο Ελένου συμμετείχε σε συνεδριάσεις της κυβέρνησης ακόμα και την ημέρα που ανέμενε αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.

Την Τρίτη, σε διάγγελμά του που πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις πολιτών, ο 65χρονος Μπολσονάρου υποβάθμισε για ακόμη μια φορά τον κορωνοϊό, διαβεβαιώνοντας τους Βραζιλιάνους πως «το 90% από εμάς δεν θα έχει κανένα σύμπτωμα αν μολυνθεί» και το γεγονός πως υπήρξε «αθλητής» σημαίνει πως μπορεί να αντέξει μια «γρίπη με ήπια συμπτώματα». Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ντάβι Αλκουλούμπρε έκανε λόγο για «βαρύ» σφάλμα του προέδρου, προειδοποιώντας πως έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και απευθύνοντας έκκληση να επιδειχθεί από την πολιτική ηγεσία «σοβαρή» και «υπεύθυνη» στάση, «δέσμευση στη ζωή και στην υγεία των πολιτών» της Βραζιλίας.

Κορονοϊός: Οι Βραζιλιάνοι δεν κολλάνε ποτέ τίποτα, λέει ο Μπολσονάρου

Σύμφωνα με την Guardian, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος προσπάθησε πρόσφατα να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας του ισχυριζόμενος ότι οι Βραζιλιάνοι είναι τόσο ανθεκτικοί που μπορούν ακόμη και να κολυμπήσουν σε… λύματα «χωρίς να πάθουν τίποτε».

«Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», φέρεται να είπε ο Μπολσονάρου σε ρεπόρτερ έξω από το προεδρικό μέγαρο. «Κυρίως επειδή οι Βραζιλιάνοι χρήζουν μελέτης. Δεν κολλάνε ποτέ τίποτα. Βλέπεις έναν τύπο να βουτάει μέσα στα λύματα, μετά βγαίνει έξω και δεν παθαίνει τίποτα», συμπλήρωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος. Στη συνέχεια, διατύπωσε μία ακόμη εκτίμηση για τον ιό, αντικρούοντας τον ίδιο του τον εαυτό καιχωρίς φυσικά να παρέχει την παραμικρή επιστημονική απόδειξη για τα λεγόμενά του. «Θεωρώ πιθανό ακόμα και να είχαν μολυνθεί αρκετά άτομα στη Βραζιλία, μερικές εβδομάδες ή μήνες πριν, και πλέον να έχουν αναπτύξει αντισώματα που εμποδίζουν τη μετάδοση».

Κοροναϊός – Βραζιλία : Οργισμένοι φωνάζουν από τα παράθυρα συνθήματα κατά του Μπολσονάρο

Οι Βραζιλιάνοι που βρίσκονται σε καραντίνα διαμαρτύρονται για τον Bolsonaro από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια: «Βγες!» Οι διαδηλωτές κτύπησαν αγγεία καθώς διαμαρτύρονται για την ομιλία του προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro για τον κοροναϊό στο Σάο Πάολο. Ο Πρόεδρος αντιμετωπίζει θυμό για την αντιμετώπιση του απέναντι στον κοροναϊό σε συνδυασμό με την ανυπόμονη δυσαρέσκεια για τη χρονιά που πέρασε.

Μερικοί πήγαν στα παράθυρά τους κρατώντας κατσαρόλες. Άλλοι οπλισμένοι μόνο με τη φωνή τους.«Fora Bolsonaro!» («Βγες έξω, Bolsonaro!») Φώναζαν στο σκοτάδι, καθώς οι διαφωνούντες χτύπησαν αγγεία και ταψιά με ξύλινα κουτάλια ως τον μόνο τρόπο εκτόνωσης της αγανάκτησής τους ενάντια στον πρόεδρο της Βραζιλίας.«Δε μπορούμε πλέον να δεχτούμε ένα πρόσωπο όπως αυτό ότι είναι ο πρόεδρός μας», δήλωσε ο Wilma Dutra de Oliveira, καθηγητής γλωσσών από το Leblon, μια  παραθαλάσσια γειτονιά στο νότιο Ρίο ντε Τζανέιρο. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος λέει ότι η κρίση του κοροναϊού είναι ένα τέχνασμα για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις