Πραγματικά κρούσματα Ελλάδα: Η εκτίμηση καθηγητή τουΕΚΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματικά κρούσματα Ελλάδα: Η εκτίμηση καθηγητή τουΕΚΠΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πραγματικά κρούσματα Ελλάδα: Αυξάνονται σταθερά οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία στη χώρα μας.

27.03.2020 | 10:19

Πραγματικά κρούσματα Ελλάδα: Παραμένει η ανησυχία σε αρμόδιους φορείς και αρχές για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και ειδικά για τα απροσδιόριστης προέλευσης. Μιλώντας σήμερα στο Mega ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι δυστυχώς θα υπάρξουν και άλλα θύματα στη χώρα, τα οποία δεν θα καταλήξουν από τον κορωνοϊό, αλλά από άλλα νοσήματα και η διάγνωση ενδέχεται να γίνει μετά θάνατον. Όπως εκτίμησε πάντως αυτή την περίοδο η διασπορά του ιού στην χώρα «δεν υπερβαίνει τα 15.000 άτομα». Η πορεία του ιού -δεδομένων των συνθηκών- θεωρείται ικανοποιητική.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Κουσουρής, πρόεδρος Εργαζομένων στο νοσοκομείο Καστοριάς, μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο, ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 12 άτομα που νοσηλεύονται και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους. «Κοντεύουμε να γίνουμε νοσοκομείο αναφοράς» είπε χαρακτηριστικά. Έκανε, εξάλλου, έκκληση για μάσκες υψηλής προστασίας για την ασφάλεια των εργαζομένων.

27 νεκροί στην Ελλάδα – 564 διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 188 ασθενείς βρίσκονται σε τουλάχιστον 20 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Πριν από τρία 24ωρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων ήταν 134. Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. Οι ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχονταν μέχρι χθες σε 57, εκ των οποίων διασωληνωμένοι ήταν οι 54. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχεται στα 892, με τα 71 να προστέθηκαν χθες στον σχετικό κατάλογο. Τα θύματα ήταν 27, έως και χθες αργά το βράδυ, εκ των οποίων οι 22 άνδρες, με υποκείμενο νόσημα.

Αλλαγές στη θεραπευτική προσέγγιση της λοίμωξης

Περίπου έναν μήνα αφότου καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου όπως και η απαρχή για τις εκατοντάδες νοσηλείες στα νοσοκομεία οι ειδικοί έχουν πια καταλήξει σε βασικά ζητήματα που αφορούν τη θεραπεία των ασθενών. Μέχρι στιγμής όλες οι θεραπείες χορηγούνται στο πλαίσιο της νοσηλείας, και αυστηρώς μόνο στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα όμως με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε θεραπευτικό πρωτόκολλο για θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες θα μπορούσε να δοθεί παρόμοια αγωγή, πάντα υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, στην κοινότητα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τα θεραπευτικά σχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έναντι της νέας νόσου.

«Επειδή αυτά τα φάρμακα δίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο στα πλαίσια στενής παρακολούθησης των ασθενών από γιατρό, ιδιαίτερα για λόγους ασφαλείας, κάποια από αυτά έχουν σοβαρές παρενέργειες που αφορούν το αίμα, την καρδιά, το ήπαρ. Καταλαβαίνετε, δε μπορούν και δεν πρέπει να δοθούν μαζικά στον κόσμο ή σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας

Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα λαμβάνουν προληπτικά οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής στο ΕΣΥ, που έρχονται σε στενή επαφή με ασθενείς με αποτέλεσμα να νοσούν πολλοί εξ αυτών.

Exit mobile version