alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χάρτης κορονοϊού στην Ελλάδα: Πού έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα
COVID 19

Χάρτης κορονοϊού στην Ελλάδα: Πού έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα

Χάρτης κορονοϊού στην Ελλάδα: Κι ενώ το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις αρχές Απριλίου, οπότε και θα κριθούν τα μέτρα, συνεχίζεται η παρακολούθηση των κρουσμάτων κατά τόπους ώστε να προβλεφθεί μια τοπική έξαρση που θα ανατρέψει τα πάντα.

Χάρτης κορονοϊού στην Ελλάδα: Η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας συνεχίζεται, χωρίς όμως να παρατηρείται προς το παρόν μεγάλη εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Μια μικρή αισιοδοξία, χωρίς όμως να εφησυχάζουμε. Απεναντίας, είναι αυτή η νότα που πρέπει να μας ταρακουνήσει και να μας κλειδώσει στο σπίτι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, καθώς πρόκειται για το πιο κρίσιμο διάστημα. Πλέον, και ένα μήνα από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, 821 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην χώρα μας από τους οποίους 22 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το 22ο θύμα, ένας 45χρονος καθηγητής, δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα. Η τρέχουσα εβδομάδα ωστόσο, όπως και αυτή που ακολουθεί είναι  κρίσιμη για τη διασπορά του κορωνοϊού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον  κόσμο, καθώς θα αποδειχθεί εάν τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως το κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων λιανικού εμπορίου και η απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν αποδώσει. Στο πλαίσιο αυτό, κύριο μέλημα των αρχών είναι αποτραπεί μία τοπική έξαρση και κυρίως σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κρούσμα.

Κορονοϊός: Μένουμε σπίτι!

«Εστίες υπερμετάδοσης του ιού μπορεί να γίνει η κοινότητα στην οποία ζούμε ο καθένας, αν με ελαφρότητα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θεωρούμε πως δεν κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε τη νόσο σε άλλους», τόνισε για μία ακόμα φορά στη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, την Τετάρτη, ο κ. Τσιόδρας θέλοντας να τονίσει τη σημασία των μέτρων αυτοπεριορισμού και των βασικών κανόνων υγιεινής. Και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε για μία ακόμα αναφορά στους επαναπατρισμούς Ελλήνων τονίζοντας τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού από κρούσματα μεταξύ των επιβατών των πτήσεων. Αναφερόμενος ειδικότερα στα 21 κρούσματα που διαπιστώθηκαν από δύο πτήσεις από την Ισπανία σημείωσε ότι αυτά «προέρχονταν από 16 διαφορετικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα, 7 από τους οποίους, ωστόσο, δεν είχαν μέχρι σήμερα κρούσμα και παραμένουν και σήμερα χωρίς κρούσμα».

Οι εστίες του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από έκθεση που παρουσιάζει τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 24 Μαρτίου 2020, το επίκεντρο του κορωνοϊού στη χώρα είναι η Αθήνα όπου αναφέρθηκαν 366 κρούσματα. Μικρές εστίες του κορωνοϊού διαπιστώθηκαν και στη Ανατολική Αττική (29) αλλά και στον Πειραιά (28).

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το πρώτο μεγάλο κύμα κρουσμάτων διαπιστώθηκε σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο. Πρόκειται για τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται 53 άτομα τα οποία είχαν ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους και είχαν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό. Από τα 53 αυτά κρούσματα καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος στη χώρα, του 64χρονου συνταξιούχου Μανώλη Αγιομυργιανάκη ο οποίος κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της 24ης Μαρτίου του ΕΟΔΥ, στην Ηλεία η διασπορά του ιού ήταν μεγάλη καθώς καταγράφηκαν 43 κρούσματα, ενώ 11 αναφέρθηκαν στην Αχαΐα και 5 στη Ζάκυνθο. Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα, στην πόλη έχουν καταγραφεί 31 κρούσματα.

Περιοχές όπου καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές είναι η Καστοριά και η Κοζάνη. Υπενθυμίζεται ότι στην Καστοριά, το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού, ένας 53χρονος που εργαζόταν στο νοσοκομείο αποδείχθηκε και θανατηφόρο. Έκτοτε στην Καστοριά έχουν αναφερθεί άλλα 18 κρούσματα, ενώ στην Κοζάνη 11.

Χάρτης κορονοϊού στην Ελλάδα: Σύρος και Φλώρινα μόλις μπήκαν στη λίστα

Τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη Σύρο και στη Φλώρινα. Σε ό,τι αφορά τη Σύρο -που είναι το πρώτο νησί των Κυκλάδων με κρούσμα κορωνοϊού- το περιστατικό επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Cyclades24, ο διοικητής του νοσοκομείου Σύρου Μιχάλης Ζουλουφός. Πρόκειται για έναν 88χρονο άνδρα, ο οποίος είχε νοσηλευτεί προ ημερών σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ο ηλικιωμένος, που διαμένει στη θέση Βράχος, ανάμεσα σε Ερμούπολη και Πισκοπειό, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά την επιστροφή του στη Σύρο εμφάνισε συμπτώματα κορωνοϊού και την Κυριακή εισήχθη στο νοσοκομείο Σύρου. Το τεστ για κορωνοϊό στο οποίο υπεβλήθη «βγήκε» θετικό και γι’ αυτόν τον λόγο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στην Αθήνα. Οσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του, όπως και οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού προσωπικού που τον φρόντισαν, θα εξεταστούν για κορωνοϊό.

Κρούσμα κορωνοϊού και στη Φλώρινα

Χθες, καταγράφηκε το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού και στην Φλώρινα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για άνδρα, ο οποίος είχε επισκεφθεί νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Λόγω συμπτωμάτων που εμφάνισε, την Κυριακή εισήχθη στο νοσοκομείο Φλώρινας, όπου τελικά διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Πλέον, παραμένει σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης, με το νοσοκομείο και τη δημοτική Αρχή να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Χωριά σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού

Εξαιτίας των κρουσμάτων του κορωνοϊού  στις παραπάνω περιοχές, δύο χωριά η Δαμασκηνιά, με 70 κατοίκους, και η Δραγασιά, με 20 κατοίκους, τέθηκαν σε καραντίνα. Σε έκτακτη κατάσταση κηρύχθηκε από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, την Τετάρτη η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης καθώς στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης βρέθηκαν τις τελευταίες 6 μέρες 9 άτομα θετικά στον κορωνοϊό. «Τρέχοντας τα σχετικά μοντέλα και αλγόριθμους ρυθμού εξάπλωσης της νόσου προέκυψε σαφέστατη ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή», είπε ο κ. Χαρδαλιάς εξηγώντας την απόφαση. Στην περιοχή επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός κατοίκων χωρίς καμία δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.