Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Ο Μόσιαλος γράφει για τον hantavirus κι αυτούς που σπέρνουν πανικό
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Ο Μόσιαλος γράφει για τον hantavirus κι αυτούς που σπέρνουν πανικό

Κορονοϊός Ελλάδα: Με βάση πρόσφατα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, η Ελλάδα είναι μία από τις 2-3 χώρες που φαίνεται πως θα πάει καλύτερα, σημειώνει σε άλλη ανάρτηση.

Κορονοϊός Ελλάδα: Σχόλιο για τον θάνατο Κινέζου από hantavirus κάνει ο Ηλίας Μόσιαλος. O καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, ο οποίος συνηθίζει να κάνει αναρτήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, αυτή τη φορά, αναφέρθηκε στην είδηση θανάτου ενός Κινέζου από hantavirus, τονίζοντας πως δεν χρειάζεται λόγος πανικού.

«Ας σταματήσουν κάποιοι να σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο για το θάνατο Κινέζου από Hantavirus. Έχει πάνω από 11,000 προωθήσεις η επισυναπτόμενη ανάρτηση από το hellasjournal. Παρότι ο Ηantavirus αναφέρεται σε μια επικίνδυνη οικογένεια ιών, δεν είναι συγκρίσιμος με τον κορωνοϊο και δεν είναι τόσο επικίνδυνος. Ο Hantavirus δεν είναι νέος ιός, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και ενδεχομένως ενεργός για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων, και είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων. Τα ψεύτικα μηνύματα φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο των ανθρώπων, εν μέσω κρίσης κορωνοϊού, για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μοιράζονται ακόμα πιο ανησυχητικές πληροφορίες, και είναι πιθανό να προκαλέσουν περιττό άγχος στους ανθρώπους που ήδη ανησυχούν για τις πανδημίες.

Μόσιαλος για κορωνοϊό: Η Ελλάδα είναι μέσα στις 2-3 χώρες της Ευρώπης που θα τα πάει καλύτερα

Με βάση πρόσφατα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, η Ελλάδα είναι μία από τις 2-3 χώρες που φαίνεται πως θα πάει καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, κάτι που αποδίδεται στην έγκαιρη λήψη μέτρων. Αυτό επεσήμανε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Σκάι. Αναλυτικά, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι στα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στο οποίο κάνουν προβλέψεις, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που φαίνεται πως θα πάει καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στις 2-3 καλύτερες χώρες, είπε χαρακτηριστικά, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα πάνω στα οποία δουλεύουν (για αυτό και με την αντίστοιχη επιφύλαξη).

«Επίδοση» πάντως που αποδίδεται στο ότι στην Ελλάδα πήραμε μέτρα νωρίς, υπογράμμισε ο καθηγητής. Και μπορεί να είμαστε η 5η ή 6η χώρα, που παίρνει αυστηρούς περιορισμούς, όμως είχαμε πάρει νωρίτερα άλλα μέτρα, π.χ. σε σχολεία, επιχειρήσεις κλπ. Η Ισπανία δεν είχε κάνει κάτι και πήγε κατευθείαν στα δρακόντεια μέτρα, όπως επίσης και η Δανία.

Αποστάσεις και μέσα στο σπίτι

Ένα εξόχως σημαντικό κεφάλαιο είναι η ζωή, τώρα, με τα περιοριστικά μέτρα: πρέπει να ακολουθούμε οδηγίες συνύπαρξης, είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε μικρή απόσταση και μέσα στο σπίτι, ει δυνατόν τις επόμενες δυο εβδομάδες. Ακόμη και το ζευγάρι ας κρατήσει μια απόσταση, πρότεινε θυμίζοντας ότι στην Γουχάν η μεγάλη διασπορά έγινε μέσα στα σπίτια. Ειδικά αν κάποιος διαγνωσθεί με κορωνοϊό, επέμεινε, αυτός πρέπει να μείνει σε δικό του δωμάτιο και με δική του τουαλέτα, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, αλλιώς πρέπει να γίνεται συστηματικός καθαρισμός της τουαλέτας μετά από τον πάσχοντα. Σε καμία περίπτωση κοινά σκεύη, συνύπαρξη στην κουζίνα ή οπουδήποτε αλλού. Καλύτερα να του αφήνουν το φαγητό στην πόρτα, πρότεινε εξάλλου.

Όσο πιο πολύ φροντίσουμε αυτήν την απόσταση όταν υπάρχει κρούσμα, τόσο περισσότερο θα μειώσουμε τη διασπορά, ήταν η φράση – κλειδί του καθηγητή, που μίλησε με θάρρος και για την προσωπική, οικογενειακή του ζωή: ως ζευγάρι κράτησαν αποστάσεις, πήραν περισσότερες προφυλάξεις -και αυτό γιατί η σύζυγός του έχει κάνει μεταμόσχευση.

Τι γίνεται με τις σακούλες

Άλλες πρακτικές οδηγίες: βγάζουμε τα ρούχα στην είσοδο του σπιτιού, επίσης καθαρίζουμε με αντισηπτικό τα τρόφιμα ιδίως αν υπάρχει άτομο ευπαθούς ομάδας στην οικογένειά μας. Πάντως για να μην φοβηθούν οι πολίτες, είναι πολύ δύσκολο να μεταδοθεί ο ιός από τρόφιμα και σακούλες, γιατί στην περίπτωση αυτή θα είχαμε εκατομμύρια κρούσματα, διευκρίνισε. Πειραματικές μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι ο ιός επιβιώνει στο χαρτόνι για μία ημέρα και στο πλαστικό για τρεις- τέσσερις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επαρκής ποσότητα για να κολλήσουμε.

Ο Ηλίας Μόσιαλος για τα επόμενα βήματα στη μάχη με τον κορωνοϊό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις