Κορονοϊός Ελλάδα: Καθηγήτρια πνευμονολογίας μιλά για τις επόμενες δύο εβδομάδες

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Καθηγήτρια πνευμονολογίας μιλά για τις επόμενες δύο εβδομάδες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Κορονοϊός Ελλάδα: «Εάν αντέξουμε δύο εβδομάδες και παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις οδηγίες θα είμαστε σε καλή κατάσταση», τονίζει η καθηγήτρια.

25.03.2020 | 15:44

Κορονοϊός Ελλάδα: H καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου έκανε λόγο στο ΘΕΜΑ 104. 6, για την κρισιμότητα των επόμενων δύο εβδομάδων αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού, δεδομένου ότι τα κρούσματα στην χώρα μας ανέρχονται στα 743 και οι θάνατοι στους 20. «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μας πουν τι και πώς θα πάνε τα πράγματα. Εάν αντέξουμε δύο εβδομάδες και παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις οδηγίες θα είμαστε σε καλή κατάσταση» είπε η κυρία Κοτανίδου.

Προχωρώντας μάλιστα σε μία σημαντική παρατήρηση, σημείωσε ότι έτσι θα έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την επέκταση του κορωνοϊού σε μεγάλη κλίμακα. Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου «με τα πολλά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση έχουμε καταφέρει και έχουμε ελέγξει κάπως την εισροή στα νοσοκομεία των κρουσμάτων». «Φαίνεται ότι το σύστημα υγείας προετοιμάστηκε γρήγορα για να ανταπεξέλθει με τα σταδιακά αυξανόμενα κρούσματα», σχολίασε η κ. Κοτανίδου. Εξήγησε, δε, ότι «αυτό που πρέπει να κοιτάμε δεν είναι τα μοντέλα αλλά πόσοι είναι στο νοσοκομείο και πόσοι είναι σε ΜΕΘ και αυτά φαίνεται να είναι αρκετά σταθερά τις τελευταίες 4 ημέρες και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο για εμάς».

Πώς σχολίασε τον αριθμό των διασωληνωμένων στην χώρα μας

Αναφορικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων  (59 σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τρίτης),  η κυρία Κοτανίδου είπε ότι: «Πρέπει να μας έχει σε επαγρύπνση αλλά όχι να μας ανησυχήσει γιατί το σύστημα έχει προετοιμαστεί για τουλάχιστον 10πλασιο αριθμό διασωληνωμένων». Επιπρόσθετα, διευκρίνισε ότι «έχουν γίνει πολλές μετατροπές στα νοσοκομεία για παράδειγμα εμείς στον “Ευαγγελισμό” από 30 κρεβάτια ΜΕΘ έχουμε πλέον 70 κρέβάτια ΜΕΘ».

Επάρκεια σε χλωροκίνη

Για τη χλωροκίνη η κυρία Κοτανίδου είπε ότι «έχουμε επάρκεια» εξηγώντας ότι «η χλωροκίνη χρησιμοποιείται όχι γιατί έχουμε αποδείξεις ότι βοηθάει αλλά γιατί έχουμε ενδείξεις και από τη βιβλιογραφία ότι βοηθάει αλλά δεν είναι ένα φάρμακο για να το χρησιμοποιεί ο καθένας μόνος του αφού έχει παρενέργειες».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό που καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, η Αναστασία Κοτανίδου απάντησε ότι «υπάρχουν ελλείψεις αλλά δημιουργούνται γιατί όλοι θέλουν την πλήρη κάλυψη από ρόμπες και μάσκες αν και έχουμε δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να φοράει κανείς. Ο φόβος του προσωπικού απέναντι στο άγνωστο είναι φυσιολογικός. Γίνεται προσπάθεια σε όλο τον κόσμο να βρούμε υλικά. Η ελπίδα μας είναι η Κίνα».

Δείτε ακόμα

Le Figaro: «Για να σώσει τον ελληνικό Τύπο, η ελληνική κυβέρνηση δεν χρονοτριβεί»

800 άσκοπες κυκλοφορίες παρά την σημασία των μέτρων – Άνοιξαν ακόμη και κομμωτήριο!

Ο κορoνοϊός τώρα θα δείξει τα “δόντια” του – Ο Σύψας εκπέμπει SOS

“Ένα τρομερό χτύπημα και 39άρια” – 55χρονος στο Θριάσιο περιγράφει πώς είναι να έχεις κορωνοϊό

Exit mobile version