Κορονοϊός ΗΠΑ: Απίστευτο περιστατικό

ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός ΗΠΑ: Απίστευτο περιστατικό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κορονοϊός ΗΠΑ:  Κάτοικος της Αριζόνα πέθανε και η σύζυγός του νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού ήπιαν υγρό για τον καθαρισμό ενυδρείων.

24.03.2020 | 10:24

Κορονοϊός ΗΠΑ: Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα στην πολιτεία της Αριζόνα στις ΗΠΑ, όταν ένα ζευγάρι, περίπου εξήντα ετών,  αποφάσισε να πάρει από το στόμα ουσία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό ενυδρείων, διότι περιέχει χλωροκίνη, τη δραστική ουσία φαρμάκου για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Αποτέλεσμα ήταν ο άνδρας να πεθάνει και η σύζυγός του να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η φωσφορική χλωροκίνη είναι η δραστική ουσία στο ανθελονοσιακό σκεύασμα που ο Τραμπ επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες πως ενδέχεται να φανεί καθοριστικό στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ασθένεια COVID-19. Συγκεκριμένα, το Σάββατο ανέφερε πως ο συνδυασμός της υδροξυχλωροκίνης με ένα αντιβιοτικό, την αζιθρομυκίνη, υπάρχουν «αληθινές πιθανότητες» να αποδειχθεί πως θα «αλλάξει το παιγνίδι» όσο ελάχιστα άλλα σκευάσματα «στην ιστορία της ιατρικής». Χθες μάλιστα, Δευτέρα, δήλωσε πως η χλωροκίνη ίσως αποδειχθεί «θείο δώρο».

Κορονοϊός ΗΠΑ: Έμμεσες κατηγορίες στον Τραμπ

Το περιστατικό άνοιξε ένα γύρο συζητήσεων για το κατά πόσον ο πρόεδρος μπορεί να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις ιατρικού περιεχομένου πριν τους αρμόδιους επιστήμονες και το αν αντιλαμβάνεται πλήρως την απήχηση και τις παρενέργειες των λεγομένων του. Πάντως, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, δρ. Άντονι Φάουτσι, μετρίασε τον ενθουσιασμό του ενοίκου του Λευκού Οίκου, θυμίζοντας πως οποιαδήποτε θεραπεία πρέπει να υποβάλλεται σε δοκιμές, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της χρήσης της.

Η ανακοίνωση των επιστημόνων

Μετά από αυτά η επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ αναγκάστηκε να πάρει θέση, επισημαίνοντας, πως «Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εγκεκριμένη θεραπεία, ούτε εμβόλιο για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη της ασθένειας COVID-19, αν και ερευνητές μελετούν πλέον υπάρχοντα σκευάσματα και εργάζονται πάνω σε πειραματικά φάρμακα και εμβόλια. Προς το παρόν, στους περισσότερους ασθενείς προσφέρεται μόνο υποστηρικτική περίθαλψη».

Συνιστούν δε να μην συνταγογραφούνται σκευάσματα με δραστική ουσία τη χλωροκίνη σε ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. «Το τελευταίο που θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι να πλημμυρίσουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών με ασθενείς που θεώρησαν ότι ανακάλυψαν κάποια γενική κι αόριστη και άκρως ριψοκίνδυνη θεραπεία, που ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους», αναφέρουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανησυχία στην Κίνα για δεύτερο κύμα – Κρούσμα στην Ουχάν μετά από 5 ημέρες «καθαρή»

Παπαθανάσης: Κλειστά τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή

“Ασθενείς αισθάνονται το άγχος του επικείμενου θανάτου” – Τι συμβαίνει στο “Σωτηρία”

 

Exit mobile version