Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλία κορωνοϊός: Σε κατάσταση «υγειονομικής έκτακτης ανάγκης»
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία κορωνοϊός: Σε κατάσταση «υγειονομικής έκτακτης ανάγκης»

Γαλλία κορωνοϊός: Το εν λόγω καθεστώς στη Γαλλία προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και άλλα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.

Γαλλία κορωνοϊός: Η Γαλλία τέθηκε σήμερα σε «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» για διάστημα δύο μηνών, ένα καθεστώς το οποίο προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και άλλα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού. Οι νεκροί στην χώρα, λόγω του ιού ανέρχονται στους 860, ενώ τα κρούσματα στο σύνολό τους, τα 19.856. Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την Κυριακή το νομοσχέδιο, «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία covid-19», έγραψε σήμερα η Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή «κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» βάσει των προβλέψεων νόμου του 1955 ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί ξανά τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τους «ευρείς» περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και τις «τεράστιες εξουσίες» που δίνονται στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το νέο έκτακτο καθεστώς προβλέπει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, του συνέρχεσθαι και του επιχειρείν. Σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών στις μετακινήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ. Εφόσον υπάρξει νέα παραβίαση «σε διάστημα 15 ημερών» το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και σε περίπτωση «τεσσάρων παραβιάσεων σε διάστημα 30 ημερών» το αδίκημα τιμωρείται «με πρόστιμο 3.700 και έξι μήνες φυλάκιση το μέγιστο».

Γαλλία κορωνοϊός: Άδειοι δρόμοι στο Παρίσι

Γαλλία κορωνοϊός: Πέντε οι γιατροί που έχουν πεθάνει

Η ανατολική Γαλλία εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ τίμημα: είκοσι τρόφιμοι ενός οίκου ευγηρίας στη Βοζ πέθαναν, καθώς και τέσσερις γιατροί της περιοχής, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας (ARS) και η νομαρχία της Βοζ έκαναν λόγο για τον θάνατο 20 ανθρώπων που “πιθανόν συνδέεται” με την ασθένεια Covid-19. Στο ίδρυμα φιλοξενούνται 163 ηλικιωμένοι.

Η Γαλλία είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία: οι νεκροί ανέρχονται στους 860 και περισσότεροι από 2.000 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στα θύματα περιλαμβάνονται και πέντε γιατροί, οι τέσσερις εκ των οποίων (ένας γυναικολόγος και τρεις παθολόγοι) εργάζονταν στην ανατολική Γαλλία. Ο πέμπτος ήταν ένας 67χρονος γιατρός από την Κομπιέν, στα βόρεια του Παρισιού, ο οποίος εργαζόταν στα επείγοντα και ήταν εκείνος που είχε αναλάβει τους πρώτους ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό στη χώρα.

Δείτε ακόμα

Τούρκος καλλιτέχνης εύχεται «να χτυπήσει ο κορονοϊός την Ελλάδα» – Τον “μαύρο λεκέ” (vid)

Solidarity: Παγκόσμια “συμμαχία” κατά του αόρατου εχθρού

Ισπανός γιατρός κλαίει στην κάμερα: “Ναρκώνουμε 65χρονους για να πεθάνουν ανώδυνα”

“Γι’ αυτόν τον ρατσισμό μιλάω αγαπητέ” – Επίθεση στον Σωτήρη Τσιόδρα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις