Φάρμακο για κορονοϊό: Τέσσερις μεγάλες υποσχόμενες δοκιμές για τη θεραπεία της νόσου

ΚΟΣΜΟΣ

Φάρμακο για κορονοϊό: Τέσσερις μεγάλες υποσχόμενες δοκιμές για τη θεραπεία της νόσου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φάρμακο για κορονοϊό: Αχτίδα αισιοδοξίας στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοιού δίνουν οι ανακοινώσεις Κινέζων έπειτα από ενδείξεις πως φάρμακο που χρησιμοποιείται για την γρίπη μπορεί να έχει δραστικότητα και στην θεραπεία ασθενών με COVID-19.

24.03.2020 | 07:54

Φάρμακο για κορονοϊό: Αισιόδοξα μηνύματα άφησε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, αλλά και όχι μόνο, σχετικά με την εύρεση της θεραπείας για τον κορωνοϊό. Τα «γρανάζια» της επιστήμης γυρνούν καθημερινά με στόχο να βρουν το φάρμακο ή το εμβόλιο που θα δώσει τη λύση στην πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, βαίνουμε προς τον σωστό δρόμο. Ωστόσο υπογράμμισε ότι τα πράγματα βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο σχετικά με αυτό. «Σε κάθε περίπτωση η επιθυμία των ειδικών στην χώρα είναι να σταθεροποιηθεί η καμπύλη, δηλαδή να αποφευχθεί η εκθετική αύξηση, έχοντας ενδεχομένως σταθερή αύξηση των κρουσμάτων αλλά όχι στα επικίνδυνα επίπεδα που βλέπουμε σε άλλες χώρες», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.

«Πήραμε πραγματικά έγκαιρα μέτρα, που αποτελούν την ολοκλήρωση, σε αυτή την φάση, της προσπάθειας που κάνει η χώρα ενάντια στην εξάπλωση του ιού. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία».
Επίσης ανέφερε σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ και της θεραπείας που αναζητείται ότι το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας είναι το να μην έρχονται σε επαφή οι πολίτες μεταξύ τους. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν σε αυτή τη φάση γρήγορα τεστ, τα οποία έχουν εγκριθεί και από τον αμερικανικό οργανισμό Υγείας αλλά πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση ως το το ποιο είναι το καταλληλότερο. «Αυτή τη στιγμή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας χορηγείται συνδυασμός φαρμάκων που δόθηκαν σε ασθενείς με κορωνοϊό κυρίως στην Κίνα και την Ιταλία και είχαν αποτελέσματα», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος υπογραμμίζοντας πως «ανάμεσα σε αυτά δίνεται και ένα ακόμη φάρμακο, αντιικό, το οποίο είναι σε κλινικές μελέτες και για αυτό δεν χρησιμοποιείται ευρέως».

Σε μικρές ποσότητες

Το εν λόγω φάρμακο, περιζήτητο σε αυτή τη φάση, δίνεται σε μικρές ποσότητες και κυρίως σε ασθενείς σε βαρύτερο στάδιο. «Ίσως είναι η αιχμή του δόρατος στη θεραπεία» σχολίασε εκφράζοντας πως κατά την γνώμη του είναι το αποτελεσματικότερο και θα πρέπει να δίνεται μάλλον σε αρχικότερο στάδιο της νόσου προκειμένου να αποφεύγουμε ενδεχομένως την διασωλήνωση.» Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής τόνισε την αναγκαιότητα διεξαγωγής περαιτέρω μελετών και ερευνών προκειμένου να εξαχθούν σαφέστερα συμπεράσματα, συμπληρώνοντας πληρέστερη εικόνα αναφορικά με την αντιμετώπιση του νέου ιού θα έχουμε τον Μάιο.

Ελπίδες και στο αίμα των νοσούντων

Ο σύμμαχος στην πρόληψη της ασθένειας από κορωνoϊό ενδέχεται να κρύβεται και στις φλέβες εκείνων που προσβλήθηκαν και ανάρρωσαν. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ομάδα ερευνητών ιατρών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, την διάσημη κλινική Mayo και άλλα ερευνητικά ιδρύματα με επικεφαλής τον Δρ. Αρτούρο Κασαντεβάλλ. Αυτός ηγείται της έρευνας που επιχειρεί να αποδείξει ότι το πλάσμα του αίματος όσων ιάθηκαν μπορεί να συμβάλει στη θεραπευτική αγωγή των ασθενών, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται ακόμη σε σοβαρή κατάσταση. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Κασαντεβάλ υποστήριξε ότι το πλάσμα διαθέτει τα αντισώματα, εξηγώντας πως τα αντισώματα αδρανοποιούν τα σωματίδια του ιού, καθώς η πρόσδεση του αντισώματος στον ιό, τον καταστρέφει.

Η διαδικασία

Δεν πρόκειται για μία επαναστατική προσέγγιση, καθώς η ιατρική αυτή τεχνική ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930, ενώ έχει εφαρμοστεί επιτυχώς σε αρκετές περιπτώσεις. Οι επιστήμονες παίρνουν αρχικά αίμα από ένα ασθενή που έχει αναρρώσει από μία λοίμωξη. Στη συνέχεια, ξεχωρίζουν το πλάσμα, δηλαδή το κομμάτι του αίματος που περιέχει όλα τα αντισώματα και στη συνέχεια τα αντισώματα αυτά χορηγούνται στον ασθενή που νοσεί ή διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από τον COVID-19. Έτσι ενισχύουν την ικανότητά του ανοσοποιητικού του συστήματος να αντιμετωπίσει ή και να προλάβει την εμφάνιση της νόσου.

Στην Κίνα πάντως οι υγειονομικές αρχές επικοινώνησαν με όσους είχαν θεραπευτεί, ζητώντας να δώσουν αίμα. «Θα ήθελα να ζητήσω από εκείνους που θεραπεύθηκαν να δώσουν το πλάσμα τους. Κάνοντας αυτό, θα ξαναδώσουν ελπίδα στους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», είχε δηλώσει εν μέσω της κρίσης ο αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Γκουό Γιανχόνγκ. Το αίτημά του βρήκε ανταπόκριση. Σύμφωνα με αποκάλυψη του εργαστηρίου China National Biotec Group, μεταγγίσθηκε πλάσμα σε δεκάδες ασθενείς, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που παρουσίασαν αισθητή βελτίωση και μάλιστα σε διάστημα που δεν ξεπέρναγε το ένα 24ωρο. «Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι οι μεταγγίσεις πλάσματος είναι ακίνδυνες και αποτελεσματικές», ανέφερε το εργαστήριο.

Ξεκίνησαν παγκόσμιες κλινικές δοκιμές θεραπειών κατά του κορονοϊού

Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ ξεκινά τέσσερις μεγάλες υποσχόμενες δοκιμές για τη θεραπεία της νόσου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκινά τέσσερις μεγάλες δοκιμές για τέσσερις από αυτές που θεωρούνται οι πιο υποσχόμενες. Η προσπάθεια για την αναζήτηση αποτελεσματικών αντιικών φαρμάκων εξελίσσεται παράλληλα με εκείνη για την ανάπτυξη εμβολίου, αλλά αναμένεται να φέρει καρπούς πιο γρήγορα. Μερικά υποψήφια φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, η οποία προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες, κάτι που μπορεί να γλιτώσει χρόνο στους επιστήμονες από ό,τι αν άρχιζαν την προσπάθεια εκ του μηδενός. Η λίστα των φαρμάκων προδημοσιεύθηκε από επιστήμονες στον ιστότοπο bioRxiv, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Νέβαν Κρόγκαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, εντόπισαν 24 υποψήφια φάρμακα για το νέο κορονοϊό, τα οποία ήδη είναι εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη θεραπεία του καρκίνου, της νόσου Πάρκινσον, της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 2 (ουσία μετφορμίνη), αλλά και απρόσμενων παθήσεων, όπως η σχιζοφρένεια (αντιψυχωσική ουσία αλοπεριδόλη). Κάποια άλλα υποψήφια και μη εγκεκριμένα ακόμη φάρμακα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές ή σε πρώιμο στάδιο, όπως ουσίες κατά των παρασίτων.

Solidarity

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια μεγάλη παγκόσμια κλινική δοκιμή, με την ονομασία Solidarity (Αλληλεγγύη), η οποία θα δοκιμάσει τις τέσσερις πιο υποσχόμενες θεραπείες. Η μελέτη θα συμπεριλάβει πολλές χιλιάδες ασθενείς σε δεκάδες χώρες και έχει σχεδιασθεί να είναι απλή, ώστε ακόμη και νοσοκομεία που έχουν «ζοριστεί» στο έπακρο (π.χ. της Ιταλίας) να μπορούν να συμμετάσχουν. Καθώς περίπου το 15% των ασθενών της Covid-19 νοσούν σοβαρά, αναζητούνται επειγόντως θεραπείες, οι οποίες θα επιβραδύνουν ή-ακόμη καλύτερα- θα καταστρέφουν το νέο ιό, έτσι ώστε να σωθούν ζωές, αλλά και να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η συμμετοχή στη μελέτη του ΠΟΥ θα είναι απλή. Ο γιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς (επιβεβαιωμένου κρούσματος) στον ιστότοπο του ΠΟΥ και ο ασθενής θα δηλώνει εγγράφως ότι συναινεί στέλνοντας ηλεκτρονικά τη συγκατάθεση του στον ΠΟΥ. Αφού ο γιατρός αναφέρει ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα στο νοσοκομείο του (από τις τέσσερις θεραπείες), ο ΠΟΥ θα τοποθετεί τυχαία τον ασθενή είτε σε κάποια από τις ομάδες που δοκιμάζουν νέα φάρμακα, είτε στις ομάδες ελέγχου που κάνουν τη στάνταρντ θεραπεία. Οι γιατροί θα πρέπει να δηλώσουν στον ΠΟΥ πότε ο ασθενής πήρε εξιτήριο ή πέθανε, πόσο χρόνο νοσηλεύθηκε και αν χρειάστηκε οξυγόνο ή διασωλήνωση.

“Πλασίμπο”

Η μελέτη είναι τυχαιοποιημένη αλλά όχι διπλά «τυφλή», συνεπώς οι ασθενείς θα ξέρουν αν πήραν κάποιο υπό δοκιμή φάρμακο, κι έτσι μπορεί να υπεισέλθει ο παράγων υποβολής τύπου «πλασίμπο». Όμως ο ΠΟΥ βιάζεται, γι’ αυτό κάνει επιστημονικές «εκπτώσεις» στη μεθοδολογία του. Αν κάποιο φάρμακο δείξει σαφή αναποτελεσματικότητα, η μελέτη γι’ αυτό θα διακοπεί πρόωρα.

Την Κυριακή το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας (INSERM) ανακοίνωσε ότι θα συντονίσει μια επιπρόσθετη κλινική δοκιμή στην Ευρώπη με την ονομασία Discovery (Ανακάλυψη), η οποία θα ακολουθήσει το παράδειγμα του ΠΟΥ, σύμφωνα με το «Science», και θα συμπεριλάβει 3.200 ασθενείς σε τουλάχιστον επτά χώρες. Άλλες χώρες μπορούν να οργανώσουν τις δικές τους συμπληρωματικές κλινικές μελέτες, «πατώντας» πάνω στην μελέτη του ΠΟΥ, κάνοντας επιπρόσθετες μετρήσεις ή παρατηρήσεις (ιολογίας, χημείας, ιατρικής απεικόνισης κ.α.).

Οι τέσσερις πιο ελπιδοφόρες υπό δοκιμή θεραπείες του ΠΟΥ είναι οι εξής:

Remdesivir

Είχε αρχικά αναπτυχθεί από την εταιρεία Gilead κατά του ιού Έμπολα και άλλων σχετικών ιών. Είχε δοκιμαστεί πέρυσι στην έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό, αλλά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι μπορεί να «φρενάρει» τους κορονοϊούς, γι’ αυτό θα δοθεί σε αυτό το φάρμακο μια δεύτερη ευκαιρία. Δύο ασθενείς στις ΗΠΑ που ήδη το πήραν, εμφάνισαν άμεση βελτίωση, αλλά πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, από τα τέσσερα θεραπευτικά σχήματα της μελέτης Solidarity του ΠΟΥ, θεωρείται το πιο υποσχόμενο, καθώς, μεταξύ άλλων, ακόμη και σε μεγάλες δόσεις, δεν φαίνεται να είναι τοξικό. Είναι όμως ακριβό, χορηγείται ενδοφλέβια και πιθανότατα είναι πιο αποτελεσματικό, όταν χορηγείται σε πρώιμο στάδιο της λοίμωξης.

Χλωροκίνη και Υδροξυχλωροκίνη

Ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ότι η χλωροκίνη ότι «θα αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού», πράγμα που οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση σε πολλές χώρες γι’ αυτό το γνωστό εδώ και δεκαετίες φάρμακο κατά της ελονοσίας. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτούνται μεγάλες δόσεις κατά του νέου ιού και το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τοξικές παρενέργειες. Προηγούμενες μελέτες του δεν είναι ενθαρρυντικές. «Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει αυτό το φάρμακο στον ένα ιό μετά τον άλλο, αλλά ποτέ δεν «δούλεψε» στους ανθρώπους. Η δόση του που απαιτείται, είναι υπερβολικά υψηλή», σύμφωνα με την ειδική στις πνευμονικές λοιμώξεις Σουζάνε Χέρολντ του γερμανικού Πανεπιστημίου του Γκίσεν.

Κινέζοι που δοκίμασαν τη χλωροκίνη σε πάνω από 100 ασθενείς με Covid-19, επεσήμαναν τα οφέλη της σε δημοσίευση στο BioScience, αλλά χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες. Περισσότερες από 20 μελέτες έχουν γίνει στην Κίνα για το φάρμακο αυτό, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν έχουν ακόμη δοθεί στον ΠΟΥ. Ερευνητές στη Γαλλία δοκίμασαν τη συγγενική υδροξυχλωροκίνη σε 20 ασθενείς με Covid-19 και ανέφεραν ότι μειώνει το ιικό φορτίο στους ασθενείς, αλλά η μελέτη τους δεν ήταν τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη. Ειδικά η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά, καθώς έχει διάφορες παρενέργειες (π.χ. για την καρδιά). Αλλά θα δοκιμασθεί από τον ΠΟΥ για να υπάρξει επιτέλους μια σαφέστερη εικόνα.

Ritonavir/Lopinavir

Συνδυαστική θεραπεία με την ονομασία Kaletra δύο φαρμάκων κατά του ιού HIV, εγκεκριμένη από το 2000. Μικρή πρόσφατη κλινική δοκιμή σε 199 ασθενείς στη Γουχάν της Κίνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», απογοήτευσε γιατί δεν έδειξε κανένα αποτέλεσμα σε ασθενείς με Covid-19. Αλλά ο ΠΟΥ πιστεύει ότι πρέπει να γίνει μια νέα δοκιμή σε μεγαλύτερο εύρος ασθενών. Η θεραπεία είναι γενικά ασφαλής, αλλά αν αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο ήπαρ.

Η Kaletra σε συνδυασμό με ιντερφερόνη βήτα.

Αγγίζουν τα 700 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Στα 71 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 695, όπως ανέφερε στην επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Από τους ασθενείς νοσηλεύονται 114, εκ των οποίων 35 είναι διασωληνωμένοι. Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του κοροναϊού στη χώρα έχει αυξηθεί φθάνοντας τους 17.

Πως 10.000 άτομα έχουν προσβληθεί στην Ελλάδα

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι εκτιμάται πως 8.000 έως 10.000 άτομα έχουν πιθανότατα προσβληθεί από τον κοροναϊό στη χώρα μας. Την εν λόγω αναφορά τη βάσισε σε μαθηματικά μοντέλα. «Περιμένω αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αγοράσαμε χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. «Δεν μπορώ να πω ότι η καμπύλη έχει μειωθεί αλλά σίγουρα δεν έχει αυξηθεί δραματικά».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κρούσματα υπάρχουν σε 28 διαφορετικές περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας (σ.σ. νομοί), τα περισσότερα εκ των οποίων στην Αθήνα, την Ηλεία, την ανατολική Αττική, τον Πειραιά και την Καστοριά.

Έχουμε κάνει παραγγελία από το ελπιδοφόρο ιαπωνικό φάρμακο

Σε παραγγελία φαρμάκου για την αντιμετώπιση του κοροναϊού έχει προχωρήσει η ελληνική πλευρά, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη νόσο, είπε: «Έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόταν στο αντιγριπικό φάρμακο το οποίο έχει αναπτύξει εταιρεία του ιαπωνικού ομίλου Fujifilm, το οποίο φέρεται να λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη Τρίτη η κινεζική κυβέρνηση.

Κύρια ουσία του φαρμάκου είναι η φαβιπιραβίρη, η οποία δρα ως αναστολέας της πολυμεράσης πολλών RNA ιών. Όπως εκτιμάται εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι μειώνει και τη μεταδοτικότητα της νόσου. Το φάρμακο χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό από τον Φεβρουάριο.

Σε κλινική δοκιμή στο Σεντσέν, οι ασθενείς που πήραν το φάρμακο βγήκαν αρνητικοί στον ιό σε διάστημα 4 ημερών

Το Favipiravir έχει βρεθεί αποτελεσματικό, χωρίς εμφανείς παρενέργειες, στο να βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν, είπε ο Ζανγκ Σινμίν, αξιωματούχος του υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου λίγες μέρες νωρίτερα. Είναι πολύ ασφαλές και σαφώς αποτελεσματικό στη θεραπεία, δήλωσε ο Σιμνίν, βλέποντας ελπιδοφόρα αποτελέσματα στις κλινικές ενδείξεις του φαρμάκου. Όπως αναφέρει το NHK, σε κλινική δοκιμή στο Σεντσέν, οι ασθενείς που πήραν το φάρμακο βγήκαν αρνητικοί στον ιό σε διάστημα 4 ημερών από την στιγμή που είχαν βρεθεί θετικοί.

Εν συγκρίσει, ασθενείς οι οποίοι δεν έλαβαν το φάρμακο αρνητικοποιήθηκαν από τον ιό σε διάστημα 11 ημερών σημείωσαν μεγαλύτερη βελτίωση στο στήθος και χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο για να βρεθούν αρνητικοί στον ιό, συγκριτικά με ασθενείς που δεν πήραν το φάρμακο. Επιπρόσθετα, ακτινογραφίες ασθενών που έλαβαν το φάρμακο δείχνουν βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων τους κατά 91% την ώρα που ασθενείς που δεν το έλαβαν παρουσίασαν βελτίωση σε ποσοστό 62%. Mάλιστα μεγάλες ποσότητες του φαρμάκου έχει παραγγείλει ο ΕΟΦ καθώς θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε ασθενείς που νοσούν βαριά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως πηγή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας την οποία επικαλέστηκε η Mainicih Shimbun σημείωσε πως το φάρμακο δεν φαίνεται το ίδιο αποτελεσματικό σε άτομα με σοβαρότερα συμπτώματα, όπου ο ιός έχει ήδη πολλαπλασιαστεί.

Την ίδια ώρα, προχωρούν και προσλήψεις

«Από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, ασκήσεις ετοιμότητας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε ο υπουργός συνεχίζεται η σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ σημειώνοντας ότι «πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κοροναϊό».

Συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με COVID -19 και όπως είπε ο κ. Κικίλιας, Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και το θεραπευτήριο «Άττικα» στην Ελευσίνα θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19. «Είναι στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας και συμπληρώνοντας ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Exit mobile version