Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πλατφόρμα 800 ευρώ: Σήμερα η αίτηση για το επίδομα – Αυξάνονται οι δικαιούχοι
ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Πλατφόρμα 800 ευρώ: Σήμερα η αίτηση για το επίδομα – Αυξάνονται οι δικαιούχοι

Πλατφόρμα 800 ευρώ: Ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους.

Πλατφόρμα 800 ευρώ: Κάποια στιγμή στην ημέρα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην «Εργάνη» για τα 800 ευρώ, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας παράλληλα πως οι υπουργικές αποφάσεις είναι οι δύο πρώτες για την εφαρμογή των μέτρων και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στην περίοδο της πανδημίας. Όπως τόνισε το πρώτο μέτρο αφορά τα 800 ευρώ που θα δοθούν στους εργαζόμενους ενώ το δεύτερο μια έκπτωση της τάξεως του 40% για το μίσθωμα οικίας του εργαζόμενου. Το τρίτο μέτρο, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι μια έκπτωση της τάξεως του 40% για το μίσθωμα του επιχειρηματία.

Την ίδια ώρα, ο κ. Βρούτσης είπε πως για όσους ανεστάλη η εργασία τους από το κράτος, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα ως την 31/3 ενώ. Όσοι δε, εργάζονται κανονικά αλλά η επιχείρησή τους έχει πληγεί, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα έως 20/4. Διευκρίνισε δε, πως σε αυτή την περίπτωση η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου. Όπως εξήγησε ο κ. Βρούτσης τα έντυπα θα μπουν στις πλατφόρμες μόλις συμπληρωθούν από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, ενώ ανακοίνωσε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Εργάνη» θα ανοίξει κάποια στιγμή μέσα στη μέρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε διεύρυνση κατά 100 των ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης με την απόφαση να υπογράφεται σήμερα ή την Τετάρτη, όπως είπε στον ΑΝΤ1.

Ποια είναι τα μέτρα

Το πρώτο μέτρο αφορά τα 800 ευρώ που θα δοθούν στους εργαζομένους.

Το δεύτερο μέτρο είναι μια έκπτωση της τάξεως του 40% για το μίσθωμα οικίας του εργαζομένου.

Το τρίτο μέτρο είναι μια έκπτωση της τάξεως του 40% για το μίσθωμα του επιχειρηματία.

Διευκρινήσεις

Για όσους ανεστάλη η εργασία τους από το κράτος, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα έως 31/3.

Για όσους συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά αλλά η επιχείρηση έχει πληγεί, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα έως 20/4. Σε αυτή τη περίπτωση η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου.

Ποιοι υπάγονται στα μέτρα

Όλοι όσοι εντάσσονται ως μισθωτοί σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους από το κράτος, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση, όπως είπε ο κ. Βρούτσης.

Επίσης, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, στις οποίες οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ανέστειλαν τη σύμβασή τους, μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Τέλος, όσοι εργαζόμενοι απελύθησαν και δεν δικαιούνται ή δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για το επίδομα ανεργίας, μπορούν και αυτοί να κάνουν αίτηση.

Tα στοιχεία τους για την αίτηση θα μπορούν να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι σε διαφορετική πλατφόρμα από την «Εργάνη», η οποία θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Για τους ανέργους του ΟΑΕΔ, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι θα δοθεί παράταση τους επιδόματος για 2 ακόμα μήνες, την οποία θα αιτούνται αυτοδικαίως.

Σχετικά με τα μειωμένα ωράρια και τους μισθούς κάποιων εργαζομένων, ο υπουργός επεσήμανε πως το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, γι’ αυτό το λόγο δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις  να κάνουν χειρισμούς, ώστε να αποφύγουν τις απολύσεις.

Τα μέτρα που λήφθηκαν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας ήταν:

–    Το επίδομα των 800 ευρώ με απαγόρευση της απόλυσης εργαζομένων

–    Να αξιολογηθεί το προσωπικό από τις επιχειρήσεις, πάλι με απαγόρευση απόλυσης

–    Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό στο 50% με μισές αποδοχές

Σχετικά με τις απολύσεις συμβασιούχων θα ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους, άρα δικαιούνται τα 800 ευρώ.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν σε κάποιον ΚΑΔ, αλλά έχουν πληγεί, ο υπουργός είπε ότι πρόκειται να βγουν και νέοι ΚΑΔ και η περίμετρος θα ανοίγει σιγά σιγά αναλόγως και της εξέλιξης της κρίσης.  «Οι αποφάσεις μας θα είναι ταχύτατες», τόνισε.

Ανεργία, εισφορές

Για την ανεργία στην περίοδο αυτή ο κ. Βρούτσης είπε ότι παρατηρήθηκαν 43.000 απολύσεις το πρώτο 20ημερο του 2020. Ωστόσο, ανακόπηκαν με τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για απαγόρευση των απολύσεων.

Στη συνέχεια ο υπουργός δήλωσε πως, «από σήμερα θα καλύψουμε μεγάλο εύρος οικονομίας» και θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτό.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου, ο κ. Βρούτσης είπε ότι λήγουν 31 Μαρτίου και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ.

Ωστόσο, όσοι δεν μπορέσουν λόγω της κατάστασης θα τους δοθεί δυνατότητα μετά το καλοκαίρι να πληρώσουν.

Σχετικά με όσους έχουν κάνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων, υπάρχει πρόβλεψη αναστολής της δόσης ληξιπρόθεσμης οφειλής για όσους δεν μπορέσουν να πληρώσουν τώρα, ώστε να μην χάσουν τη ρύθμιση. Θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις, είπε ο υπουργός.

Εκδόθηκαν οι πρώτες ΥΑ για τα 800 ευρώ – Για τους εργοδότες

Οι δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν τη διαδικασία συμπλήρωσης των εντύπων από τις επιχειρήσεις-εργοδότες για τα 800 ευρώ, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού, εκδόθηκαν.

Δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη 24.03.2020 η υπ’ αριθμό 13031/Δ1.4551 απόφαση του Υπουργείου με Θέμα: «Τροποποίηση της Αριθμ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (3520/Β΄/19-9-2019)

«Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

Σύμφωνα με την απόφαση οι επιχειρήσεις – εργοδότες:

Α) των οποίων έχει ανασταλεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής (οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων) υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

i) την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,

ii) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,

iii) τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

iv) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητα τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Και

Β) που βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

i) την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,

ii) τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

iii) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητα τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αν ο εργοδότης δεν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην ειδική πλατφόρμα, θα εξαιρείται από τα ευνοϊκά μέτρα αναστολής των υποχρεώσεων πληρωμής.

Το επίδομα των 800 ευρώ, συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί:

1. Σε περίπου 500.000 μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή του κράτους

2. Σε περίπου 1 εκ. μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου και θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30/4 με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

3. Σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται

4. Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

5. Το επίδομα θα το λάβουν τόσο οι πλήρως απασχολούμενοι, όσο και οι απασχολούμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

6. Το επίδομα επίσης θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου

7. Παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας για άλλους 120.000 ανέργους η επιδότηση των οποίων έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020, δηλαδή από 1/1 έως και 31/3. Συνεπώς και αυτοί θα λάβουν 800 ευρώ. Η εξυπηρέτηση του κοινού στον ΟΑΕΔ με φυσική παρουσία είναι δυνατή μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού που ορίζεται μέσω της διεύθυνσης www.oaed.gr/menoumespiti. Όλοι όσοι θα υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας έως την Παρασκευή 3 Απριλίου, η επιδότησή τους θα ξεκινάει αναδρομικά από την 7η ημέρα μετά την ημερομηνία απόλυσής τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης.

8. Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων.

Πώς θα αποδεικνύεται ποιες επιχειρήσεις ή κλάδοι (ΚΑΔ) πλήττονται και πρέπει να ενισχυθούν;

Το υπουργείο οικονομικών ήδη δημοσίευσε τους ΚΑΔ που θα λάβουν ενίσχυση αλλά όπως διευκρινίστηκε στο πακέτο θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι. Οι παράμετροι για να καθοριστούν οι κλάδοι είναι:

– η πτώση του τζίρου (πχ άνω του 20% ή 30%)

– ο αριθμός των εργαζομένων τους

– η δομή κόστους του κάθε κλάδου

– τυχόν καταστροφή αποθεμάτων ή άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Η εξέταση γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών και των δηλώσεων και στοιχείων στον ΦΠΑ και στον ΕΦΚΑ.

Οι εργαζόμενοι 

Στην ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να συμπληρώνονται:

Α. Γενικά στοιχεία εργοδότη δηλαδή:

Αν είναι φυσικό πρόσωπο ή όχι
Ο αριθμός μητρώου εργοδότη
Η επωνυμία του εργοδότη ή το επώνυμο
Το όνομα και το όνομα πατρός
Ο διακριτικός τίτλος
Η αρμόδια Δ.Ο.Υ
Ο ΑΦΜ
Ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας και η περιγραφή του ΚΑΔ
Η ημερομηνία έναρξης

Β. Τα στοιχεία του εργαζόμενου δηλαδή

Ο ΑΦΜ του εργαζόμενου
Ο ΑΜΚΑ
Το επώνυμο και το όνομα
Το όνομα πατρός
Το όνομα μητρός
Κινητό τηλέφωνο
E mail
Αριθμό Τραπεζικού λογαριασμού

Το ηλεκτρονικό έγγραφο έχει θέση υπεύθυνης δήλωσης στην οποία ο εργαζόμενος θα πρέπει να δηλώσει αν έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του. Επίσης, αν έχει λυθεί η σύμβαση εργασίας τους ή αν ο ίδιος έχει αποχωρήσει οικειοθελώς μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου 2020.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να δηλώσουν αν μισθώνουν την κύρια κατοικία τους ή αν δεν μισθώνουν. Σε περίπτωση που μισθώνουν θα πρέπει να συμπληρώσουν και τη διεύθυνση του ακινήτου που μισθώνουν καθώς και το ονοματεπώνυμο αλλά και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Τα έντυπα που αφορούν στον εργαζόμενο συμπεριλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση που μπορεί να βρείτε ΕΔΩ: ergazomenoi_eggrafo

Κορωνοϊός: Ερχεται νέο πακέτο μέτρων -Κρίσιμες αποφάσεις για ενοίκια, επιταγές

Ενδεχομένως και σήμερα, το αργότερο αύριο, το οικονομικό επιτελείο θα διευρύνει τη λίστα των κλάδων και των επιχειρήσεων που έχουν βγει νοκ άουτ και αποκτούν πρόσβαση στα μέτρα στήριξης που «ξεδιπλώνονται», την ώρα που τα σχετικά αιτήματα στο υπουργείο Οικονομικών σχηματίζουν «βουνό».

Πέρα από τη νέα διεύρυνση των ΚΑΔ, αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μείωση των ενοικίων. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες μένει να διευκρινιστεί αν όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν δικαίωμα στην ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, ενώ για την έκπτωση κατά 40% στα ενοίκια επαγγελματικής στέγης και νοικοκυριών θα πρέπει να εξειδικευθούν δικαιολογητικά και διαδικασίες. Όπως σημείωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ήταν δύσκολα και «σίγουρα είχαν έναν ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα». Σίγουρα όμως, αυτό που μετράει τώρα είναι να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις