Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα 800 ευρώ δικαιούχοι: Βήμα – βήμα πώς να συμπληρώσετε την αίτηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 800 ευρώ δικαιούχοι: Βήμα – βήμα πώς να συμπληρώσετε την αίτηση

Επίδομα 800 ευρώ δικαιούχοι: Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα μια νέα πραγματικότητα.

Επίδομα 800 ευρώ δικαιούχοι: Ο κορωνοϊός ανατρέπει όχι απλά την καθημερινότητά αλλά και τη ζωή των Ελλήνων, με τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της νόσου να πλήττουν και εργασιακά και οικονομικά χιλιάδες πολιτών. Το επίδομα των 800 ευρώ είναι ένα από τα βοηθήματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα μια νέα πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση στα μέτρα που λαμβάνει για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις και να μην γίνουν απολύσεις από τις πληττόμενες επιχειρήσεις είναι και η χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ, για το διάστημα μέχρι 30 Απριλίου, τόσο στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή όσο και στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές αλλά έχουν υποστεί δραματική μείωση του τζίρου τους.

Επίδομα 800 ευρώ δικαιούχοι

– Μισθωτοί των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή του κράτους, οι οποίοι υπολογίζονται σε 500.000.
– Σε μισθωτούς επιχειρήσεων των οποίων μειώθηκε ο τζίρος λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού και θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.
– Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30/4 με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Το μέτρο αφορά 1 εκατ. μισθωτούς.
– Το επίδομα θα λάβουν ακόμη ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται.

Διευκρινίσεις για το επίδομα των 800 ευρώ

Εργαζόμενοι ξενοδοχείων, η λειτουργία των οποίων ανακοινώθηκε προχθές πως σταματάει έως το τέλος Απριλίου.
Το επίδομα θα το λάβουν τόσο οι πλήρως απασχολούμενοι, όσο και οι απασχολούμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
Το επίδομα επίσης θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου
Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φόρα την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
Για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020.
Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων.

Επίδομα 800 ευρώ – αίτηση

1. Μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευτεί ο κατάλογος με τους Κωδικούς Αριθμούς των επιχειρήσεων που θα δικαιούνται να ενταχθούν στο μέτρο. Ένταξη σημαίνει ότι θα μπορούν να θέσουν σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας ορισμένων ή και όλων των εργαζομένων της επιχείρησής τους προκειμένου οι τελευταίοι να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ. Ο κατάλογος θα περιέχεται στην σχετική υπουργική απόφαση.

2. Μετά την δημοσίευση της απόφασης θα ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα. Οι εργοδότες θα κληθούν να δηλώσουν τα στοιχεία των εργαζομένων που:

a. Απολύθηκαν από την 1η μέχρι τις 20 Μαρτίου

b. Παραιτήθηκαν από την 1η μέχρι τις 20 Μαρτίου.

c. Ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους (σ.σ η αναστολή θα πρέπει να είναι για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών και αν ο εργοδότης μπει σε αυτή τη διαδικασία, ο εργοδότης δεν θα μπορεί να κάνει καταγγελίες συμβάσεων εργασίας.

3. Αφού γίνει η δήλωση από τον εργοδότη, θα πρέπει να γίνεται αντίστοιχη αίτηση και από τον εργαζόμενο. Ο τελευταίος θα γνωστοποιεί τα στοιχεία του εργοδότη του, τον αριθμό τραπεζικού του λογαριασμού (IBAN) στον οποίο ο ίδιος να είναι κύριος δικαιούχος.

Θα γίνει προσπάθεια τα περισσότερα στοιχεία να είναι προσυμπληρωμένα για να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη η διαδικασία.

4. Το επίδομα θα μπορεί να καταβληθεί αφού γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του εργοδότη και του εργαζόμενου με βάση τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Εφόσον γίνει η διασταύρωση, το ποσό θα καταβληθεί πριν από το Πάσχα.

Με την υπουργική απόφαση θα λυθούν διάφορες απορίες που εξακολουθούν να υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι μόνο όσοι έχουν κύριο ΚΑΔ που συμπεριλαμβάνεται στη σχετική λίστα, θα μπορούν να εντάξουν το προσωπικό τους στο καθεστώς της αναστολής.

Επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των απολύσεων, είναι πιθανό να επανεξεταστεί. Επίσης, υπάρχουν πάνω από 200.000 πολίτες που έχουν διπλή ιδιότητα. Και μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι. Το βέβαιο είναι ότι αν έχουν δικαίωμα στα 800 ευρώ και για τις δύο ιδιότητες, δεν θα εισπράξουν διπλό επίδομα καθώς η αίτηση θα είναι μια ανά φυσικό πρόσωπο.

Δείτε ακόμα

Προσαρμόζονται οι πολίτες – Ασταμάτητοι οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ

Ξεκινά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα δημοτικά: Τι δήλωσε η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη

«Η Ελλάδα πρέπει να βγει νικήτρια»: Δηλώσεις Άδωνι για την λειτουργία των σούπερ μάρκετ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις