Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έλεγχοι ΕΛΑΣ – κορονοϊός: Σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα (vid)
ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι ΕΛΑΣ – κορονοϊός: Σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα (vid)

Έλεγχοι ΕΛΑΣ - κορονοϊός: Λόγω πρώτης ημέρας, οι πιο πολλοί είχαν μαζί τους μια χειρόγραφη δήλωση.

Έλεγχοι ΕΛΑΣ – κορονοϊός: Σε εφαρμογή έχει τεθεί από τις 6 το πρωί η απαγόρευση κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Από νωρίς το πρωί αστυνομικοί, δημοτικοί αστυνομικοί, λιμενικοί σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι πολίτες συμμορφώνονται με το νέο μέτρο. Οι περισσότεροι από τους οδηγούς και τους πεζούς είχαν μαζί τους, όπως φαίνεται στα βίντεο που ακολουθούν, χειρόγραφες δηλώσεις για την κίνησή τους.

Μπλόκο για ελέγχους έχει στηθεί από την αστυνομία και στην λεωφόρο Κηφισού στην γέφυρα Καλυφτάκη με αποτέλεσμα να παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση στο ρεύμα ανόδου, η οποία λίγο πριν τις 7:30 ξεκινούσε από το ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας. Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, επιτήρηση για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα γίνεται και με τη χρήση drones καθώς και ελικοπτέρων.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος – Τι οφείλουν να κάνουν οι πολίτες

– Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

– Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

– Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

– Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

– Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

– Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και το τονίζω κατηγορηματικά ότι το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Τα πρόστιμα

Την παραβίαση της καραντίνας από 13 πολίτες που ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν λόγω άφιξης τους από το εξωτερικό και την επιβολή του προστίμου των 5.000 ευρώ, ανακοίνωσε εκτός των άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας παράλληλα τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους αύριο, πρώτη μέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, όπως είπε ο υφυπουργός, από σήμερα το βράδυ είναι διαθέσιμη η ιστοσελίδα forma.gov.gr, για τη συμπλήρωση των αδειών κυκλοφορίας. Οι εργαζόμενοι, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αύριο θα μεταβούν στην εργασία τους με υπεύθυνη δήλωση, αλλά θα αποχωρήσουν με σχετική βεβαίωση του εργοδότη και μόνο.

Ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παραβιάσεις της καραντίνας που εντοπίστηκαν από ελέγχους της αστυνομίας, τονίζοντας:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα -και θέλω να σταθώ σε αυτό- 217 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμπολίτες μας που έπρεπε και ήταν υποχρεωμένοι να βρεθούν σε καραντίνα ερχόμενοι αεροπορικώς από διάφορους προορισμούς. Από το σύνολο των 217 ελέγχων σε όλη τη χώρα, εντοπίστηκαν 13 περιπτώσεις που βρέθηκαν είτε εκτός είτε πέριξ της οικίας τους και όχι εντός αυτής. Στον καθένα από αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινικές διώξεις»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις