Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση: Μέτρα ενίσχυσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Μέτρα ενίσχυσης

Κυβέρνηση: Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για την θωράκιση και του συστήματος υγείας και της οικονομίας, αλλά και των πολιτών.

Κυβέρνηση: Συνεχίζει η κυβέρνηση τον αγώνα δρόμου για την θωράκιση και του συστήματος υγείας και της οικονομίας, αλλά και των πολιτών. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το κυβερνητικό επιτελείο είναι πολλά και στους τρεις τομείς, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση από μια μερίδα πολιτών της χώρας. Για το σύστημα υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας επιδόθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε έναν αγώνα ευαισθητοποίησης κρατών, αλλά και ιδιωτών και, από ό,τι φαίνεται, οι προσπάθειες αυτές αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Ήδη από την Κίνα το υπουργείο Υγείας παρέλαβε ιατροφαρμακευτικό υλικό σε μεγάλες ποσότητες, το οποίο θα κατανεμηθεί στα νοσοκομεία, ενώ και ιδιώτες, όπως για παράδειγμα εφοπλιστές, ξεκίνησαν τις δωρεές μηχανημάτων και υλικών, τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση σε όσα νοσοκομεία αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στόχος είναι να θωρακιστεί έτι περαιτέρω το σύστημα υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια, ώστε να αντέξει σε περίπτωση που η κατάσταση δυσκολέψει. Παράλληλες κινήσεις, οι οποίες ενισχύονται μέρα με την μέρα, γίνονται και στην οικονομία, με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο να έχει ήδη κατορθώσει να απεμπλακεί η χώρα από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και να έχει πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και βέβαια των εργαζομένων.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κυβέρνηση: Τα οικονομικά μέτρα

Στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας δόθηκαν όλες εκείνες οι διαβεβαιώσεις για πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, την προστασία των επιταγών, των δόσεων των δανείων. Την προσεχή εβδομάδα σε συνεννόηση με την ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει και άλλες φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα σημαντική είναι η δράση του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης, που άνοιξε μια σειρά από ψηφιακές πλατφόρμες, ώστε οι πολίτες να περιορίζουν στο ελάχιστο την φυσική τους παρουσία για το σύνολο των συναλλαγών τους με τράπεζες και δημόσιο.

Μη υπεύθυνη συμπεριφορά

Ο μοναδικός, αλλά και πολύ σημαντικός προβληματισμός είναι η συμπεριφορά μιας μερίδας πολιτών, που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες να παραμείνουν σπίτι και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς συναίσθηση του κινδύνου. Επειδή όμως τις αποφάσεις για τους πολίτες τις λαμβάνει η πολιτεία, η κυβέρνηση είναι ένα βήμα πριν την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα σε κλάδους της οικονομίας και γι’ αυτό επιλέγεται ως έσχατο μέσο. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε μόνιμη επικοινωνία με τους επικεφαλής επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής και αν εκείνοι δώσουν το πράσινο φως δεν θα διστάσει να το κάνει.

Εντολή υπουργείου Εργασίας

Υποχρεωτικά έως την Μεγάλη Τετάρτη θα πρέπει να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα γι’ αυτήν την οδηγία μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα εκδοθεί και η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Την ίδια ώρα η λίστα με τις επιχειρήσεις που θα είναι δικαιούχες των στηρικτικών μέτρων της κυβέρνησης διευρύνεται και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί νέα λίστα με τους καινούριους ΚΑΔ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η οικονομία σε παύση, όχι η κυβέρνηση

«Μπορούμε να βγούμε νικητές»: Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο υπουργείο Υγείας

Κορονοϊός: Θεσσαλονικείς στην Χαλκιδική για ψώνια και… βόλτες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις