Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θεραπεία κορονοϊού: Ελληνική ανακάλυψη ίσως φέρει νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Covid 19
ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Θεραπεία κορονοϊού: Ελληνική ανακάλυψη ίσως φέρει νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Covid 19

Θεραπεία κορονοϊού: Την ίδια ώρα, η πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το νέο κορωνοϊό με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του HIV, απέτυχε δυστυχώς στην πρώτη κλινική δοκιμή της.

Θεραπεία κορονοϊού: Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της βαριάς πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός ανοίγει η ανακάλυψη που έκανε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως Πάσχοντες, στα εργαστήρια του Αττικού Νοσοκομείου. Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, που είναι και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες δήλωσε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ομάδα πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Τα αίματα αυτά αναλύθηκαν στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή». Από αυτή την ανάλυση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής, προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι»- δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν παρέμβουμε και τα μπλοκάρουμε με βιολογικούς παράγοντες -μονοκλωνικά αντισώματα- έχουμε πολλές ελπίδες να θεραπεύσουμε τους βαριά ασθενείς.

Η ανάλυση αυτή, όπως αναφέρει ο καθηγητής, «παρουσιάστηκε στην Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, την Τρίτη και αποτελεί τη βάση για ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης της θεραπείας». Επίσης υπάρχει διαθέσιμη εξέταση αίματος, δηλώνει ο κ. Γιαμαρέλλος «που μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιος άρρωστος χρειάζεται θεραπεία και η οποία εξέταση προτείνεται να μπει και αυτή στο πρωτόκολλο». Την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, που δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια, πλαισιώνουν διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι της χώρας.

Θεραπεία κορονοϊού: Απέτυχε στην πρώτη κλινική δοκιμή η ελπιδοφόρα θεραπεία με τα φάρμακα του HIV

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το νέο κορωνοϊό απέτυχε δυστυχώς στην πρώτη κλινική δοκιμή της. Αυτό ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες. Πρόκειται για την επονομαζόμενη Kaletra, ένα συνδυασμό δύο φαρμάκων, του lopinavir και του ritonavir, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του ιού HIV. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τους «The New York Times», ανέφεραν ότι «κανένα όφελος δεν παρατηρήθηκε» κατά τη δοκιμή της θεραπείας σε 199 ενηλίκους ασθενείς ηλικίας 48 έως 68 ετών σε νοσοκομείο της πόλης Ουχάν, του επικέντρου της επιδημίας στην Κίνα. Για 14 μέρες οι μισοί από τους Κινέζους ασθενείς έκαναν τη «στάνταρντ» θεραπεία για πνευμονία, ενώ οι άλλοι μισοί πήραν επιπρόσθετα και την Kaletra. Όπως διαπιστώθηκε, η Kaletra δεν μείωσε τη χρονική διάρκεια της νόσου, ούτε απέτρεψε θανάτους στη δεύτερη ομάδα των ασθενών.

Δεν χάνουν την ελπίδα τους

Αν και απογοητευτική η δοκιμή, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν αποτελεί την τελευταία λέξη, καθώς περαιτέρω δοκιμές θα δείξουν κατά πόσο τα εν λόγω δύο φάρμακα θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν χορηγηθούν σε πιο πρώιμο στάδιο της Covid-19 ή αν συνδυασθούν με άλλα φάρμακα. Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αποδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19. Οι γιατροί ανά τον κόσμο δοκιμάζουν απελπισμένα διάφορα φάρμακα, τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες, μήπως κάποιο από αυτά βοηθήσει τελικά τους σοβαρά αρρώστους.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάποιο φάρμακο να έχει σαφή αποτελεσματικότητα. Μεταξύ άλλων, δοκιμάζεται η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, ενός φθηνού και σχετικά ασφαλούς φαρμάκου κατά της ελονοσίας. Οι έως τώρα αναφορές από τη δοκιμή της σε ασθενείς στην Κίνα και στη Γαλλία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμη για να είναι βέβαιοι οι γιατροί.

Και άλλα φάρμακα υπό δοκιμή για τον κορωνοϊό

Υπό δοκιμή σε νοσοκομεία βρίσκεται και το πειραματικό αντιικό φάρμακο remdesivir της εταιρείας Gilead, καθώς και ένα παλιό ασφαλές αντιυπερτασικό φάρμακο, το losartan, μήπως μπορεί να αποτρέψει τις ήπιες λοιμώξεις της Covid-19 να επιδεινωθούν στην πορεία. Το εν λόγω φάρμακο μπλοκάρει τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισδύσει στα κύτταρα του ανθρώπου, συνεπώς οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να επιβραδύνει τη δράση του SARS-CoV-2.

Καθηγητής Φαρμακολογίας: Η χλωροκίνη έχει μεγάλη τοξικότητα 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις