Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έβρος μετανάστες: Αλλαγή πλεύσης από την Τουρκία
ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος μετανάστες: Αλλαγή πλεύσης από την Τουρκία

Έβρος μετανάστες: Η Τουρκία απομακρύνει με λεωφορεία μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο στις Καστανιές

Έβρος μετανάστες: Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των τουρκικών αρχών για τη μεταφορά στο εσωτερικό της χώρας των μεταναστών που εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην ελληνοτουρκική μεθόριο στις Καστανιές. Περισσότερα από 20 λεωφορεία έχουν καταμετρηθεί να συγκεντρώνονται για την μεταφορά των μεταναστών στην Κωνσταντινούπολη. Την επιχείρηση συντονίζουν οι τουρκικές αστυνομικές αρχές. Οι Έλληνες επιτελείς εκτιμούν ότι η μεταφορά των μεταναστών ενδεχομένως με τις εξελίξεις που υπάρχουν και τα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Εξάλλου ο συνωστισμός χιλιάδων μεταναστών στο συγκεκριμένο σημείο ήταν υγειονομική βόμβα και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης αλλά και επέκτασης της νόσου.

Από την άλλη κανείς δεν αποκλείει ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να εμπίπτει στο πλαίσιο των τακτικισμών της Τουρκίας για τη δημιουργία εντυπώσεων. Μπορεί να επιθυμούν είτε τη χαλάρωση της ελληνικής πλευράς και την αποχώρηση των επικουρικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για να επανέλθουν αργότερα, είτε και τη δημιουργία θετικών εντυπώσεων στην Ευρώπη.

Έβρος μετανάστες: Με κενά

Tο γεγονός βέβαια ότι οι μετανάστες, αφού καταγραφούν, τοποθετούνται στα λεωφορεία με την ύπαρξη μίας κοινής σειράς καθισμάτων ανάμεσά τους, προφανώς για μην έρχεται σε άμεση επαφή ο ένας από τον άλλον, ενισχύει τη θέση της απομάκρυνσης λόγω κορονοϊού. Οι μετανάστες που αποχωρούν είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, ενώ όπως εκτιμάται η επιχείρηση μεταφοράς τους αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες ή ημέρες δεδομένου και του μεγάλου αριθμού τους που είχε συγκεντρωθεί στον μεθοριακό σταθμό του Παζάρκουλε, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Περιορισμένα και τα επεισόδια

Ήδη από χθες το βράδυ παρατηρήθηκε μειωμένη συγκέντρωση μεταναστών στα συρματοπλέγματα που χωρίζουν την ελληνική με την τουρκική πλευρά των συνόρων στην περιοχή των Καστανιών, ενώ περιορισμένης έκτασης, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ήταν και τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι σήμερα το πρωί απέναντι από τις ελληνικές δυνάμεις είχαν αντιπαραταχθεί μερικές μόλις δεκάδες παράνομων μεταναστών, με ελάχιστους από αυτούς πλέον να δοκιμάζουν να πετάξουν πέτρες ή κάποιο αντικείμενο προς την ελληνική πλευρά.

Σε επαγρύπνηση

Παρ’ όλα αυτά πάντως οι ελληνικές αστυνομικές αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις, όπως και οι άνδρες της Frontex εξακολουθούν και παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, αναμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην τουρκική πλευρά των συνόρων και εάν όντως οι τουρκικές αρχές σκοπεύουν να απομακρύνουν το σύνολο των παράνομων μεταναστών από την περιοχή, μεταφέροντας τους στην Κωνσταντινούπολη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κορονοϊός Ελλάδα: Βοήθεια στο σπίτι από τον Δήμο Αθηναίων

Κρούσματα στην Ελλάδα – κορονοϊός: Εκτίμηση “βόμβα” από την καθηγήτρια Λινού

Κορωνοϊός Γαλλία: Πρόστιμα σε όσους βγαίνουν βόλτα με το ποδήλατο

Ισπανία κορονοϊός: Ντύθηκε τυραννόσαυρος και βγήκε στον δρόμο

Βερύκιος κορονοϊός: Το “ξέσπασμα” για τους ηλικιωμένους

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις