Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / MRAP κατασχεμένα: Θηριώδη οχήματα στρατιωτικού τύπου από την Αθήνα προς τα σύνορα του Έβρου
ΕΛΛΑΔΑ

MRAP κατασχεμένα: Θηριώδη οχήματα στρατιωτικού τύπου από την Αθήνα προς τα σύνορα του Έβρου

MRAP κατασχεμένα: Ήταν κατασχεμένα από το 2015 και σάπιζαν σε αποθήκες του τελωνείου Πειραιά μαζί με άλλα οχήματα, αλλά αξιοποιήθηκαν κατάλληλα.

MRAP κατασχεμένα: Ένα εντυπωσιακό θέαμα μπορούσε να δει κανείς χθες το μεσημέρι στην Εθνική οδό στο ρεύμα προς Λαμία. Στο ρεύμα της ανόδου και συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων κινούταν ένα κομβόι τεθωρακισμένων οχημάτων MRAP Typhoon GSS-300 καναδικής κατασκευής. Τα συγκεκριμένα οχήματα είχαν κατασχεθεί από το 2015 και παρέμεναν αδρανή στις αποθήκες του τελωνείου Πειραιά. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο κρίθηκε σκόπιμο να αξιοποιηθούν. Έτσι αφού ελέγχθηκε η επιχειρησιακή τους ικανότητα και κρίθηκαν αξιόμαχα, αποφασίστηκε η αποδέσμευσή τους, προκειμένου να συμβάλουν στην προστασία των συνόρων μας.

Όπως αναφέρθηκε, τα οχήματα κατασχέθηκαν το 2015 και συγκεκριμένα τον Μάιο, όταν το Λιμενικό εντόπισε νότια της Κρήτης ένα φορτηγό πλοίο με το όνομα Tychy και προορισμό τη Λιβύη, που στα αμπάρια του είχε κρυμμένα 16 στρατιωτικά και πολιτικά οχήματα. Τηρώντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. περί απαγόρευσης μεταφοράς, προμήθειας ή πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στη συντηρητική δέσμευση των τροχοφόρων και τα μετέφεραν στις αποθήκες του ΣΤ’ Τελωνείου Πειραιά.

MRAP κατασχεμένα: Τι υπήρχε στα αμπάρια του πλοίου

Ειδικότερα, το φορτηγό Tychy μετέφερε στα αμπάρια του οκτώ οχήματα κατηγορίας MRAP Τyphoon GSS-300 (αυτά δηλαδή που μεταβαίνουν τώρα στον Έβρο), πέντε θωρακισμένα τύπου Toyota Land Cruiser, δύο οχήματα BMW και ένα ακόμη μάρκας Mercedes. Κατά καιρούς είχαν γίνει συζητήσεις περί αξιοποίησής τους αλλά τίποτα τέτοιο δεν είχε γίνει μέχρι πρότινος.

Οι ιδιότητες των οχημάτων

Τα θηριώδη αυτά οχήματα κατασκευάζονται από την καναδική εταιρεία Streit Group, έχουν μήκος 6,5 μέτρα, πλάτος 2,43 μέτρα, ύψος 2,37 μέτρα, βάρος 12,5 τόνους διμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρουν 8 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες ή αστυνομικούς. Το επίπεδο προστασίας που προσφέρει η θωράκιση του οχήματος είναι Level 2 STANAG 4569, ενώ με πρόσθετη θωράκιση αυτό μπορεί να φτάσει στο Level 3. Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος επί οδοστρώματος φτάνει τα 100 χλμ/ώρα ενώ η αυτονομία του τα 1.000 χιλιόμετρα!

Πού θα υπάγονται

Επί της ουσίας τα MRAP Typhoon GSS-300 δεν θα υπάγονται στις ένοπλες δυνάμεις αλλά στην Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, εκεί δηλαδή που υπάγονται επίσης οι διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης) και της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης), τα γνωστά ΜΑΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τουρκία Κορονοϊός: Δεύτερος νεκρός – Ο Ερντογάν αναγκάστηκε να πάρει μέτρα

Ιταλία Κορονοϊός: Στρατιωτικό κομβόι μεταφέρει πτώματα – Η πιο ανατριχιαστική φωτογραφία

Φάρμακο για την ελονοσία: Η Γερμανία παραγγέλνει μεγάλες ποσότητες χλωροκίνης

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις