Κορονοϊός Ελλάδα: Χιλιάδες μάσκες από την Κίνα – Το μήνυμα στις κούτες

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Χιλιάδες μάσκες από την Κίνα – Το μήνυμα στις κούτες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Κορονοϊός Ελλάδα: «Αλληλεγγύη, φιλία, κουράγιο» ήταν το μήνυμα πάνω στις κούτες.

18.03.2020 | 15:45

Κορονοϊός Ελλάδα: Εξοπλισμό που είναι αναγκαίος στο προσωπικό του ΕΣΥ, κατά τη «μάχη» με τον κορωνοϊό, προσέφερε η Κίνα στην Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπου η Πρέσβης Zhang Qiyue του παρέδωσε 50.000 μάσκες για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την κινεζική Κυβέρνηση και την κινεζική κοινότητα, για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης Δημόσιας Υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού Υγείας:

«Είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε, μέσω της Πρέσβειρας, την Κίνα, για όλες τις προσπάθειες και φυσικά όλες τις εταιρείες και την κινεζική κοινότητα εδώ, για τη βοήθεια και τη στήριξη. Αυτό είναι ένα πρώτο μικρό δείγμα. Το Σάββατο το πρωί, στην πτήση της Air China που θα έρθει στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, θα υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα και των εταιρειών και του κινεζικού κράτους.»

«Θα ήθελα, εκπροσωπώντας την ελληνική Κυβέρνηση, να ευχαριστήσω για την προσφορά αυτή, μιας και γνωρίζετε ότι η παραγωγή και η διανομή αυτών των ειδών πρώτης ανάγκης και ατομικής προστασίας, δεν είναι εύκολη στις μέρες μας. Να ευχαριστήσω την κινεζική Κυβέρνηση για όλη την προσπάθεια την οποία κάνει. Αντιμετωπίζουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση Δημόσιας Υγείας και, με την ευκαιρία  αυτή, θέλω πάλι σήμερα να απευθυνθώ στους Έλληνες και στις Ελληνίδες.Να τους πω ότι πρέπει να κάτσουν σπίτι τους, πρέπει να πάρουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, να προσέξουν τον εαυτό τους και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η κρίση είναι μπροστά μας. Οι επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες θα είναι δύσκολοι και πρέπει όλοι να είμαστε πολύ σοβαροί και πολύ υπεύθυνοι στην αντιμετώπισή της».

Κορονοϊός Ελλάδα: Τα κρούσματα στην χώρα μας

Μόλις 11 κρούσματα κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα σε ανήλικους, στο σύνολο των 387 που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα. Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει από τη μια την αντοχή των παιδιών όμως από την άλλη αποδεικνύει ότι το κλείσιμο σχολειών αμέσως μετά την εμφάνιση κρούσματος ήταν η σωστή επιλογή. Σε ευρύτερη κλίμα επιδιώκεται λοιπόν να αποδειχτεί αποτελεσματική και η εθελούσια καραντίνα που επισημαίνει και προσπαθεί να επιβάλλει η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την ανοσία της αγέλης την οποία έχει επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 11 αφορούν σε ανήλικους, τα 59 ηλικίας 18 έως 39 ετών, τα 132 ασθενείς ηλικίας 40-64 χρόνων και τα υπόλοιπα σε άνω των 65 ετών. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι 1 στα 3 κρούσματα αφορούν μια ιδιαίτερα παραγωγική και δραστήρια ηλικιακή ομάδα. Επιστρέφοντας στην τακτική της απομόνωσης να σημειώσουμε ότι και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του τόνισε χαρακτηριστικά ότι στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται και γι’ αυτό θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί όπου θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού

«Στον κόσμο, σήμερα, διαμορφώνονται δύο πολιτικές αλλά και ηθικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Η πρώτη βλέπει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας όπου αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αριθμούς, που θα επιβιώσουν με τον χρόνο και την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Η δεύτερη αντίληψη θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί. Η θέση, λοιπόν, αυτή συνεπάγεται πολλά και δραστικά μέτρα. Υπολογίζει στην πειθαρχία των πολιτών ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσιόδρας, αναφέρει ότι η καταγραφή της επιδημίας συνεχίζεται με την παρακολούθηση όλων των περιστατικών για τα οποία έχουμε θετικό έλεγχο, καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών τους. Όπως, επίσης, και με την καταγραφή των σοβαρών περιστατικών και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. «Για κάθε πέντε ασθενείς που είναι κριτικά άρρωστοι, νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, από πίσω είναι άλλοι 95 οι οποίοι έχουν στο 85% των περιπτώσεων ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10%-15% των περιπτώσεων την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου» αναφέρει.

Exit mobile version