Έβρος νέα: Ένταση και δακρυγόνα στα σύνορα – Μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τον φράχτη

ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος νέα: Ένταση και δακρυγόνα στα σύνορα – Μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τον φράχτη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έβρος νέα: Χρήση χημικών έκαναν οι ελληνικές δυνάμεις για να απωθήσουν τους μετανάστες.

18.03.2020 | 09:14

Έβρος νέα: Να εισβάλουν σε ελληνικό έδαφος επιχείρησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης πρόσφυγες και μετανάστες στις Καστανιές Έβρου. Ειδικότερα, μεταξύ 02:30 και 04:00 τα ξημερώματα, σημειώθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες εισβολής, με την υποστήριξη από άνδρες των τουρκικών Αρχών, οι οποίοι εκτόξευαν δακρυγόνα. Όλες οι προσπάθειες αποκρούστηκαν. Στην επιχείρηση αντιμετώπισης της νέας εισβολής έλαβαν μέρος και στελέχη της FRONTEX απο διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η επίθεση είχε ως στόχο να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά των δυνάμεων εκείνη την ώρα, στην περιοχή των Καστανέων. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η επίθεση ήταν βεβαίως προσχεδιασμένη. Η επίθεση καταγράφηκε λίγες ώρες μετά και την αδυναμία συμφωνίας για το προσφυγικό στην τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με τους ηγέτες Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας.

Ειδικότερα, χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις για το προσφυγικό σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα απόψε με τηλεδιάσκεψη. Στη τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα η Μέρκελ, με τους προέδρους της Γαλλίας και Τουρκίας και τον Βρετανό πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε η πρόθεση του Βερολίνου να διαθέσει ανθρωπιστική βοήθεια για την Ιντλίμπ, ενώ τονίστηκε η προσήλωση στην συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Τηλεδιάσκεψη για προσφυγικό: Δεν ελήφθη καμία απόφαση, τονίζει η Μέρκελ

«Συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν υπήρξαν, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το θέμα. Πρέπει, πιστεύω, να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία εάν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας ωστόσο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές χώρες, η διαδικασία υποδοχής ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και σοβαρά ασθενών ανηλίκων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Κικίλιας: Καταλαβαίνουμε ότι ο Έβρος αντιμετωπίζει δύο κρίσεις μαζί

Αναφορά στον πολυπαθή Έβρο έκανε χθες και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Για πολλοστή φορά, μάλιστα, υπογράμμισε πως πρέπει να προσέξουμε τους εαυτούς μας, να προσέξουμε τις οικογένειές μας και κυρίως να προσέξουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από αυτή την κρίση της Δημόσιας Υγείας. Και βέβαια, θέλω να τονίσω ότι ο νομός Έβρου, αυτή η ακριτική περιοχή, έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία για εμάς. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο βρίσκομαι σήμερα εδώ. Καταλαβαίνουμε ότι ο Έβρος αντιμετωπίζει δύο κρίσεις μαζί. Όλη η Ελλάδα το αναγνωρίζει, συμπάσχει μαζί σας και στηρίζει την προσπάθειά σας» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Φωταγωγούνται τα σύνορα στον ‘Εβρο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ηλεκτροφωτισμού τμημάτων των συνόρων στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο, τις οποίες υλοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της Πολιτείας.
Το έργο ανέλαβαν συνεργεία της Διεύθυνσης Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης του ΔΕΔΔΗΕ και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι που εργάστηκαν από την Παρασκευή έως και χθες εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών. Στο διάστημα αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τη μελέτη και την κατασκευή δύο νέων παροχών Χαμηλής Τάσης, προχώρησε στην επανηλεκτροδότηση άλλων 10 υφιστάμενων παροχών και ολοκλήρωσε τις εργασίες κατασκευής Δικτύου σε μήκος 2 χλμ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Την ώρα που η πατρίδα δίνει τη μάχη για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού, το άλλο μέτωπο στον Έβρο με την προκλητική στάση της Τουρκίας παραμένει ανοιχτό. Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει το καθήκον του για την πλήρη κάλυψη της περιοχής από πλευράς ηλεκτρικού ρεύματος. Συγχαρητήρια στους εργαζομένους του Διαχειριστή που από την πρώτη στιγμή της κρίσης επιτελούν με αφοσίωση το πατριωτικό τους καθήκον». Ο ΔΕΔΔΗΕ παραμένει σε επιφυλακή για να ανταποκριθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει για την ηλεκτροδότηση και ηλεκτροφωτισμό των συνόρων στον Έβρο που εκτείνονται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

Συγκλονιστικό οδοιπορικό στον Έβρο – Η αληθινή καθημερινότητα (24 ώρες)

Εβρος: Η Τουρκία στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη να «περιπολούν» στα σύνορα

Παρά την πανδημία, η Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν για μια ακόμα φορά πως δεν λογαριάζουν τίποτα στην προσπάθειά του να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα λοιπόν με όσα έγιναν γνωστά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου Bayraktar TB2, θα πραγματοποιούν πτήσεις στον Έβρο και στα ελληνοτουρκιά σύνορα, όπως ανακοίνωσε ο γαμπρός του Ερντογάν. Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, Τεχνικός Διευθυντής της Baykar Defense, με ανάρτηση στο twitter γνωστοποίησε την πρώτη «περιπολία» του τουρκικού UAV στον ποταμό Έβρο.

«Το UAV Bayraktar TB2 ξεκίνησε να περιπολεί στα ελληνικά σύνορα. Από την Ανατολή προς τη Δύση, από Βορρά προς Νότο οι ουρανοί μας είναι ελεύθεροι» έγραψε στο twitter ενώ ανάρτησε και ένα χάρτη με την πτήση του δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στο ίδιο μοτίβο και το πρακτορείο Ανατολού έκανε λόγο πως η δράση του UAV Bayraktar TB2 «διασφαλίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας».

https://twitter.com/Selcuk/status/1238470187734745088?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1238470187734745088&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.tovima.gr%2F2020%2F03%2F14%2Fpolitics%2Fevros-i-tourkia-stelnei-mi-epandromena-aeroskafi-na-peripoloun-sta-synora%2F

Επιφυλακή των ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο – Περιπολίες με HAMMER

Δείτε ακόμη

Πρώτος νεκρός από κορωνοϊό στην Τουρκία

Κορονοϊός Ελλάδα: Το συγκινητικό μήνυμα αστυνομικού από τον Έβρο

Exit mobile version