Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Εκκλησίες: Πώς ο πρωθυπουργός, πήρε πάνω του το “παιχνίδι”
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ

Μητσοτάκης – Εκκλησίες: Πώς ο πρωθυπουργός, πήρε πάνω του το “παιχνίδι”

Μητσοτάκης - Εκκλησίες: Λίγη ώρα μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να μην κλείσει τις εκκλησίες, η Κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή όλων των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.

Μητσοτάκης – Εκκλησίες:  Το κενό με τις θρησκευτικές τελετές την εποχή του κορονοϊού αποφάσισε να διορθώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας τέλος στις άτολμες κινήσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο που δεν προέκυψαν καθαρές λύσεις, ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας. Ο πρωθυπουργός βγήκε μπροστά, όπως τονίζουν συνεργάτες του, και πήρε πάνω του την ευθύνη για «την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την περασμένη Παρασκευή, υπήρχε η εκτίμηση ότι η Ιερά Σύνοδος θα κατέληγε σε μια απόφαση αναστολής λειτουργίας των ιερών ναών, ώστε να προστατευτούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες οι οποίες, παρά τις συστάσεις που προηγήθηκαν, συνέχισαν να προσέρχονται τις δύο τελευταίες Κυριακές στις εκκλησίες. Η “μισή λύση” στην οποία προσέφυγαν οι ιεράρχες προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου που έκανε λόγο για “Μη Απόφαση”. Στην πραγματικότητα εξηγούσαν ότι οι ιεράρχες πέταξαν το μπαλάκι στην κυβέρνηση και ότι επιδόθηκαν σε ένα παιχνίδι με τις λέξεις χωρίς να υπολογίσουν ότι παίζουν με τις ζωές των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως «Μέ αἴσθημα ποιμαντικῆς εὐθύνης λοιπόν ὑποδεικνύει τήν λιτή τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας ἀπό τήν ἐρχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι τοῦ Σαββάτου τοῦ Λαζάρου (11.4.2020), ἀπό 7:00 μέ 8:00 π.μ. ὡς καί κατά τήν ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ.»

Μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της ΔΙΣ, με ένα προσωπικό tweet , ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης ότι «οι Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή».

Οι εκκλήσεις του Τσιόδρα προς την ΔΙΣ

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Μονή Πετράκη είχε δώσει το παρών ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ενημέρωσε για τους κινδύνους στην δημόσια υγεία από την μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης του κορωνοϊού. Παράλληλα μετέφερε την παράκληση να ανασταλούν όλες οι λειτουργίες για τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η μετάδοσή του. Παρόλα αυτά οι ιεράρχες αποφάσισαν «την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή μέχρι το Σαββάτου του Λαζάρου στις 11 Απριλίου», δηλαδή την συνέχιση του εκκλησιασμού για περίπου ένα μήνα ακόμη, επιτρέποντας και την κατ’ εξαίρεση τέλεση γάμων και βαπτίσεων.

Η κυβέρνηση δεν έκρινε επαρκή την απόφαση και γι’ αυτό τον λόγο προχώρησε σε μια «πιο καθαρή λύση» επιτρέποντας μόνο την ατομική προσευχή και υπό συγκεκριμένους περιορισμούς που περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας.

Η Νίκη Κεραμέως σε δήλωση της σημειώνει ότι «αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας & ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας. Στόχος, αναφέρει η κα Κεραμέως, είναι η «προάσπιση της δημόσιας υγείας, με τη λήψη μέτρων ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΚΥΑ θα προβλέπεται ότι επιτρέπεται ένας πιστός για κάθε 10 τμ του ιερού ναού και την παροχή των απαραίτητων μέσων απολύμανσης και προσωπικής προστασίας. Η αναστολή λειτουργίας ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τους περιορισμούς προσέλευσης των πιστών στις εκκλησίες εν μέσω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Πιο αναλυτικά η δήλωση του κ. Χαρίτση:

«Έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες, να συνωστιστούν και να μεταλάβουν στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, να βρεθεί η χώρα στη δίνη της πανδημίας για να πράξει ο πρωθυπουργός το αυτονόητο. Σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους ανακοίνωσε αυτό που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, αυτό που επέβαλε η κοινή λογική, αυτό που απαιτούσε η επιστημονική κοινότητα. Ελπίζουμε ειλικρινά, αυτή η πολυήμερη αργοπορία, καθαρά για λόγους μικροκομματικού υπολογισμού και εσωκομματικών ισορροπιών, να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μεγάλη μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού».

Κίνημα Αλλαγής

«Σωστή η απόφαση της κυβέρνησης για την Εκκλησία» σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής. «Δεν είναι ώρα για μισόλογα και μισές αποφάσεις, που δεν αναιρούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε και τόνισε ότι «αυτή η πρόταση εξάλλου είχε γίνει από τη Φώφη Γεννηματά εδώ και μια εβδομάδα και επαναλήφθηκε στη χθεσινή επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό».

Δείτε ακόμη

Ιερά Σύνοδος: Ανοιχτές οι εκκλησίες για κατ’ ιδίαν προσευχή

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Τσίπρα για την έξαρση του ιού

Μητσοτάκης: Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες, να δείξουμε υπευθυνότητα

Τα τρομακτικά σενάρια για ολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις