Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση: Μια διαφορά ουσίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Μια διαφορά ουσίας

Κυβέρνηση: Στην παρούσα φάση που περνάει η χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει έμπρακτα ότι κυβερνά τον τόπο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Κυβέρνηση: Υπάρχει στην πολιτική μια ειδοποιός διαφορά, που ξεχωρίζει κάποιον που δείχνει διάθεση να κυβερνήσει από κάποιον που πραγματικά κυβερνά. Και η ειδοποιός αυτή διαφορά είναι ποιος από τους δύο είναι αποφασισμένος «να σπάσει αβγά» και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, που ενδεχομένως να ενοχλούν κάποιους συντεχνιακούς κύκλους, και ποιος είναι αποφασισμένος να λάβει εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις που θα πιέσουν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία και θα αυξήσουν το πολιτικό κόστος για εκείνον. Στην παρούσα φάση που περνάει η χώρα η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει έμπρακτα ότι κυβερνά τον τόπο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών και όχι το δικό του πολιτικό όφελος ή την υστεροφημία του.

Οι αποδείξεις είναι απτές και αφορούν στα δύο μεγάλα θέματα που ζει η Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες. Το πρώτο είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού και το δεύτερο είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Και στις δύο περιπτώσεις ο πρωθυπουργός δεν άφησε την κατάσταση να ξεφύγει και λειτούργησε άμεσα. Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα και να ενισχύσει τις δυνάμεις του στρατού με αυτές τις αστυνομίας και των συνοριοφυλάκων, ώστε να αποδείξει έμπρακτα στον Ερντογάν, αλλά και στους Ευρωπαίους ότι τα ελληνικά και κατ’ επέκταση τα ευρωπαϊκά σύνορα φυλάσσονται επαρκώς.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κυβέρνηση: Αγώνας δρόμου της ελληνικής διπλωματίας

Παράλληλα, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου στην Ευρώπη, όπου η ελληνική διπλωματία, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατέδειξαν τον ρόλο της τουρκικής ηγεσίας ως βασικού υποκινητή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων, που είναι η οικονομική στήριξη, αλλά και η πολιτική νομιμοποίηση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Συρία. Και ο στόχος επετεύχθη, αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι και χρήματα εκταμίευσαν προς την Ελλάδα και δυνάμεις της Frontex έστειλαν στα ελληνικά σύνορα και οδηγούν τον Ερντογάν σε αλλαγή της συμφωνίας Άγκυρας- Βρυξελλών με βασικές προϋποθέσεις την απομάκρυνση από τα σύνορα όλων των κατατρεγμένων που ο ίδιος οδήγησε εκεί, αλλά και την τήρηση της συμφωνίας για επιστροφή στην Τουρκία μεταναστών από την ελληνική ενδοχώρα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απόκτησης ασύλου. Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης μπορεί να προκάλεσαν αντιδράσεις από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και από μερίδα της κοινωνίας, ωστόσο εκ του αποτελέσματος η χώρα μας βρίσκεται πολύ κοντά στην πλήρη εκτόνωση του μεταναστευτικού προβλήματος μετά από μια δεκαετία.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας

Το δεύτερο μεγάλο και παγκόσμιο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Και εδώ η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης φάνηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα που η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου στην γειτονική Ιταλία, αλλά και από την πρώτη στιγμή που στην χώρα μας καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα. Το Υπουργείο Υγείας δημιούργησε ειδικούς χώρους στα νοσοκομεία της χώρας για την εξέταση πιθανών κρουσμάτων και στην αρχή της πανδημίας τα πρώτα κρούσματα ιχνηλατήθηκαν επαρκώς. Ακολούθησε η ανάθεση της μάχης με την πανδημία όχι σε πολιτικούς, αλλά σε ειδικούς επιστήμονες που παρέχουν καθημερινή ενημέρωση στους πολίτες για την εξέλιξη της νόσου. Η ίδια επιστημονική ομάδα εισηγείται στην κυβέρνηση μέτρα τα οποία εφαρμόζονται στο σύνολό τους και χωρίς χρονική καθυστέρηση.

Αποτέλεσμα είναι η χώρα μας αυτήν την στιγμή να θεωρείται ως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που πήρε πολύ έγκαιρα και στον σωστό χρόνο (αν όχι και νωρίτερα) αυστηρά μέτρα που ενδεχομένως να αποδειχτούν σωτήρια σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Το κλείσιμο των σχολείων, το κλείσιμο επιχειρήσεων και καταστημάτων αποφασίστηκε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της επέκτασης της νόσου και οι επιστήμονες διατείνονται ότι αυτό είναι το σημαντικότερο μέτρο για την μείωση της διάδοσης του κορονοϊού. Ακολούθησε μια σειρά μέτρων όπως οι περιορισμοί στις αγορές ειδών, όπως είναι τα αντισηπτικά, αλλά και οι περιορισμοί στους χώρους των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων που έμειναν ανοιχτά.

Στήριξη της αγοράς

Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υπάρχουν καθημερινές ανακοινώσεις τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και από το Υπουργείο Εργασίας για την αναστολή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας όχι μόνο των επιχειρήσεων που κλείνουν αλλά και αυτών που παρουσιάζουν κατακόρυφη μείωση του τζίρου τους, καθώς και μέτρα υπέρ των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές. Και τέλος αποφασίστηκε το κλείσιμο των ναών και των εκκλησιών που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την «θολή» απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Και σε αυτήν την περίπτωση ο Μητσοτάκης εμφανίζεται πολύ ισχυρός απέναντι στην εκκλησία παρά τις αντιδράσεις μερίδας της κοινωνίας και εμφανίζεται ως πρωθυπουργός που κάνει πράξη αυτό που ορίζει και το πολίτευμά μας: για τους πολίτες είναι υπεύθυνη και αποφασίζει η πολιτεία.

Ισχυρή κυβέρνηση

Η χώρα, λοιπόν, έχει κυβέρνηση και μάλιστα μια κυβέρνηση που αισθάνεται ισχυρή να λάβει αυστηρά μέτρα για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται και κάτι άλλο: ευσυνείδητους πολίτες. Και μακάρι να αποδειχτούμε ότι τέτοιοι είμαστε !

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις