Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Λάθη στο τρέξιμο: Tι πρέπει να αλλάξεις ώστε να καρποφορήσει η άσκησή σου
PLUS

Λάθη στο τρέξιμο: Tι πρέπει να αλλάξεις ώστε να καρποφορήσει η άσκησή σου

Λάθη στο τρέξιμο: Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στο τρέξιμο υπάρχουν κάποια λάθη που πιθανόν να μην ήξερες ότι κάνεις ως τώρα.

Λάθη στο τρέξιμο: Διανύουμε μία περίοδο, κατά την οποία αν μη τι άλλο, η άσκηση είναι το Α και το Ω στην καθημερινή μας ζωή. Είναι αναγκαίο να εξασκούμε προκειμένου να κάνουμε ακόμα πιο δυνατή την άμυνα του οργανισμού μας. Μία καλή λοιπόν λύση αποτελεί το τρέξιμο. Όλοι μπορούμε να το κάνουμε, είναι πολύ εύκολο, μα πάνω από όλα πολύ υγιές. Όπως σε όλα τα πράγματα όμως, έτσι και σε στο τρέξιμο υπάρχουν κάποια λάθη που πιθανόν να μην ήξερες ότι κάνεις ως τώρα.

1. Οι σωστές διατάσεις 💦

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι στατικές διατάσεις πριν το τρέξιμο δεν είναι ό,τι καλύτερο για έναν δρομέα επειδή μπορεί να υπονομεύσουν την απόδοση του ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού. Αντ ‘αυτού, μια δυναμική προθέρμανση φαίνεται να προετοιμάζει τους μυς σου πιο αποτελεσματικά επειδή αναγκάζει όλες τις αρθρώσεις να κινηθούν, είτε η κάθε μια ξεχωριστά είτε όλες μαζί, αναγκάζοντας το σώμα προοδευτικά να χαλαρώσει και να διατείνει όλες τις μυικές ομάδες.

Κλασικές δυναμικές κινήσεις είναι οι προβολές με περπάτημα, τα αγγίγματα των δακτύλων των ποδιών με περπάτημα και ψηλό skipping γονάτων. Οι στατικές διατάσεις για 30 έως 60 δευτερόλεπτα επιμηκύνουν μεν το μυ, αλλά με αυτό τον τρόπο επηρεάζουν τα σήματα μεταξύ του μυός και του εγκεφάλου, προκαλώντας ένα προστατευτικό αντανακλαστικό που εμποδίζει το μυ να τεντωθεί. Αυτό το αντανακλαστικό μειώνει την αντοχή και τη μυική δύναμη.

2. Η κατανάλωση υδατανθράκων 💦

Δεν συνίσταται να πίνεις ένα λίτρο νερό, λίγο πριν ξεκινήσεις την γυμναστική σου. Δεν θα σε ενυδατώσει και θα σου προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι.  Πίνοντας νερό όλη την ημέρα είναι ο καλύτερος τρόπος να παραμείνεις ενυδατωμένος, χωρίς να το παρακάνεις. Απόφυγε την καφεΐνη ή τα ενεργειακά ποτά.

Τα ποτά που περιέχουν πάρα πολλή ζάχαρη μπορεί να αυξήσουν κατακόρυφα την ενέργειά σου αλλά τα επίπεδά της θα πέσουν με τον ίδιο ρυθμό: κατακόρυφα. Επιπλέον, η πάρα πολλή ζάχαρη και κάποιες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να σου προκαλέσουν δυσφορία στο στομάχι, έτσι είναι καλύτερα να την αποφύγεις.

3. Άκου το σώμα σου 💦

Αν είσαι νέος δρομέας μάθε ν’ ακούς το σώμα σου. Εάν νιώθεις πόνο ή κόπωση πάρε μια μέρα ρεπό. Ανάλογα με την ηλικία σου και το ιστορικό της υγείας σου βάλε cross-training στην προπόνησή σου. Το cross-training συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών οι οποίοι δεν γυμνάζονται με το τρέξιμο και ξεκουράζει αυτούς συμμετέχουν ενεργά κατά το τρέξιμο ενώ μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμών. Η συχνότητα με την οποία πρέπει να κάνεις cross-training εξαρτάται από το πώς νιώθεις – τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Σε γενικές γραμμές, αν είσαι νέος δρομέας συμπλήρωσε τις 3-4 εβδομαδιαίες προπονήσεις με 2-3 φορές cross-training. Αν είσαι πιο έμπειρος δρομέας και προετοιμάζεσαι για έναν αγώνα αντικατέστησε μία από τις προπονήσεις χαμηλής έντασης (ή ξεκούρασης) την εβδομάδα με ένα cross-training.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις