Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γιούρι Γκαγκάριν σύζυγος: Απεβίωσε η σύντροφος του Ρώσου κοσμοναύτη, η Βαλεντίνα
ΚΟΣΜΟΣ

Γιούρι Γκαγκάριν σύζυγος: Απεβίωσε η σύντροφος του Ρώσου κοσμοναύτη, η Βαλεντίνα

Γιούρι Γκαγκάριν σύζυγος: Πηγές αναφέρουν πως η Βαλεντίνα Γκαγκάρινα πριν από περίπου ένα μήνα είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γιούρι Γκαγκάριν σύζυγος: Η σύζυγός του πρώτου ανθρώπου που πήγε στο Διάστημα, του Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, Βαλεντίνα, πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Αυτή ήταν η  ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. Πηγές στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών δήλωσαν στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Βαλεντίνα Γκαγκάρινα πριν από περίπου ένα μήνα είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και εν συνεχεία υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.

Το 1957 παντρεύτηκε το Γιούρι Γκαγκάριν με τον οποίο απόκτησε δύο κόρες την Ελένα και την Γκαλίνα. Η Βαλεντίνα Γκαγκάρινα μετά τον θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν το 1968 άρχισε να εργάζεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο στην πόλη των Άστρων, στην οποία διαμένουν οι Ρώσοι κοσμοναύτες. Έχει γράψει το βιβλίο με τίτλο «108 λεπτά όλη μου η ζωή», το οποίο αναφέρεται στον σύζυγό της Γιούρι Γκαγκάριν.

Ποιός ήταν ο Γιούρι Γκαγκάριν

Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν ( 9 Μαρτίου 1934 – 27 Μαρτίου 1968) ήταν Σοβιετικός κοσμοναύτης που, στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Έγινε διάσημος και εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως, και του απονεμήθηκε ένας μεγάλος αριθμός μεταλλείων και βραβεύσεων, ανάμεσα τους και αυτό του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης η οποία ήταν και η ανώτατη διάκριση της χώρας.

Η πτήση του με το Βοστόκ-1 ήταν η μοναδική, ωστόσο υπηρέτησε ως μέλος του αναπληρωματικού πληρώματος του Σογιούζ-1. Αργότερα απέκτησε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης στο κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών έξω από τη Μόσχα, το οποίο ονομάστηκε προς τιμή του. Ο Γκαγκάριν πέθανε το 1968 όταν το αεροσκάφος MiG-15 που πετούσε κατά την διάρκεια εκπαίδευσης κατέπεσε από μηχανική βλάβη. Προς τιμή του έχει ιδρυθεί το βραβείο Γιούρι Γκαγκάριν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις