Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Δουλειά από το σπίτι: 4 συμβουλές για καλύτερη συγκέντρωση
PLUS

Δουλειά από το σπίτι: 4 συμβουλές για καλύτερη συγκέντρωση

Δουλειά από το σπίτι: Η αναμμένη τηλεόραση, οι δουλειές του σπιτιού, το τηλέφωνο και τα social media είναι πολύ εύκολο να σας αποσπάσουν την προσοχή.

Δουλειά από το σπίτι: Αυτές τις μέρες, πολλοί από εσάς εργάζεστε από το σπίτι. Μπορεί να σας φαίνεται τέλεια αυτή η ιδέα, σύντομα όμως θα διαπιστώσετε πως δεν είναι και πολύ εύκολο να συγκεντρωθείτε. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος, από το γεγονός πως είστε στην άνεση του σπιτιού σας χωρίς κάποιον να σας επιβλέπει. Όλο και κάτι θα σας αποσπάσει την προσοχή.

Η αναμμένη τηλεόραση, οι δουλειές του σπιτιού, το τηλέφωνο και τα social media. Όμως, η δουλειά πρέπει να βγει. Παρακάτω, δίνονται μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε και να είστε αποδοτικοί, ώστε να εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας όσο γίνεται καλύτερα.

1. Πρωινό ξύπνημα & ντύσιμο 🎶

Βάλτε το ξυπνητήρι σας στην ώρα που ξυπνάτε συνήθως. Πλυθείτε, πιείτε τον καφέ σας, φάτε ένα καλό πρωινό, βγάλτε μια σύντομη βόλτα το σκύλο. Κινηθείτε σαν να έπρεπε να φύγετε για τη δουλειά σας, χωρίς να χρονοτριβείτε. Μπορείτε να δείτε τα νέα της ημέρας αργότερα. Βγάλτε τις μπιτζάμες σας και φορέσετε άνετα ρούχα που σας αρέσουν, καθώς αυτό αποδεδειγμένα θα σας βάλει σε κατάσταση ενεργοποίησης και εγρήγορσης. Διαφορετικά, αν μείνετε με τη ρόμπα, θα νιώθετε σα να είναι Κυριακή –πράγμα που δε βοηθάει αν πρέπει να δουλέψετε.

2. Τηλεόραση κλειστή 🎶

Ξέρετε καλά πως, ακόμα κι αν συνδεθείτε «για πέντε μόνο λεπτά», κινδυνεύετε να πέσετε στην παγίδα του endless scrolling και να σπαταλήσετε πολλή περισσότερη ώρα απ’ όσο θα θέλατε. Μην αφήσετε την τηλεόραση να παίζει, μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή πολύ εύκολα. Οι απανωτές ειδήσεις στα κανάλια και το ίντερνετ μπορεί να σας προκαλέσουν άγχος. Αν δε χρειάζεστε το ίντερνετ για τη δουλειά σας, δοκιμάστε να κλείσετε το μόντεμ μέχρι να τελειώσετε αυτό που έχετε να κάνετε.

3. Βάλτε πρόγραμμα 🎶

Πιάστε χαρτί και μολύβι και φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθείτε μέσα στη μέρα και ορίστε τα deadline σας. Μην υπερεκτιμήσετε τις δυνάμεις σας, γράψτε τις δουλειές που ξέρετε πως μπορείτε να διεκπεραιώσετε, για να μην απογοητευτείτε και τα παρατήσετε. Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας και ενημερώστε τους φίλους και συγγενείς σας για τις ώρες που μπορούν να επικοινωνούν μαζί σας. Μην εργάζεστε παραπάνω από όσο έχετε θέσει –πρέπει να φροντίσετε και τον εαυτό σας και την ψυχική του υγεία.

4. Κάντε τακτικά διαλείμματα 🎶

Το μυαλό και το σώμα σας χρειάζονται συχνά διαλείμματα. Η καθιστική θέση είναι αρκετά επιβαρυντική για το σώμα και η δουλειά στον υπολογιστή κουράζει τα μάτια. Ακολουθήστε το χρυσό κανόνα των διαλειμμάτων: 15 λεπτά διάλειμμα για κάθε 52 λεπτά εργασίας. Σηκωθείτε, πιείτε νερό, κάντε κινήσεις για να ξεμουδιάσετε και απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή. Αφήστε το μυαλό σας να αδειάσει τελείως, χωρίς να σκέφτεστε τη δουλειά σας (ή τον κορωνοϊό).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις